Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 21.09.2009 г. !

Мюсюлманите в света честват празника...

Днес е вторият ден на религиозния празник Рамазан Байрам...

Posted 21.09.2009 09:27:37 UTC

Updated 21.09.2009 09:27:37 UTC

Днес е вторият ден на религиозния празник Рамазан Байрам. Гражданите посещават родителите си, роднини, близки и приятели и обменят с тях празнични поздравления. Политическите партии също продължават да организират празнични церемонии.
Турция посреща в дух на братство, мир и дружба празника.
Делегация на партията на Националистическото движение посети централата на партията на Справедливостта и Развитието по повод празника. Делвегация на партията на Спарведливостта и Развитието също посети центрлата на партията на Националистическото движение и бяха разменени празнични поздравления. След това делегацията премина в централата на Републиканската Народна Партия.
Всички мюсюлмани в света честват с радост и въодушевление празника Рамазан Байрам.
Турското Радио и Телевизия излъчи директно празничния намаз Кябе в Мека.
Празникът е посрещнат с радост и в Европа, специално в районите населени с многобройно турско население.
-
Връчени бяха наградите "Еми"...

За 61ви пореден път бяха връчени наградите на Американската Академия за телевизия "Еми"...

Posted 21.09.2009 09:37:30 UTC

Updated 21.09.2009 09:37:30 UTC

За 61ви пореден път бяха връчени наградите на Американската Академия за телевизия "Еми". Наградите се връчват за най-добрите телевизионни проекти на годината.
На церемонията организирана в Лос Анжелис. Като най-добър комедиен сериал, както миналата година, и тази година бе отличен сериалът "30 Рок", а наградата за най-драматичен сериал получи сериалът "Мед Мен", дублирайки по този начин успеха си от миналата година. Наградата за най-добра мъжка роля в драматичен сериал получи Браян Кранстън за сериала "Опасно Лош". Наградата за най-добра женска роля в драматичен сериал получи Глен Клоуз за сериала "Щети".
Алек Балдуин бе награден с наградата за най-добър актьор в комедиен сериал за ролята в сериала "30 Рок", а наградата на най-добра женска роля в комедиен сериал получи Топни Колет за сериала "Съединени Щати на Тара".
-
Турция става регионален медиен център...

Благодарение на либералния и отговарящ на европейските стандарти закон за медиите, през последните години Турция е в центъра на вниманието на чуждестранните медийни учреждения...

Posted 21.09.2009 09:35:27 UTC

Updated 21.09.2009 09:35:27 UTC

Благодарение на либералния и отговарящ на европейските стандарти закон за медиите, през последните години Турция е в центъра на вниманието на чуждестранните медийни учреждения.
Турция е окачествявана от чуждестранните медии като регионалната страна в която представителите на пресата работят в най-голямо спокойствие.
В началото на 2000ната година в Турция се намираха около 40 чуждестранни представители на медиите, а днес техният брой достигна 265.
В Турция се осигуряват редица възможности за спокойната работа на чуждестранните журналисти, от осигуряването на преводачи до безплатното предоставяне на транспортни средства. Генералният директор на дирекцията Преса и Информация към министерския съвет Салих Мелек отбеляза, че законът за пресата, подготвен с участието на представители на медиите, на неправителствените организации и на академици отговаря напълно на стандартите на западните страни.
Дирекцията подготвя и нови проекти за подобряване на условията на работа на представителите на чуждестранните медии.
Превръщайки се в регионален медиен център, Турция доби възможността по-добре да бъде представяна в света.
-
Испания стана шампион на Европа...

Европейски шампион по баскетбол на Европа стана националният отбор на Испания...

Posted 21.09.2009 09:39:44 UTC

Updated 21.09.2009 09:39:44 UTC

Европейски шампион по баскетбол на Европа стана националният отбор на Испания. На финалната среща Испания се наложи над Сърбия с 85 на 63.
Турският национален отбор по баскетболр загуби мача за седмото място с Русия с 66 на 89 и се класира на осмо място.
***********
Футболният отбор Фенербахче продължи победната си серия в турската футболна Суперлига постигайки шеста поредна победа над обора на Истанбул Бююкшехир Беледийеси. Победното попадение за Фенербахче бе отбелязано от Ведерсон. Фенербахче зае челното място в класацията с една играна среща повече от Галатасарай.
-
Ердоган заминава днес за САЩ...

Днес премиерът Ердоган ще отпътува за САЩ ...

Posted 21.09.2009 09:30:59 UTC

Updated 21.09.2009 09:30:59 UTC

Днес премиерът Ердоган ще отпътува за САЩ придружаван от вице-премиера Али Бабаджан, държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и министъра на финансите Мехмед Шимшек.
Ердоган ще участва в заседание на тема климатичните промени, което ще се проведе под председателството на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
На 24ти септември премиерът Ердоган ще произнесе слово на сесията на Общото събрание на ООН, след което ще участва в заседание на тема ядреното разоръжаване, което ще бъде председателствано от мандатния председател на Съвета за Сигурност Барак Обама.
След това премиерът Ердоган ще премине в град Питсбург където ще участва в заседанията на групата Г-20.
Очаква се в САЩ Ердоган да проведе контакти с държавните или правителствени лидери на 20 страни. В рамките на контактите Ердоган ще участва в тържествата по случай 40тата годишнина от основанането на Организацията Ислямска Конференция и ще произнесе слово в Нюйоркския университет.
След срещи с турски граждани живеещи в Ню Йорк и околностите премиерът Ердоган ще отлети на 26ти септември вечерта от САЩ за Турция.
-
Преглед на турския печат 21.09.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 21ви септември 2009та година.

Posted 21.09.2009 07:35:28 UTC

Updated 21.09.2009 07:35:28 UTC

По страниците на турските вестници отпечатани във втория ден на празника Рамазан Байрам основно място заемат новини във връзка с честванията на празника и във връзка с външнополитическите контакти които ще бъдат осъществени след празника.
Вестник Хабер Тюрк е поместил на цялата си първа страница празничните послания на политическите лидери в Турция и на празничните мероприятия провеждани от партийните лидери. Вестникът сочи, че президентът Абдуллах Гюл е посрещнал празника в Истанбул и е честитил на турския народ празника, като е подчертал, че празниците са дни, в които всички споделят общи чувства на братство и солидарност. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган също е посрещнал празника в Истанбул и след празничния намаз е разменил поздравления с гражданите, след което е участвал в церемонията по размяна на празнични поздравления, организирана в сградата на окръжния комитет на Партията на Справедливостта и Развитието. Хабер Тюрк пише, че лидерът на Републиканската Народна Партия Дениз Байкал е посрещнал празника в Анкара и в празничното си послание е дал подчертал, че споделят болката на семействата на загиналите в борбата с тероризма военнослужещи. Вестникът сочи, че лидерът на партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели също е посрещнал празника в Анкара и след празничния намаз е посетил мемориалното гробище на Алпарслан Тюркеш.
В новината под заглавието "Ердоган заминава за САЩ" вестник Миллийет пише, че премиерът Ердоган ще отпътува за САЩ за участие в 64тата сесия на Общото Събрание на ООН и в заседанието на групата Г-20 в град Питсбург. В новината се подчертава, че Ердоган ще осъществи контакти с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и с лидерите на 20 страни и по време на тези контакти ще постави на дневен ред турско-арменските отношения и ще проведе задкулисни дейности във връзка с инициативите за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем. Според вестника Ердоган ще поиска на Армения да бъде оказано давление по въпроса за подобряването на турско-арменските отношения и за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
"Тези луди турци сега създадоха хибриден автомобил". В новината с това заглавие вестник Сабах пише, че 300 турски инженери, след едногодишна работа са конструирали първия хибриден модел на автобусите за градски транспорт "Авеню", конструирани също по турски проект и дизайн, и подчертава, че този хибриден модел изразходва с 25 процента по-малко гориво в сравнение с автобусите с традиционни двигателни системи.
Вестник Заман отбелязва, че турският национален отбор по баскетбол е приключил авантюрата си на Европейското първенство по баскетбол в Полша с четвърта поредна загуба в мача с Русия и е заел осмото място. Вестникът припомня, че след пет поредни победи, турският национален отбор по баскетбол е загубил последните си четири срещи и е предизвикал голямо разочарование в Турция, но сочи, че като страна домакин на Световното Първенство по Баскетбол през 2010та година, ще участва пряко в първенството със статута на страна домакин.
Желаем ви приятен ден.
-
Новини 21.09.2009 Новини 1400
-
Емисии 21.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2