Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 10.09.2009 г. !

Наводненията в Турция – отзвук в балканските медии (ОБЗОР)
10 септември 2009 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Медиите на Балканите информират за катастрофалните наводнения в Турция, отнели живота на десетки хора и причинили големи материални щети.
Библейско наводнение взе десетки жертви в Истанбул, пише гръцкият вестник „Вима”. Най-малко 30 души загинаха, 20 са ранени, а 8 са изчезнали при библейската катастрофа, оставили наводненията в Истанбул от последните дни. Валежите, причинили катастрофалните наводнения, са най-поройните за последните 80 години. На места водата достигна два метра височина, прекъсвайки пътя към международното летище в Истанбул и движението по голямата пътна артерия, водеща към Гърция и България.
Част от Истанбул е под вода, след като двете реки пробиха насипите, предаде босненското Радио 202. В сряда два метра висока вълна носеше камиони и автомобили по улиците на Истанбул. Много хора бяха заварени от наводненията на улиците, докато са отивали на работа. Наводненията са засегнали най-вече ниските части в западната европейска част на града. Стотици домове са наводнени, много улици са непроходими, включително и няколко гранични пункта към Гърция. Турските власти признаха, че лошо построената инфраструктура също е допринесла за това голямата приливна вълна да проникне в градската зона. Незаконните строежи в коритата на реките също са спомогнали за катастрофата.
Македонската агенция Макфакс отбелязва, че турският премиер Реджеп Таип Ердоган е обещал финансова помощ за семействата на пострадалите.
Наводнени са най-малко 1 800 къщи и други сгради, щетите се оценяват на 70 до 150 милиона долара, информира сръбското радио Б92. В спасителните операции в Истанбул са участвали шест военни хеликоптера, около 900 пожарникари и спасители с 220 коли и 30 лодки.
Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази съболезнованията си за жертвите от наводенията в Турция. В съболезнователно писмо до турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган косовският премиер отбелязва, че правителството и народът на Косово споделят болката на правителството и народа на Турция.
За природното бедствие, сполетяло Турция, подробно информира румънската агенция Медиафакс, като цитира валията на Истанбул Муаммер Гюлер.

"Заман": Турският външен министър Давутоглу е на посещение в Йордания
10 септември 2009 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Аман. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в йорданската столица Аман, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Давутоглу пристигна в Аман от Кайро, където участва в срещата на външните министри на страните от Арабската лига. При пристигането си турският външен министър беше посрещнат от посланика на Анкара в йорданската столица Али Кьопрюлю и служители в посолството. Според официалната програма Давутоглу ще се срещне с йорданския външен министър Насър Джевде. След срещата двамата ще дадат съвместна пресконференция. Той ще бъде приет също от премиера Надир Дахаби и от краля на Йордания Абдуллах и ще присъства също на откриването на програма по турски език и култура към университета в Аман, пише вестникът.

Турската икономика се е свила със 7% през второто тримесечие
10 септември 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изпадналата в рецесия турска икономика се е свила със 7% през второто тримесечие на годината. В същото време официалните данни сочат, че тежката икономическа криза вече започва да отминава, предаде АФП.
По-рано се очакваше през второто тримесечие турската икономика да се свие с 8-9%.
Анализатори очакват икономиката да се върне към растеж в последното тримесечие на годината.

На 80-90 млн. долара се оценяват щетите от наводненията в търговския сектор в Истанбул
10 септември 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 80-90 милиона долара възлизат материалните щети от наводненията от последните два дни в Истанбул, заяви председателят на Истанбулската търговска палата Мурат Ялчънташ, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Ялчънташ посочи, че промишлеността и обслужващата сфера са в тежко състояние, въпреки че икономическата активност продължава през цялата година в същото темпо като преди. Според него пороите и наводненията ще се отразят много негативно на тези сфери и по първоначални изчисления нанесените щети на търговски обекти, промишлени складове, продукция са между 80 и 90 милиона долара. По думите му нанесените щети са двупосочни – от една страна има директна загуба на продукция /текстилна, мебелна, битова техника и др./, от друга са наводнени работни места и те са неизползваеми. Шефът на търговската палата посочи, че възстановяването ще отнеме доста време и призова гражданите да се включат активно в разчистването на наводнените места.

Анадолска агенция: Премиерът на Косово изрази съболезнования за жертвите от наводненията
10 септември 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази съболезнованията си за жертвите от наводенията в Турция, предаде Анадолската агенция. В съболезнователно писмо до турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган косовският премиер отбелязва, че правителството и народът на Косово споделят болката на правителството и народа на Турция.

АФП: Броят на жертвите на наводненията в Турция достигна 32 души
10 септември 2009 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Тежките наводнения, засегнали Истанбул и съседната провинция Текирдаг, са отнели живота на най-малко 32 души, съобщава АФП, позовавайки се на Анадолска агенция.
Спасителните екипи продължават да издирват осем души, които са в неизвестност след трите дни на проливни дъждове в региона на най-големия град в Турция. 26 от жертвите на наводненията са от Истанбул.
Нови проливни дъждове се очакват в петък и събота. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи наводненията като „бедствието на века”.

Радио 202: Най-малко 31 души са загинали в наводненията в Североизточна Турция
10 септември 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-малко 31 души са загинали в Североизточна Турция в най-силните наводнения в страната за последните 80 години, предизвикани от силните дъждове, предаде босненското Радио 202. Част от Истанбул е под вода, след като двете реки пробиха насипите.
В сряда два метра висока вълна носеше камиони и автомобили по улиците на Истанбул. Много хора бяха заварени от наводненията на улиците, докато са отивали на работа. Наводненията са засегнали най-вече ниските части в западната европейска част на града. Стотици домове са наводнени, много улици са непроходими, включително и няколко гранични пункта към Гърция.
Турските власти признаха, че лошо построената инфраструктура също е допринесла за това голямата приливна вълна да проникне в градската зона. Незаконните строежи в коритата на реките също са спомогнали за катастрофата.

Хабертюрк: Бог да ни пази, очакват се нови наводнения, каза валията на Истанбул Муаммер Гюлер
10 септември 2009 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Опасността от пороите и наводненията все още не е преминала, заяви валията на Истанбул Муаммер Гюлер, пише електронното издание Хабертюрк. Гюлер каза, че тази вечер и утре се очакват проливни валежи в анадолската част на Турция и може да има нови наводнения, а в края на седмицата обилните валежи в Истанбул ще се повторят. „Нека Аллах да ни пази”, каза истанбулският валия и предупреди гражданите да се съобразят с това при своите планове и да вземат мерки за защита на домовете.

Б92, Сърбия: Повече от 30 души загинаха в наводненията в Турция
10 септември 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на жертвите от наводненията в Турция постоянно се увеличава, предаде сръбското радио Б92. Местните власти съобщиха, че 31 души са загинали в наводненията, предизвикани от силната буря в района на Истанбул.
Наводнени са най-малко 1 800 къщи и други сгради. Щетите се оценяват на 70 до 150 милиона долара. В спасителните операции в Истанбул са участвали шест военни хеликоптера, около 900 пожарникари и спасители с 220 коли и 30 лодки.

Труп на изчезнал при наводненията гражданин е открит при издирвателните операции в провинция Текирдаг в Турция
10 септември 2009 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Труп на изчезнал при наводненията гражданин е бил открито при издирвателните операции тази сутрин в околия Сарай, провинция Текирдаг в Турция, пише турският вестник „Дюня„. Намереният труп е на Фатих Чакар от семейството, чийто чифлик, беше залят онзи ден от пороя. Той е бил открит в образувалата се тиня на 500 метра от селското имение на семейството. Продължава издирването на трупа на 8-годишната дъщеря на семейството Берна Чакар. Онзи ден при пороя загинаха останалите членове на семейството – майката Хандан – 30-годишна и двете дъщери на 12 и 6 години, пише вестникът.

Жив и здрав е вторият българин, издирван покрай наводненията в Турция
10 септември 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Жив и здрав е вторият българин, който бе издирван от българските власти покрай наводненията в северна Турция – съобщи за Агенция “Фокус” Драговест Горанов, говорител на Министерство на външните работи.
След инцидента, при който кабината на нашия шофьор бе залята с вода, той се е прибрал в България и се е обадил в Генералното консулство, че е добре. С това случаят с издирването на втория ни сънародник приключва.

Си Ен Ен Тюрк: Нови проливни дъждове очакват Истанбул в следващите дни
10 септември 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пътят „Басън експрес”, който свързва международната автомагистрала от Истанбул за Европа ТЕМ и първокласния автомобилен път Е-5, продължава да бъде затворен заради наводненията от вчера, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пътят, който води към летище „Ататюрк”, се почиства от екипи на общината от водата и тинята. Автомобили около кварталите Коджасинан и Йенибосна в район Бахчелиевлер останаха на пътя, а в квартал Атакьой беше евакуирано общежитие за ученици, пострадало от наводненията. В кварталите Икителли и Багджълар много сгради са залети от прелялата река Тавукчу. На много места по пътищата в европейската част на града се е събрала вода и има закъсали коли. Изцяло под водата са приземните етажи на сгради в квартал Мертер. В квартал Арнавуткьой е наводнена държавната болница „Лютфие Нури Бурат”.Има сериозни напуквания по 8-етажна сграда в район Шишли собственост на Истанбулска голяма община. Тя е застрашена от срутване. Част от гражданите, останали на улицата, са се приютили при роднини, а други чакат на улицата да бъде приключена работата по отводняването и разчистването.
Въпреки че днес небето над Истанбул се разчисти от облаците, от утре отново се очакват проливни дъждове.

МВнР отново препоръчва да не се пътува в Северна Турция и Истанбул
10 септември 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи (МВнР) отново препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания в Северна Турция и Истанбул, съобщиха от ведомството.
В събота и неделя /12 и 13 септември 2009 г./ се очакват обилни валежи в същия регион, които могат да предизвикат нови наводнения.
Във връзка с наводненията в Северна Турция и Истанбул, за повече информация, в Министерството на външните работи са разкрити следните горещи телефонни линии: /02/ 948 30 03 и /02/ 948 20 05, и факс /02/ 948 27 05.

Турски печат: Ноев потоп в Истанбул и Източна Тракия
10 септември 2009 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бедственото положение в резултат на пороите, залели Истанбул и Източна Тракия в последните два дни, е водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че равносметката от обилните порои в Истанбул и Тракия е страшна. При двудневното природно бедствие загинаха общо 31 души – 21 в Истанбул и 10 в област Текирдаг. Девет души изчезнаха и продължават операциите по издирването им.
Минибус, превозващ 10 жени за работа, беше застигнат от пороя в район Халкалъ и при опит да излязат от минибуса 7 от тях са били погълнати от водата. Други 7 души се удавиха в тинята от водата в паркинг за ТИР-ове в същия район. Пороите в Текирдаг, Силиври и Чаталджа, които започнаха още предния ден, взеха 10 жертви. Реката Аямама, която е преливала и предишни години и е известно, че е рискова, не можа да понесе 90 литра дъжд, паднал за час. Преляха и реките Папаз, Тавукчу и Хамам в кварталите Багджълар и Бахчешехир. Пътят „Икителли Басън Експрес”, който води към летище „Ататюрк”, остана под водата и беше затворен през целия ден. Много коли бяха отвлечени от водата заедно с пътуващите в тях. За няколко минути нивото на водата надвиши 2 метра, а на места достигаше 5 метра. Хиляди коли попаднаха в пороите, тъй като те се изляха в ранните часове на деня. Трафикът в райони на Истанбул беше напълно парализиран.
Противопожарните екипи спасиха 50 граждани в Икителли, 670 в Силиври и 314 в Чаталджа, останали с колите си под водите на пътя „Басън експрес”.
В публикация, озаглавена „Истанбул е жертва на изкривено идеи за застрояване”, вестник „Сабах” пише, че в разискванията за падналите поройни дъждове експертите обръщат внимание на това, че градът има неправилно застрояване. Те посочват, че 70 % от целия Истанбул е застрашен от порои и наводнения при тази градоустройствена структура. Изданието отбелязва, че най-големи щети са причинили коритата на реките Аямама и други, минаващи през европейската част на Истанбул. По техните поречия са построени сгради, което не съответства на изискванията за строеж поради неустойчивост на терена и опасност от наводнения. Според представителката на Съюза на архитектите на истанбулска голяма община Мюджелля Япъджъ бедствието е резултат на погрешно застрояване, противоречащо на естествената природна характеристика на района.
След вчерашното бедствие в Истанбул, което отне живота на много хора, днес градът напомняше „град от фантастиката”, пише вестник „Заман”. Тази сутрин дъждът почти спря, след като през нощта все още леко валеше. В районите, засегнати от пороите и на главната пътна артерия към летище „Ататюрк” - „Басън експрес”, цареше безмълвие. Работници работят за отводняване и разчистване на пътя, който е затворен за коли. Реката Аямама, която преля вчера, днес беше спокойна, а граждани събираха вещи и стоки, отнесени от пороя от складове и магазини.
Пороят през последните два дни засегна цялото крайбрежие на Мраморно море, пише „Милиет„. Вестникът цитира министъра на благоустройството и жилищното настаняване Мустафа Демир, че това е най-обилният валеж за тази част през последните 80 години и трябва да бъдат взети мерки, защото специалисти по климата прогнозират подобни бедствия и в бъдеще.

Един българин е загинал и един е изчезнал след наводненията в Турция
10 септември 2009 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Има два инцидента с български граждани заради наводненията в Турция. Това съобщи за Агенция “Фокус” Драговест Горанов, говорител на Министерството на външните работи.
„Единият случай е фатален – български гражданин, който се е качил в камион, пътуващ вчера от България за Турция. Камионът е бил залят от водата и в кабината е загинал пътникът. Шофьорът е жив и здрав, той се е обадил на полицията и турските власти, които са идентифицирали лицето, установили са случая и са се обадили на Генералното консулство. В момента Генералното консулство очаква близките и роднините да отидат в Турция. Не казваме имената на загиналия и шофьора, който е управлявал камиона, нито номерата на камиона” – посочи Горанов.
В другия случай български гражданин, също шофьор на камион, е попаднал в същата беда: високата вода е заляла кабината му, той самият е в неизвестност. „Турските екипи са намерили неговия джиесем в кабината и лични вещи – дрехи. Човекът се издирва. По-вероятно е да е оцелял, тъй като информацията до снощи е, че всички намерени трупове са идентифицирани и сред тях не е този български гражданин. Знаем имената му, но също не ги казваме” – каза Горанов.
Денка КАЦАРСКА

МВнР разкри горещи телефонни линии за бедстващи българи в Турция
10 септември 2009 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Два горещи телефона са разкрити в Министерство на външните работи. Това са: 948 30 03 и 948 20 05 и факс 948 27 05. Това съобщи за Агенция “Фокус” Драговест Горанов, говорител на Министерството на външните работи.
Тези горещи линии са разкрити с оглед на това, български граждани, които подозират, че техни близки и приятели бедстват в Турция, да се обадят, за да получат информация. Това не са телефони за всички, които се интересуват какво е времето в Турция, а за тези български граждани, които смятат, че техни близки бедстват в Турция, обясни Горанов.
Обстановката в Северна Турция и Истанбул остава много тежка. Водната стихия е прекъснала комуникациите. Има много жертви. В предградията на Истанбул къщите са залети до покривите.
Министерството на външните работи (МВнР) горещо препоръчва на българските граждани да не пътуват за тракийската част на Турция, включително и събота и неделя, докато обстановката се успокои.

Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер разтърси Турция
10 септември 2009 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер разтърси Турция, на 12 километра южно от град Ахлат, на брега на езерото Ван, съобщава Новости-Армения, позовавайки се на информация на националната сеизмична служба на Армения. Подробна информация не се съобщава.

„Хюриет”: 8 турски воeннослужещи загинаха при сблъсък с ПКК в провинциите Сиирт и Хаккяри, Югоизточна Турция
10 септември 2009 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Осем турски воeннослужещи загинаха при въоръжен сблъсък с терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинциите Сиирт и Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Семействата на трима младши офицери, двама ефрейтори и трима войници бяха попарени от мъка след известието за смъртта им. 26-годишният ефрейтор Хюсеин Гюрлек е имал още два месеца служба до уволнението си, а загиналият 25-годишен жандармерийски офицер Ферхат Юнелли е щял само след 4 месеца да стане баща. За загиналия офицер Емрах Темел, който след завършване на военното си образование в Измир е бил разпределен в Сиирт, това е била първата операция. Погребенията на загиналите ще се състоят днес с военни почести, пише вестникът.

„Сабах”: На най-малко 150 милиона долара се изчисляват щетите от наводненията в Истанбул и Източна Тракия
10 септември 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На най-малко 150 милиона долара се изчисляват щетите от наводненията в Истанбул и Източна Тракия, пише турският вестник „Сабах”. Тежка е равносметката от поройните дъждове, които се изляха над северозападна Турция през последните дни. Заместник-директорът на осигурителната компания „Анадолу сигорта” Муса Юлкен каза, че щетите, нанесени от пороите са големи. По първоначални сведения щетите на къщи и работни сгради са в размер на 30 милиона лири. Тази сума ще нарасне след заявленията, които ще направят собствениците на автомобили, които останаха под водите на автомагистралата от Истанбул за Европа и другите пътища в залетите райони на Истанбул, пише вестникът.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Йордания
10 септември 2009 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Аман/Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Йордания, съобщава Анадолската агенция. Давутоглу пристигна късно снощи в Аман от Кайро, където участва в срещата на външните министри от страните от Арабската лига.
Визитата в Йордания е по покана на йорданския външен министър Насър Джевде. Давутоглу ще бъде приет от йорданския премиер Надир Дахаби и крал Абдуллах.
Той ще присъства и на откриването на университетска програма по турски език и култура в Йорданския университет.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2