Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 7 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 07.09.2009 г. !

Изявление от Гюл

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че демокрацията е неизменна за правовата държава, която е гаранция на основните права и свободи, за обезпечаването на върховенството на законите и на справедлив порядък.

Posted 07.09.2009 11:57:44 UTC

Updated 07.09.2009 11:57:44 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че демокрацията е неизменна за правовата държава, която е гаранция на основните права и свободи, за обезпечаването на върховенството на законите и на справедлив порядък.

В посланието си по повод започването на новата съдебна година Гюл отбеляза, че принципа за правовата държава, който се регулира от член 2ри на Конституцията на Република Турция е едно от основните условия на съвременната държава.

Президентът Гюл акцентува, че с реформите, които ще бъдат реализирани принципа за върховенството на законите ще бъде подсилен още повече.

Гюл също така акцентува, че е от голямо значение въпросните реформи да бъдат осъществени с решителност и с активното участие на всички заинтересовани страни.
-
Преглед на турския печат 07.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в турция вестници от 7 септември 2009 година.

Posted 07.09.2009 10:33:38 UTC

Updated 07.09.2009 10:33:38 UTC

Bестник Сабах в новината със заглавие „Мирен път към Кавказ” съобщава, че в процеса на нормализиране на отношенията с Армения, Кавказкия регион може да бъде свързан през Армения с шосейната мрежа на Турция и по този начин може да бъде обезпечена шосейна връзка между Кавказкия регион и Европа. Вестникът цитира изказването на председателят на Международния съюз за автомобилния транспрот Майкъл Нилсен: „Турция играе ключова роля в инициативата за изграждане на нова шосейна мрежа в Евразия. С тази инициатива Европа ще бъде свързана с Кавказкия регион посредством шосейна мрежа”. В новината също така се отдава място на предложението направено от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу за изграждането на шосейна мрежа започваща от Баку минаваща през Армения и Турция и достигаща до Европа.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Шифрите на Армения” се спира на същността на процеса за нормализиране на отношенията между Армения и Турция. В новината се отбелязва, че голяма роля за желанието на Ереванската администрация да нормализира във възможно най-кратък срок отношенията си с Турция имат руско-грузинската война и сближаването на Анкара и Москва. В новината пише, че миналогодишната война между Русия и Грузия е предизвикала проблем на доверие в Армения също както и сред останалите страни от Кавказкия регион и това положение е насочило страната да води мирни политики и че Турция, която се сближи с Русия вече не е възприемана като заплаха. Вестникът пише, че Армения, която няма излаз на море и поради факта, че границите й с Турция и Азербайджан са затворени търпи големи икономически загуби и народа й живее в беднотия.

Вестник Заман се спира на икономическото отражение на инициативите, които Турция предприе през последно време в сферата на политиката. В новината пише, че политиките на Турция за отваряне към Китай, Русия, Африка и главно към Близкия Изток са зарадвали бизнес средите и че редица фирми благодарение на тези страни са увеличили двукратно годишното си джиро. Вестникът предава репортаж със собственик на фирма за детско облекло: „Благодарение на новите инициативи предприети от Турция във външната политика през последно време открихме голям брой магазини в страни като Армения, Азербайджан, Русия, Чеченската Република, Палестина и Израел, между които съществуват проблеми.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Екипажът се спаси, капитана очаква министър Давутоглу” пише, че екипажът на турския кораб, който бе задържан в Грузия е бил освободен след 21 дневен срок, но положението на капитана на кораба, който по настоящем е арестуван и който бе осъден на 24 години лишаване от свобода ще добие конкретност по време на посещението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в региона.

Вестник Йени Шафак пише, че днес в Полша ще започне 36тия Европейски шампионат по баскетбол за мъже и че турският национален отбор по басктебол ще играе първата си среща с отбора на Литва. Срещата, която ще се играе в град Вроцлав ще започне в 22:15 часа турско време.
-
Новини 07.09.2009
-
Емисии 07.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2