Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 03.09.09 г. !

„Сабах”: Владимир Путин поиска окончателен отговор от българския премиер Борисов за Бургас-Александруполис
03 септември 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Гданск/София/Анкара. Руският премиер Владимир Путин попита българския си колега Бойко Борисов защо вече седем години не са приключили споровете в страната за петролопровода Бургас-Александруполис, пише турският вестник „Сабах”. На срещата на правителствени ръководители по повод 70-годишнината от началото на Втората световна война в Гданск Путин и Борисов разговаряха за проекта Бургас-Александруполис, който е конкурентен на Самсун-Джейхан. Путин поиска България час по-скоро да представи окончателната си позиция за проекта. За петролопровод с дължина 280 км текат вече преговори седем години, а петролопровод с дължина 500 км между Източен Сибир и Китай беше изграден за 2 години. Борисов от своя страна е посочил, че вероятно няма да има проблем с проектите „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, но при Бургас-Александруполис има опасения от екологичен аспект. Путин е казал, че ако в най-скоро време не бъде взето окончателно решение, ще се даде предимство на проекта Самсун-Джейхан.

3,5 хектара гора край град Къркларели беше изпепелена при умишлен пожар
03 септември 2009 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Къркларели. 3,5 хектара гора край град Къркларели беше изпепелена при умишлен пожар, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На седем различни места между общините Юскюп и Бейпънар в Одринска Тракия вчера е възникнал пожар. Огънят е избухнал към 15 часа. Според информация на дирекцията по горите в Къркларели пожарите са били умишлени и последица на саботаж.
В борбата с огнената стихия са участвали 11 противопожарни коли, 3 дозера и близо 100 пожарникари. Огнената стихия е унищожила 3,5 хектара гора, пише вестникът.

Срещата на МВФ и Световната банка в Истанбул през октомври ще се състои в новия конгресен център
03 септември 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Срещата на гуверньорите на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул през месец октомври ще се състои в новия конгресен център, който е със седем подземни етажа, пише турският вестник „Ватан”. На срещата ще присъстват близо 15 хиляди гости. Турският премиер Ердоган коментира лаконично в тази връзка, че „ще вкара МВФ под земята и ще покаже на какво е способна Турция”. На въпрос на журналисти на прием по случай празника на победата 30 август Ердоган каза, че се наблюдава подобрение в икономиката на Турция, но това е недостатъчно за нея.

Ще се включим в проектите в региона при нормализиране на отношенията с Турция, каза Едуард Налбандян
03 септември 2009 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян заяви, че при нормализирането на отношенията с Турция ще направят възможното да се включат във всички проекти в региона, в това число международни, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На пресконференция в Ереван Налбандян каза, че ако в региона настъпи промяна и напредък, това ще се отрази положително и на Азербайджан. Той изтъкна, че ако се подобрят отношенията и се отвори границата с Турция, Армения ще предприеме стъпки за участие в двустранни и международни проекти в региона.
От друга страна около 1000 привърженици на партията „Дашнакцютюн”, които са противници на сближаването с Турция, протестираха пред сградата на външното министерство в Ереван, пише вестникът.

„Заман”: Машини за вакумно почистване ще чистят вече улиците на Анкара
03 септември 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Машини за вакумно почистване ще чистят вече улиците на Анкара, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Анкарската голяма община закупи 10 машини, които ще сложат край на метенето с метли на улиците на турската столица. Машините, които се управляват от един човек, ще почистват калдъръмите, корените на дърветата, празните пространства. Според представител на Дирекцията за градска естетика към община Анкара новите машини имат капацитет да чистят много по-широка територия от тази, която за 1 ден почиства един хигиенист с метла и за по-малко средства при това без да се вдига прах, пише вестникът.

„Милиет”: Турски учени от САЩ и Турция откриха тайната на философския камък
03 септември 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Истанбул. Злато създадоха в лабораторна биологична среда двама турски професори от Вашингтонския университет и Истанбулския технически университет, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. С метод, наречен „изкуствена еволюция”, чрез използването на протеини от вируси и бактерии двама турски професори със своите екипи откриха ключа към тайната, търсена от хилядолетия. Една от тайните на живота, търсена от много учени през вековете, преминава през естествената природна селекция, т.е. от опознаването и избирането на молекулите една от друга.
Така става известна тайната на „философския камък”, която се търси от 2500 години насам от алхимици и учени в Месопотамия, Древен Египет, Мала Азия, Древна Гърция, Китай, Индия, Китай и Европа чак до 19-ти век. Тя се корени в това да се открие метод, който да превръща всички вещества в злато. Според алхимиците това е най-чистата, същинската част на веществото и материята.

Си Ен Ен Тюрк: Международният валутен фонд отпусна 1,4 милиарда долара на Турция
03 септември 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Международният валутен фонд отпусна 1,4 милиарда долара на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съгласно решение на срещата на Г-20 в Лондон през април МВФ трябваше да отпусне 250 милиарда долара на страните членки на фонда на 28 август 2009 година. От съветничеството на държавната хазна заявиха, че сумата, определена за Турция, е преведена от страна на фонда. Също според решение на МВФ от 1981 година страните членки имат право да получат специално авансово право в размер на 21,4 милиарда долара. Съгласно него Турция ще получи на 9 септември 2009 година още 75,9 милиона долара.

„Милиет”: Трябва да се търси алтернатива за членството на Турция в ЕС, каза френският министър Пиер Лелюш
03 септември 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Необходимо е да се намери алтернатива на членството на Турция в ЕС, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Пиер Лелюш, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Лелюш, който подкрепяше членството на Турция в ЕС преди да стане министър, откакто зае поста възприе позицията на президента Никола Саркози. Според френския министър в настоящия момент, без да се прекъсват преговорите за членство на Турция в Евросъюза, трябва да се търси алтернатива. Той посочи, че Турция, която има голяма стратегическа тежест за транзитирането на природен газ за Европа и играе много умно и стратегически по газовия въпрос - от една страна с Русия, от друга с Европа.
Лелюш добави, че ако Турция не изпълни критериите за членство или пък не убеди достатъчно добре Европа, трябва да се търсят алтернативни варианти за връзките Турция-ЕС, защото тя е мост между Запада и Изтока.

Турски печат: Процесът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения и реакциите в и извън страната
03 септември 2009 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ереван. Процесът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения и реакциите в и извън страната за него заемат голямо място на страниците на турските вестници днес. Вестник „Заман” пише, че в Ереван се водят горещи спорове около протоколите, които бяха оповестени и които предвиждат изграждането на дипломатически отношения между Армения и Турция и отваряне на турска-арменската граница до два месеца от ратифицирането им от парламентите на двете страни. Според коментари на някои медии в арменската столица условията на Турция са приети изцяло, което е пълно поражение, докато според други това е голяма победа за арменската дипломация. Вестникът цитира арменски политици, според които Анкара проявява склонност към отлагане на процеса и може да убеди Армения да се откаже от условията в дипломацията си относно арменския геноцид и Нагорни Карабах.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на позитивната реакция на ЕС за процеса на нормализиране на турско-арменските отношения, като цитира думите на еврокомисаря Оли Рен, че това е много добро развитие и очакват положителни резултати.
Изявлението на арменския президент Серж Саркисян цитира вестник „Милиет”. Според него не може да се вземе никакво решение относно Нагорни Карабах, което да не е одобрено от населението, живеещо там. Изданието помества и позицията на представители на националистическата партия в Армения „Дашнакцютюн”, че ще направят всичко възможно протоколът да не бъде ратифициран от парламента.
Вестник „Йени шафак” се спира на позицията на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че сближаването между Турция и Армения е от полза за стабилността и сигурността на региона.

„Сабах”: НРП в Турция няма да подкрепи протокола с Армения, ако окупацията на Нагорни Карабах продължи
03 септември 2009 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал заяви, че няма да подкрепят протокола за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, докато не приключи арменската окупация на Нагорни Карабах, пише турският вестник „Сабах”. Байкал каза, че на заседание на Централния изпълнителен съвет на НРП са били обсъдени стъпките, които трябва да направи Турция според протокола, и е било изразено мнение, че той не дава достатъчно гаранции, че Армения ще се изтегли от територията на Азербайджан. Според опозиционния лидер обсъждането на протокола в парламента не е благоволение от страна на кабинета, а задължение, продиктувано от конституцията. Относно политиката по кюрдското отваряне Байкал каза, че достигнатата в настоящия момент точка показва, че този процес няма да има резултати, пише вестникът.

„Йени шафак”: ЕС посреща със задоволство политиката по демократичното отваряне на турското правителство
03 септември 2009 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. ЕС посреща с голямо задоволство политиката по демократичното отваряне на турското правителство, пише турският вестник „Йени шафак”. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен посочи, че очакват от Турция ключови реформи, които ще разширят и гарантират основните човешки права и върховенството на закона. Подчертавайки задоволството си от процеса на демократично отваряне, Рен изрази надежда, че предоставянето на права, свързани с културата и езика на всички граждани, ще бъдe съпроводено със социалноикономическото развитие на провинциите в Югоизточна Турция.
Еврокомисарлят подчерта също, че очакват от Турция конструктивна роля в решаването на кипърския въпрос, пише вестникът.

Заседание за борбата срещу тероризма ще се състои в Министерския съвет на Турция
03 септември 2009 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган организира в Министерския съвет извънредно заседание за борбата срещу тероризма, пише турският вестник „Милиет”. В заседанието ще участват началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, командващите видовете военни сили и министри членове на Съвета за национална сигурност. Заседанието ще започне в 13 часа. На извънредното заседание, което ще се проведе след поредния трагичен случай като смъртта на четирима турски войници в провинция Хаккяри в деня на победата 30 август, ще бъдат обсъдени борбата срещу тероризма, въпросите на сигурността и политиката по кюрдското отваряне, пише вестникът.

План за действие по подписаните протоколи между Армения и Турция ще изготви турският външен министър
03 септември 2009 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще състави план съвместно с премиера Реджеп Тайип Ердоган за действията по подписания протокол за нормализиране на отношенията с Армения, пише турският вестник „Хюриет”. Започват да се избистрят стъпките, които ще бъдат направени в рамките на подписаните протоколи с Армения, предвиждащи установяване на дипломатически отношения и отваряне не границата между двете страни, както и редица други действия. Протоколите дават срок 6 седмици.
Със завръщането си в страната след серия външни визити външният министър Давутоглу ще се заеме с изготвянето на съвещателен план за реализирането на предвидените в протоколите стъпки. Заедно с премиера Ердоган ще начертаят пътна карта, която ще бъде представена на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение, след което ще се иска среща за становище по картата. Въпросът ще бъде дискутиран и с неправителствени организации и академични среди. Очаква се процесът да бъде труден, но според дипломатически източници опозицията има информация за преговорите с арменската страна.
Протоколите ще бъдат подписани от кабинета между 10 и 14 октомври преди мача на националните отбори между двете страни, след което ще бъдат представени на Комисията по външни работи в парламента за ратификация в парламентарна зала. Според дипломатически източници при този тип протоколи правителствата не са задължени да ги внасят в парламента, но това условие беше поискано от Турция, тъй като това е един държавен проект и национален въпрос. По думите на Ердоган интересите на страната ще бъдат защитени, а нормализирането на отношенията е в полза и за двете страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2