Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 12.09.2009 г. !

Период на подобрение...

Министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че най-трудния период от икономическата криза е преодолян и че през последното тримесечие на годината Турция ще навлезе в положителен период.

Posted 12.09.2009 12:02:40 UTC

Updated 12.09.2009 12:02:40 UTC

Министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че най-трудния период от икономическата криза е преодолян и че през последното тримесечие на годината Турция ще навлезе в положителен период.

Мехмет Шимшек, който участва в Глобалния икономически симпозиум в град Пльон в Германия направи преценка на глобалната финансова криза.

Шимшек отбеляза, че банковата система в Турция е много стабилна и процента на задлъжняване на населението е много по-нисък в сравнение с този в другите страни по света и именно поради това Турция е започнала да се възстановява много по-бързо от очакваното.
-
Изявление от Йълдъз

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че е сложен край на напрежението между страните, които си сътрудничат в областта на енергетиката.

Posted 12.09.2009 12:14:31 UTC

Updated 12.09.2009 12:14:31 UTC

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че е сложен край на напрежението между страните, които си сътрудничат в областта на енергетиката.

Министър Йълдъз който присъства на вечерята ифтар в Анкара , организирана от Платформата Диалог Евразия , подчерта, че енергийните проекти наред с икономическите си печалби допринасят и за мира и стабилността.

Министър Йълдъз каза дословно :” Тогава, спокойно може да включим енергетиката сред въпросите на диалога. В основната цел на водените от нас политики до този момент и в основата на договорите Набуко и Южен поток, които подписахме през последните месеци е заложено това.”

А съпредседателят на Платформата Диалог Евразия Харун Токак подчерта, че броят на страните, членки е достигнал до 15 с включването на Китай и Индия.
-
Изявление от Йълдъръм

Министърът на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че областта около река Аямама трябва да бъде благоустроена.

Posted 12.09.2009 11:53:48 UTC

Updated 12.09.2009 11:53:48 UTC

Министърът на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че областта около река Аямама трябва да бъде благоустроена.

Министър Йълдъръм в изявлението си в Истанбул отбеляза, че винаги трябва да сме в готовност за евентуални природни бедствия и акцентува, че трябва да се вземат поуки от грешките допуснати в областта около река Аямама.

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм каза, че конференцията по въпросите на транспорта, която ще се проведе в периода 20 Септември- 1 Октомври е от голямо значение за определяне на целите на Турция до 2023 година в сферите на транспорта и комуникацията.

На конференцията се очаква да участват около 300 чуждестранни и турски учени и специалисти.
-
Предупреждения за нова вълна валежи

Продължават усилията за отстраняване на последиците предизвикани от наводненията в Истанбул. От друга страна се отправят предупреждения към гражданите за нова вълна от валежи.

Posted 12.09.2009 11:47:38 UTC

Updated 12.09.2009 11:51:42 UTC

Продължават усилията за отстраняване на последиците предизвикани от наводненията в Истанбул. От друга страна се отправят предупреждения към гражданите за нова вълна от валежи.

Силни валежи се очакват днес и утре главно в азиатската част на Истанбул.

Валежите през последните 4 дни в Истанбул достигнаха 230 килограма на квадратен метър.

Това количество е 4 и половина пъти по-голямо от средните стойности за месец Септември.

В Измир също има проливни валежи.

Очаква се валежите в Чанаккале и Балъккесир да продължат.
-
Преглед на турския печат 12.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 12 септември 2009 година.

Posted 12.09.2009 11:35:06 UTC

Updated 12.09.2009 11:35:06 UTC

Днешните вестници продължават да отделят широко място на новините във връзка с наводненията в Истанбул в сряда.

Вестник Заман предава, че кметът на Истанбулската голяма община Кадир Топбаш е казал „Няма да пожалим никого и ще съборим всички сгради в речното корито”. В новината се отбелязва, че след решителните послания отправени от премиера Реджеп Тайип Ердоган, кметът на истанбулската голяма община Кадир Топбаш също е направил важно изявление. Вестникът предава, че Топбаш е казал: „Ще набележим контурите на речните корита и ще разрушим всичко, което влиза в тези очертания. Като действащи лица ние също носим отговорност, както тези преди нас и след нас също ще бъдат отговорни. Трябва да бъдем самокритични”.

Вестник Миллиет пише, че премиерът на Русия Владимир Путин е потърсил по телефона премиера Реджеп Тайип Ердоган и е предал своите съболезнования. В новината се отбелязва, че Путин е казал „Не мога да повярвам, че може да се случи подобно бедствие. Потресен съм. Ако поискате, готови сме да окажем всякаква помощ. Предавам моите най-дъблоки съболезнования”.

Вестник Миллиет в друга новина във връзка с наводненията пише, че генералният секретар на генералния щаб бригаден генерал Ферит Гюлер е казал, че поради вероятността от нови наводнения в края на седмицата войсковите подразделения са извършили необходимите подготовки за осъществяването на издирвателно-спасителните дейности. В новината се отбелязва, че бригаден генерал Гюлер е казал, че в наводненията в областта Мармара отрядите, в които е имало и специализирани командоси, в рамките на два дни са спасили общо 247 души.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „В Истанбул бе подадено алармено състояние за наводнения” акцентува на наближаващата нова вълна от валежи. Вестникът съобщава, че центърът за координация при бедствия към Истанбулската голяма община е обявила най-висока степен на опасност от порои и наводнения вследствие на прогнозите, че вчера в обедните часове ще започне нова вълна от валежи. Вестникът предава, че общината е взела своите мерки и за целта в критичните точки в Истанбул са дислоцирани екипи с 2 200 коли и 6 370 служители, които да оказват помощ при евентуално бедствие.

Днешните вестници отделят широко място и на новините във връзка с първото дерби от Супер лигата, което ще се играе днес между отборите на Галатасарай и Бешикташ и на първата среща на турския национален отбор по баскетол от втория тур на 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Голямо въодушевление” пише, че срещата между турските футболни отбори Галатасарай и Бешикташ ще започне в 21:00 часа турско време.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че тази вечер турският национален отбор по баскетбол в първата си среща от втори тур на 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже ще играе с отбора на Испания. В новината се отбелязва, че първата среща на Турция от втория тур на шампионата ще започне в 16:45 часа турско време. Вестникът припомня, че Турция е победила всичките си противници от първия тур на шампионата.
-
Новини 12.09.2009
-
Емисии 12.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2