Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 7 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 07.09.2009 г. !

Над 52 килограма хероин заловиха на граничния пункт Капъкуле в автомобил, пътуващ за Сърбия
07 септември 2009 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Одрин. Над 52 килограма хероин са били заловени на граничния пункт Капъкуле в автомобил, който е пътувал за Сърбия, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. По случая са задържани двама души.
Според информацията по предварително получено сведение за трафик на дрога от Източна Турция към Европа екипи на отделите за борба срещу нелегалния трафик и наркотиците към полицейските управления в Ескишехир и Одрин са организирали широкомащабна операция. В рамките на операцията са били проверени автомобилите, излизащи от граничния пункт Капъкуле в посока към Европа. С помощта на специално обученото куче „Аскиа” в автомобил с истанбулска регистрация 34 EBA 57 са били открити 52 кг и 385 грама хероин. Шофьорът на автомобила Р. А. и спътникът му М. Е. Д. са задържани. Разследването продължава, пише вестникът.

В Турция се издирват 700 000 души за извършени провинения
07 септември 2009 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция се издирват 700 000 души за извършени престъпления и с тяхното задържане броят на затворниците ще се увеличи двойно и тройно, се посочва в доклад, изготвен от академични представители с подкрепата на ЕС, пише турският вестник „Хюриет”. Председателят на Дружеството за образование през целия живот Адем Солак посочи, че затворите в Турция са пренаселени и въпреки недостатъчното място, не се прави нищо за придобиване на професионална квалификация от страна на затворниците. Базирайки се на резултатите от изследване, проведено от тяхната дружество, той каза, че броят на издирваните в Турция също е много голям, но вероятността те да бъдат открити е малка.

-

Четирима турски граждани, влезли нелегално в България, са били експулсирани обратно в Турция
07 септември 2009 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Капъкуле. Четирима турски граждани, влезли по незаконен път в България, са били експулсирани обратно в Турция, пише електронното издание на турският вестник „Хюриет”. Според получената информация Х. Й., М. К., О. О. и Дж. Ч. са влезли по нелегален път на територията на България. На българска територия те са били задържани и след приключване на необходимите процедури са били предадени на служителите на граничния пункт Капъкуле, пише вестникът.

Bulgaristan 4 Türk'ü iade etti

A.A

Yasa dışı yollardan gittikleri Bulgaristan'da yakalanan 4 kişi Türkiye'ye iade edildi.

Edinilen bilgiye göre, yasa dışı yollardan Bulgaristan'a giden H.Y, M.K, O.Ö ve C.Ç, burada yakalandı. Yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra söz konusu kişiler Kapıkule Sınır Kapısı'nda yetkililere teslim etti.

“İllegal yollardan yurt dışına çıkış yapmak” suçundan adli makama sevk edilen H.Y, M.K, O.Ö ve C.Ç serbest bırakıldı.

-

Турция може и да няма нужда от заем от МВФ, смята управителят на Националната банка Дурмуш Йълмаз
07 септември 2009 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Ако правителството продължава да следва политика на финансова дисциплина, Турция може и да няма нужда от кредит от Международния валутен фонд, заяви управителят на Националната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, пише електронното издание на турския вестник „Дюня”. След срещата на финансовите министри и директорите на централните банки на страните от Г-20 в Лондон Йълмаз каза, че заради намаляването на бюджетния дефицит Турция не се нуждае толкова колкото преди от кредит от МВФ. Преговорите за заем от МВФ в размер между 20 и 40 милиарда долара продължават. По думите на управителя на турската централна банка, ако Турция може да реализира резултати, които иска програмата на МВФ, без да бъде взет заем, това ще е много по-добре, пише вестникът.

Ахмет Давутоглу обсъди с грузинския си колега Григол Вашадзе двустранните отношения и регионални въпроси
07 септември 2009 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на официално посещение в грузинската столица Тбилиси, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В рамките на работната си програма Давутоглу се срещна с грузинския си колега Григол Вашадзе насаме и в присъствието на екипите. На пресконференция след срещата Давутоглу заяви, че с колегата си Вашадзе са обсъдили двустранните отношения в контекста на регионалните връзки и международното сътрудничество. Турският външен министър подчерта, че установяването на вътрешна стабилност в Грузия и решаването на проблемите, пред които е изправена тази страна, трябва да стане по мирен път и с оглед на тази перспектива заместник-министърът на външните работи Юнал Чевикьоз ще посети Абхазия. Той посочи, че Турция ще положи всички усилия за решаването на въпроса с тази кавказка република, както е правила досега.
Давутоглу каза, че се полагат усилия за решаването на въпроса със задържания турски кораб и се очаква днес той да бъде освободен. Относно отношенията с Армения той заяви, че гледат от обща перспектива с грузинския си колега за установяването на мир и стабилност в целия кавказки регион.
Като част от официалната програма Давутоглу постави венец на площада на героите в Тбилиси и посети музея на съветската окупация на Грузия, а по-късно отиде в турското посолство в грузинската столица. Утре той ще бъде приет от президента Михаил Саакашвили.

Си Ен Ен Тюрк: Българската православна църква свърза трагедията с кораба в Охридското езеро с концерта на Мадона
07 септември 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българската православна църква свърза смъртта на 15-те българи при трагедията с кораб в Охридското езеро в Македония с организирания на 29 август в София концерт на Мадона, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пловдивският митрополит Николай заяви след църковната церемония в памет на загиналите, че катастрофата се е случила заради концерта на Мадона в деня на Свети Йоан Кръстител. След паметната церемония, на която присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цецка Цачева в църквата „Света Богородица”, митрополит Николай направи изявление пред най-голямата частна телевизия Би Ти Ви, в което каза „Ние се опитахме да предупредим, но никой не ни послуша”.
Изтъквайки че Българската православна църква като институция винаги се опитва да показва на вярващите правилния път, митрополит Николай каза „Църквата, която изпитва дълбоко прискърбие в тези дни, тълкува правилно полученото послание. Църквата не може да говори лъжи”. Припомняйки че 29 август е денят, в който се почита смъртта на Свети Йоан Кръстител, той заяви, че църквата е призовала в този ден да не се радват на гласа на Мадона, но никой не е чул техните призиви.
Ръководният орган на Българската православна църква – Светият синод в изявление преди концерта на Мадона беше поискал датата на концерта да бъде отложена, за да не се нарушава християнският морал.

„Хюриет”: Трагедия с кораб при туристическа екскурзия
07 септември 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Охрид/София/Анкара. 20 души са загинали в Охридското езеро в Македония при потъване на кораба „Илинден”, изработен през 1924 година, пише турският вестник „Хюриет”. Корабът е возил български туристи. Министърът, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров, заяви, че една от причините за потъването на кораба е свръхнатоварването. На борда на 53-местния кораб са се качили 70 пътници. Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска също потвърди, че 70 души са се качили на борда на кораба. Министърът на транспорта и съобщенията на Македания Миле Янакиевски е заявил, че ще подаде оставка, изхождайки от морални мотиви.
По думите на спасилия се при трагедията Иван Нешков освен капитана и екскурзовода всички на кораба са били български граждани. Той посочи, че благодарение на щастлив шанс са се спасили при потъването на кораба заедно със съпругата си. По неговото твърдение корабът не се е разцепил на две, а е потънал мигновено за 30 секунди след промяна на посоката на движение. Той се е спасил, тъй като е успял да се хване за дъска. В кораба е нямало достатъчно спасителни пояси и спасителни жилетки, но при инцидента са успели да се спасят най-малко 50 души.
Президентът Георги Първанов обяви 7 септември за ден на национален траур в памет на загиналите. Според информация на Българското национално радио туристическата агенция организатор на екскурзията е била пловдивската фирма „Солак”, която е била турска. Въпреки усилията си, медиите не са могли да се свържат с нейни представители, пише вестникът.

Ен Ти Ви: Концертът на Мадона потопи кораба
07 септември 2009 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българските религиозни лидери свързаха трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 български граждани, с концерта на Мадона в София на 29 август, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Духовни лидери от Българската православна църква, които се изказаха след паметната церемония за загиналите, припомниха, че 29 август е бил денят, на който се почита смъртта на Свети Йоан Кръстител. Те изтъкнаха, че са се опитали да внушат на организаторите и на българското общество, че 29 август не е подходящ ден за концерта на Мадона и са поискали той да бъде отложен за друга дата.
Преди два дни, в събота, в резултат на разцепване на туристически кораб в Охридското езеро, загубиха живота си 15 граждани от България.

Две жени, пренасящи наркотици, са задържани на турското летище Ататюрк
07 септември 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност са задържали две чужденки, погълнали капсули с кокаин, на международното летище Ататюрк, предаде Анадолската агенция. Заловени са общо 1,646 кг кокаин. Стойността на наркотика възлиза на над 100 000 долара.
Националността на двете задържани жени не се съобщава.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заминава на посещение в Грузия
07 септември 2009 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес на двудневно посещение в Грузия по покана на колегата си Григол Вашадзе, пишат турските медии. Давутоглу ще има срещи с президента Михаил Саакашвили и премиера Ника Гилаури. Ще бъдат обсъдени напрежението между Грузия и Русия и двустранни въпроси, между които и въпросът за задържането от страна на Грузия на турски кораби, пътуващи за Абхазия.

Групата за наблюдаване на реформите за присъединяване на Турция към ЕС ще заседава в Трабзон
07 септември 2009 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Трабзон. В черноморския град Трабзон днес ще се състои заседанието на Групата за наблюдаване на реформите за присъединяване на Турция към ЕС, съобщават медиите. В заседанието ще участват министрите на външните работи Ахмет Давутоглу, на вътрешните работи Бешир Аталай, на правосъдието Садуллах Ергин и главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш, а също представители на неправителствени организации и бизнесмени и индустриалци от Търговско-промишлената палата в Турция. Предишното заседание на групата се състоя преди един месец в град Хатай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2