Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 10.09.2009 г. !

Атаката на Нато в Афганистан е била по заповед на германски офицер

Твърди се, че германският офицер е нямал компетенциите да дава заповеди за нападение.

Posted 10.09.2009 12:44:59 UTC
Updated 10.09.2009 12:44:59 UTC

Заповедта за военната атака на НАТО в Афганистан от края на седмицата , отнела живота на 82 души, 45 от които цивилни е била дадена от германски офицер. Твърди се, че германският офицер е нямал компетенциите да дава заповеди за нападение. Източници на НАТО , които за издаващ се в Германия ежедневник дадоха информация за резултатите от разследването на случая , заявиха, че открито се вижда че Полковник Георг Клайн е нарушил правомощията си. А компетентните лица на Германското министерство на отбраната изтъкнаха, че няма да направят изявление по въпроса докато не приключи разследването.
-
Погребения на загиналите военнослужащи

Днес се погребват турските военнослужещи, загинали при сблъсък с ПКК

Posted 10.09.2009 12:39:07 UTC

Updated 10.09.2009 12:39:07 UTC

Днес са погребенията на 8-те военнослужещи, които загинаха при въоръжен сблъсък с терористи от ПКК в Сиирт, Хаккяри и Ван. Младши офицер Мурат Таш бе погребан след обедния намаз в Истанбул, редник Емрах Темел в градчето Мудурну на окръг Болу, редник Хюсейин Гюрлек в градчето Гедиз на окръг Тютахя, Младши офицер Ферхат Юнелли в Амасия, редник Орхан Кълъч в Анкара и младши офицер Ферхат Ердем в Кършехир. А младши офицерите Дениз Кая и Фатих Айдоган ще бъдат погребани след следобедната молитва в градчето Каман на окръг Кършехир.
-
"Наводнения на столетието" в Истанбул

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган окачестви бедственото наводнение в Истанбул като наводнението на столетието и заяви, че ще се бъдат посрещнати всички разходи за отстраняване на материалните щети.

Posted 10.09.2009 12:27:38 UTC

Updated 10.09.2009 12:27:38 UTC

Премиерът Ердоган, който пристигна в Истанбул непосредствено след нападението, бе информиран от Губернатора и Кмета на града и на пресконференция в Центъра за координация на бедствията отговори на въпроси на журналисти.

Ердоган изтъкна, че същинската причина за бедствието са неукрепените корита на крайградските реки и безплановото строителство и допълни, че „Отмъщението на реките може да бъде много жестоко”.

А Президентът Абдуллах Гюл заяви, че наводнението в Истанбул е най-голямото, най-бедственото наводнение, случило се до сега и че всички държавни органи работят координирано за отстраняване на материалните щети и болките на пострадалите.
-
Преглед на турския печат 10.09.2009

Турският печат излиза с новини за бедствените наводнения в Истанбул и тракийската област на Турция..

Posted 10.09.2009 09:57:51 UTC

Updated 10.09.2009 09:57:51 UTC

Вестник Заман в новина със заглавие „Най-тежкото наводнение на столетието” съобщава, че след бедственото наводнение в Тракийската област във вторник и вчера проливните дъждове са причинили наводнения и в Истанбул.В новината се отбелязва, че наводненията са причинили сериозни материални щети , 24 души са загубили живота си и се издирват 7 души, които са в неизвестност.Вестникът след отбелязва, че броят на жертвите от наводненията в Текирдаг и Истанбул през последните два дни е над 30, подчертава, че само за един час в Истанбул са паднали непомнено досега количество валежи и неукрепените корита на крайградските реки и безплановото строителство за причинили материални щети и човешки жертви.

„Сигнал за бедствие в Истанбул” в новина с това заглавие вестник Хюррийет пише, че проливните дъждове, които в Тракийската област отнеха живота на 10 души, вчера достигнаха до Истанбул, причиниха наводнения, които пометоха автомобилите в морето, нанесоха щети на хиляди домове и предприятия. Вестникът съобщава, че Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е разпоредил да бъдат отпуснати 2 милиона турски лири за посрещане на щетите от наводнението и веднага е отпътувал за Истанбул., за да се запознае с обстановката на място.Вестникът съобщава, че Премиерът Ердоган е казал:” Непомнено досега количество валежи, средно по 185 литра на квадратен метър паднаха в Истанбул, това е бедствието на столетието”.

„Сирия и Ирак ще се постараят да разтопят ледовете в Истанбул” в новина с това заглавие вестник Заман пише, че Турция, която през последните години водейки активна дипломация в Близкия изток бе посредник за разрешаването на редица въпроси, сега се готви да бъде домакин на преговорите между Сирия и Ирак за разрешаване на съществуващите разногласия . Вестникът съобщава, че външният Министър Ахмет Давутоглу, който представи Турция на проведената вчера в Кайро четиристранна среща е заявил, че всички страни са споменали с похвала за заетата от Турция позиция.

Вестник Джумхурийет помества новина , озаглавена „Целта на Русия е нарастване на износа” в която пише, че се очаква нарастване на търговския стокообмен между Турция и Русия, който понастоящем възлиза на 260 милиона долара.Вестникът съобщава, че посещението на Руския Премиер Владимир Путин е допринесло за смекчаване на обтегнатите отношения и така също е дало възможност търговията между двете страни да се извършва в руски рубли.В рамките на това развитие, представители на Истанбулската асоциация на износителите на облекло и текстил посетиха Москва , които планират за следващите 5 години да осъществят износ за 5 милиарда долара.Председателят на Истанбулската асоциация на износителите на облекло и текстил Хикмет Танръверди, който заяви, че понастоящем търговският стокообмен между двете страни в областта на готовото облекло е 260 милиона долара, подчерта, че след като започнат търговия в рубли , в най-скоро време ще реализират планираната цел.

Вестник Йени Шафак пише, че националният ни отбор по баскетбол е надиграл убедително домакина Полша с 87 на 69 в последния мач за двата тима от група Д на Евробаскет 2009.
-
Новини 09.09.2009
-
Емисии 09.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2