Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-03.09.2009 г. !

Армения чака нормализирането на отношенията...

Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян заяви, че ако отношенията с Турция се нормализират, ще се присъединят към всички регионални проекти...

Posted 03.09.2009 10:09:51 UTC

Updated 03.09.2009 10:09:51 UTC

Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян заяви, че ако отношенията с Турция се нормализират, ще положат усилия за да се присъединят към всички регионални проекти, включително и международните проекти.
Налбантян каза, че прогресът в региона ще се отрази положително и на Азербайджан.
Междувременно в столицата на Армения Еревена бе организирана протестна демонстрация с участието на около хиляда радикални националисти противопоставящи се на нормализирането на отношенията с Турция.
-
Криза със старта на втория кръг на преговори...

Продължава неяснотата относно началната дата на втория кръг на преговорите за разрешаване на кипърския проблем...

Posted 03.09.2009 10:19:43 UTC

Updated 03.09.2009 10:19:43 UTC

Продължава неяснотата относно началната дата на втория кръг на преговорите за разрешаване на кипърския проблем, водени от президента на ТРСК Мехмед Али Талят и кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс.
Специалният съветник на генералния секретар на ООН по кипърския проблем Александър Даунър каза, че е останал много разочарован от отказа на кипърския гръцки лидер да участва в предвидената за днес среща с довода, че се изживяват проблеми при прехода през граничния пропусквателен пункт Йешилърмак.
Даунър подчерта, че не искат промяна на календара на преговорите.
Същевременно специалният представител на президента на ТРСК Мехмед Али Талят, Нами Йоздил каза, че се полагат усилия за определянето на датата на първата среща от втория кръг на преговорите по кипърския проблем.
Кипърската турска преса писа, че причината за този проблем е кризата между Христофяс и коалиционните партньори и опозицията в кипърската гръцка част, а също така и безпокойството изпитано поради изявленията на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу.
-
Азербайджан не изрази безпокойство...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Азербайджан...

Posted 03.09.2009 10:04:31 UTC

Updated 03.09.2009 10:04:31 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Азербайджан. Отбелязано бе, че на срещата азербайджанският външен министър не е изkазал безпокойство във връзка с инициативата за подобряване на отношенията между Турция и Армения.
-
Турция няма да преговаря с терористи...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи призив за хладнокръвие и разумност по въпроса за пакета с демократични промени...

Posted 03.09.2009 09:57:24 UTC

Updated 03.09.2009 09:57:24 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи призив за хладнокръвие и разумност по въпроса за пакета с демократични промени, подчертавайки, че е възможно да бъдат направени изявления в подстрекателски тон, целящи да навредят на процеса. Ердоган отбеляза, че турската държава няма да седне на масата за преговори с една терористична организация и че единствената сила с която се съобразяват това е народът.
Премиерът Ердоган присъства на вечерята ифтар организирана в центъра на специалните полицейски оперативни сили в община Гьолбашъ окръг Анкара. В словото, което произнесе Ердоган отбеляза, че Република Турция никога няма да преговаря с терористична организация и че като единствен свой събеседник приемат само турския народ.
Ердоган каза, че тези които се противопоставят на предприетите от правителството стъпки, същевременно продължават да отправят и призивите за спиране на кръвопролитието и подчерта, че правителството работи именно по този въпрос. Той заяви, че трябва да се сплотят с турския народ и че е необходимо да се пази хладнокръвие в рамките на усилията по пакета с демократични промени.
-
Преглед на турския печат 03.09.2009г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 3 септември 2009 година.

Posted 03.09.2009 10:35:50 UTC

Updated 03.09.2009 10:35:50 UTC

Bестник Ватан в новината със заглавие „Турция ще стане лидер в нанотехнологията” предава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е посетил Института за НАНО технология е казал: „Убеден съм, че в много кратък срок Турция ще стане една от водещите страни в света в сферата на нанотехнологията. Видях турските учени оставили най-добрите университети и изследователски лабортории в света за да работят тук. Турция ще стане един от лидерите в тази сфера. Днес видях този капацитет”.

Вестник Стар отбелязва, че Турция се е превърнала в една от основните теми в световния дневен ред, с правителственната инициатива за „Демократично отваряне” и външната политика под лидерството на външния министър Ахмет Давутоглу и предава общия коментар на специалистите „Турция е изгряваща сила”. Вестникът сочи, че в рамките на политиката за „Стратегическа дълбочина” през последните 3 дни Давутоглу е посетил Ирак, Сирия, ТРСК и Египет и е съобщил, че са били подписани два протокола регулиращи установяването на първите дипломатически отношения с Армения.

Вестник Сабах в новина по темата пише, че външният министър Ахмет Давутогул е потърсил по телефона външния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров и го е информирал за протоколите подписани между Турция и Армения. Компетентните лица от външното министерство на Турция отбелязаха, че Мемедяров не е изразил безпокойство по този въпрос.

Вестник Хюрриет съобщава, че президентът на Армения Серж Серкисян в отговор на реакциите на арменската общественост предизвикани от протоколите подписани с Турция е направил обръщение към нацията и е дал гаранции относно Нагорни Карабах. В новината пише, че Саркисян е подновил твърденията, че в намиращия се под арменска окупация Нагорни Карабах е създадена независима държава и е казал дословно „Нека всички арменци бъдат убедени, че евентуален мирен договор за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах ще се основава на одобрението и свободната воля на народа на Нагорни Карабах”.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че третата най-голяма автомобилостроителна фирма в Китай „Донг Фенг Мотор” планира да осъществи в Турция инвестиция на стойност 250 милиона долара. Фирмата, която произвежда 1 милион и 300 хиляди автомобила годишно планира да произвежда в Турция по 52 хиляди автомобила.

Вестник Миллиет съобщава, че двама турски професори от Вашингтонския университет и Истанбулския технически университет са създали злато в лабораторна биологична среда, с метод, наречен „изкуствена еволюция”, чрез използването на протеини от вируси и бактерии. Вестникът предава, че това откритие осъществено с метод окачествяван като изкуствена революция е предизвикало големи отзвуци сред американските научни среди.

Вестник Заман предава, че в рамките на един ден летище „Ататюрк” в Истанбул е постигнало два рекорда. В новината пише, че на 16 август тази година на летище „Ататюрк” са се приземили и отлетели общо 904 самолета, което представлява рекорд. Вторият рекорд постигнат през този ден е бил в броя на пътниците достигнали до 111 030.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че прочутият певец от азербайджански произход Сами Юсуф, който е пристигнал в Истанбул за концерт е казал „Аз съм дълбоко обвързан с Турция. Това за мен е много важно”. В новината пише, че Сами Юсуф е отбелязал, че е известен като певец на религиозни песни, но че изпълнява всяка песен, която му хареса. На пресконференция Сами Юсуф е дал информация относно концерта, който ще изнесе на 4ти Септември. Юсуф посочи, че в рамките на концерта ще изпълни и една песен, която са подготвили съвместно със Сезен Аксу и прибави, че все още не се е запознал с Аксу, но е голям почитател на творчеството й.
-
Новини 03.09.2009
-
Емисии 03.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2