Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 24 август 2009 г.

Türkiye Radyo Televizyon-TRT,CANLI !

Реформите целят да заздравят държавата...

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че с пакета с демократични промени целят обединяването около една обща цел...

Posted 24.08.2009 09:40:13 UTC

Updated 24.08.2009 09:40:13 UTC

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че с пакета с демократични промени целят обединяването на всички граждани оказващи уважение на унитарната структура на държавата, около една обща цел.
Танер Йълдъз отговори на въпроси във връзка с пакета с демократични промени на вечерята ифтар организирана в град Кайсери. Той каза, че основната цел на пакета е да обедини гражданите около една обща цел.
На въпрос относно честите промени в цените на течните горива, министър Йълдъз каза, че тези промени се дължат на промените настъпващи в цените на петрола на международните пазари.
-
Бронз в скока на дължина...

Карин Мелис Мей спечели бронзов медал в скока на дължина при жените с резултат 6 метра и 80 сантиметра...

Posted 24.08.2009 09:49:51 UTC

Updated 24.08.2009 09:52:48 UTC

В последния ден на 12тото Световно Първенство по Лека Атлетика в столицата на Германия Берлин, Турция спечели единствения си медал.
Карин Мелис Мей спечели бронзов медал в скока на дължина при жените с резултат 6 метра и 80 сантиметра. Първото място зае Бритни Рийс от САЩ, а второто място Татяна Лебедева от Русия.
Ето и резултатите от някои от срещите от третия кръг на турската футболна суперлига.
Галатасарай продължава победния си маратон разгромявайки Кайсериспор с четири на един, Трабзонспор претърпя отново поражение, губейки срещата с Манисаспор с един на нула, Газиантеп и Анкараспор завършиха анадолското си дерби наравно един на един, а Анталияспор победи по-малкия истанбулски представител Касъмпашаспор с два на нула.
-
Среща на приятелите на Пакистан...

Истанбул ще бъде домакин на срещата на министрите от Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан....

Posted 24.08.2009 09:45:04 UTC

Updated 24.08.2009 09:45:04 UTC

Истанбул ще бъде домакин на срещата на министрите от Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан. На първия етап днес в двореца Чъраан при закрити за пресата врати се проведе заседание на висши бюрократи, на което присъстваха представители на 20 страни и 6 международни организации.
Заседанието на министрите ще започне утре със встъпителни слова, които ще произнесат министърът на външните работи Ахмед Давутоглу и външният министър на Пакистан Шах Мехмед Куреши. На заседанието ще присъства и специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричърд Холбрук.
Сред въпросите, които ще бъдат обсъдени са борбата с тероризма и повишаването на икономическото благоденствие на Пакистан.
Групата на Приятелите на Демократичен Пакистан, в която членува и Турция, бе организирана с цел да се даде принос за визията на Пакистан за демократична, социално-правова и благоденстваща държава.
-
Ранени иракчани ще се лекуват в Анкара...

Днес за столицата на Ирак Багдат отпътува самолет, който ще транспортира в Анкара 30 иракчани ранени по време на бомбеното нападение от 19ти август...

Posted 24.08.2009 09:43:00 UTC

Updated 24.08.2009 09:43:00 UTC

Днес за столицата на Ирак Багдат отпътува самолет, който ще транспортира в Анкара 30 иракчани ранени по време на бомбеното нападение от 19ти август.
В изявлението на генералната дирекция по извънредни ситуации към министерския съвет се подчертава, че след терористичните нападения от 19ти август по време на които загинаха над сто иракчани и бяха ранени повече от хиляда души, иракското външно министерство е поискало посредством канала на турското посолство в Багдат, 30 от ранените иракчани да бъдат настанени на лечение в болници в Турция.
В изявлението се подчертава, че самолет с десет членен медицински екип е отлетял за Багдат, за да транспортира 30 от ранените и техните придружители и се сочи, че ранените ще бъдат настанени на лечение в различни болници в Анкара.
-
Министерския съвет ще обсъди демократичните реформи...

Днес министерският съвет ще се събере на заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Posted 24.08.2009 09:37:36 UTC

Updated 24.08.2009 09:37:36 UTC

Днес министерският съвет ще се събере на заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се министърът на вътрешните работи Бешир Аталай да информира членовете на кабинета във връзка с контактите проведени в рамките на подготовката на пакета с демократични реформи.
Приетото на проведеното преди няколко дена заседание на Съвета за Национална Сигурност решение за оказване на подкрепа на процеса на демократизация, придава голямо значение на стъпките, които правителството ще предприеме по въпроса.
На заседанието на министерския съвет също така ще се обсъди и документът за реформи в съдебната система. В изявлението, което бе направил след заседанието на министерския съвет от 10ти август, правителствения говорител Джемил Чичек бе казал, че документът ще бъде отново обсъден на предстоящото заседание и ще му бъде придаден крайният вид.
В дневния ред ще бъдат и въпроси засягащи външнополитическите събития и икономиката.
-
Преглед на турския печат 24.08.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 24ти август 2009та година.

Posted 24.08.2009 07:28:25 UTC

Updated 24.08.2009 07:28:25 UTC

Днешната турска преса е дала широко място по страниците си на новини във връзка с горските пожари в Гърция, превърнали се в заплаха и за самата столица Атина.
В новината озаглавена "Атина иска помощ" вестник Хабер Тюрк отбелязва, че гръцката столица Атина е попаднала в полумесец от пламъци и че гръцката администрация е отправила призив към ЕС и някои съседни страни за помощ в гасенето на пожара. Вестникът предава, че заместник-министърът на вътрешните работи отговорен за обществения ред Христо Маркоянакис е подчертал, че се намират в много трудно положение и че са поискали от някои страни помощ за загасянето на пожарите. Вестникът съобщава позовавайки се на атинската информационна агенция АНА че са били евакуирани болницата Панделис и някои старчески домове в районите застрашени от напредването на прамъците.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Гърция гори, ЕС гаси" пише, че избухналият преди два дена близо до Атина пожар за кратко време се е разраснал, и че Гърция е поискала помощ от ЕС в борбата за овладяването на пламъците застрашаващи вече и самата столица.
Вестник Хабер Тюрк съобщава, че във втория ден на празника Рамазан Байрам премиерът Ердоган ще отпътува за САЩ за участие в засeданието на групата Г-20, на която ще бъде обсъдена глобалната икономическа криза, и че ще проведе среща и с президента на САЩ Барак Обама. Вестникът подчертава, че на срещата се очаква да бъдат обсъдени въпроси засягащи демократичните реформи и положението в северната част на Ирак. В новината пише, че на конференцията, която ще протече в Питсбург в периода 24-25ти септември, Ердоган ще осъществи срещи и с присъстващите държавни и правителствени лидери на страните от групата Г-20.
Вестник Ватан съобщава, че рекордният дажкпот от 147 милиона евро на лотарията в Италия е бил спечелен от дърводелец на име Уго Верми, живеещ в градчето Багнано.
В новина на спортна тема вестник Джумхурийет пише, че на 12тия световен шампионат по лека атлетика в Берлин, турската лекоатлетка Карин Мелис Мей е спечелила сребърен медал в скока на дължина с резултат от 6 метра и 80 сантиметра.
Вестник Йени Шафак пише, че ЕС е приел молбата на Индустриалната Палата на град Газиентеп за получаване на патентните права на баклавата.
Днешния преглед на турския печат ще приключим с новина на културна тема публикувана по страниците на вестник Заман. В новината се съобщава, че според ръководния съвет на Проекта за представяне на турската култура, литература и изкуство в чужбина, турски книги са били преведени на 39 езика и се подчертава, че е било прието решение за оказването на подкрепа за превода на различни езици на 83 книги на турски автори.
-
VOT Слушай новини на Български




24.08.2009 Новини 1400

-

VOT Слушай емисиите на Български




24.08.2009 Емисия 1400
-

Türkiye Radyo Televizyon-TRT,CANLI

Türkiye Radyo Televizyon-TRT,CANLI
TRT,ДИРЕКТНО

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2