Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 1 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 01.09.09 г. !

Силен ураганен вятър парализира живота по западното турско Черноморие
01 септември 2009 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Акчакоджа. Силен ураганен вятър парализира живота по западното турско Черноморие, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вълните достигат до 3 метра. Ураганът засяга сериозно турския черноморски курорт Акчакоджа. Рибарите, които са били в морето, с големи усилия са успели да стигнат до рибарските бази. Според прогнозите на метереолозите западният вятър от утре ще премине в северен. Засега стойността на щетите не може да се прогнозира.

Може да разискваме отделяне от Турция, ако процесът по кюрдското отваряне се запуши, казаха от ПДО
01 септември 2009 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Ако процесът по кюрдското отваряне се „запуши”, отделянето от Турция може да застане на дневен ред, заяви депутат от Партията на демократичното общество в Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Айсел Туглук, депутат от ПДО от Диарбекир, която призова преди дни Кюрдската работническа партия /ПКК/ и лидерът й Абдуллах Йоджалан да бъдат взети като ответна страна в процеса, каза, че единствено чрез ПДО въпросът не може да бъде решен. По думите й разумната и мъдрата държава ще привлече като „събеседници” ПКК и Йоджалан.
ПДО организира днес в Диарбекир „палатков град на мира” по случай международния ден на мира. Кметът на Диарбекир Осман Байдемир посочи, че за да има успех процесът, трябва да има позитивен и обгръщащ тон в изказванията и да се действа според реалностите.

Диалогът с Турция е независим от въпроса за Нагорни Карабах, заяви президентът на Армения Серж Саркисян
01 септември 2009 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Ереван. Диалогът с Турция е независим от въпроса за Нагорни Карабах, заяви президентът на Армения Серж Саркисян на среща с дипломати в Ереван, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Саркисян отново изрази позицията, че Армения няма да приеме никакви предварителни условия в името на нормализирането на връзките с Турция, в това число и по въпроса за Нагорни Карабах. „Ако въпросът с Турция е свързан с въпроса за Нагорни Карабах, изобщо няма да се срещаме”, каза арменският президент във връзка с постигнатото вчера споразумение за подобряване на отношенията между двете страни.
Благоприятната атмосфера, която създаде споразумението и в Ереван, и в Анкара, беше нарушена от това изявление, коментира турският вестник. Споразумението между Анкара и Ереван, постигнато късно снощи, беше посрещнато с голямо задоволство от международната общност. Поздравления отправи дори френският президент Никола Саркози, пише вестникът.

Турция и Армения постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни
01 септември 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Eреван/Анкара. Турция и Армения постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на външните министерства на двете страни се посочва, че в рамките на 6 седмици, т.е. до 14 октомври, политическите съветници на двете страни трябва да подготвят документите за споразумение по спорните въпроси. На 14 октомври ще се играе мачът на националните отбори между Армения и Турция.
Двата протокола, които ще бъдат подписани, ще бъдат предоставени на парламентите на двете страни за ратифициране. Във връзка с ключовия въпрос за отваряне на турско-арменската граница министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу каза, че това не е въпрос на настоящия момент, а процес и има още да бъде много направено за това.
Според парафирания първи протокол Турция и Армения се споразумяват да изградят дипломатически отношения и да отворят дипломатически представителства на двете страни. Те се задължават да признаят съществуващата граница и да зачитат равноправието, суверенитета, териториалната цялост и ненарушимост на границите и да спазват принципа за ненамеса във вътрешните работи на страните. Според протокола двете страни осъждат тероризма във всичките му форми.
Вторият протокол предвижда разширяване на отношенията между двете страни във всички области, като се предвиждат определени стъпки в тази посока. Според него границата между двете страни трябва да бъде отворена в рамките на два месеца от влизането на протокола в сила. Във връзка с постигнатото споразумение турският външен министър Давутоглу посочи, че искат нормализиране на отношенията в целия Южен Кавказ и установяване на траен мир и стабилност.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2