Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 24 август 2009 г.

Новините от и за Турция-24.08.2009 г. !

„Хюриет”: Процесът не може да бъде върнат назад, каза Ахмет Тюрк за политиката по кюрдското отваряне
24 август 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Духът излезе от бутилката и процесът вече не може да бъде върнат назад, заяви лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк за политиката по кюрдското отваряне, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Тюрк посочи, че за реализирането на тази политика са важни добрите намерения и добронамереността, която бъде проявена при започването на една дейност, дава надежда и кураж на всички. Той посочи, че целта на този процес е замлъкването на оръжията и създаването на условия за това е много важно. Политикът от кюрдски произход изтъкна, че щом има добронамереност за решаване на въпроса, трябва да спрат арестите на политици от кюрдски произход в Турция. По думите му 80-годишната политика на отрицание на този въпрос и на забрани ще създаде пречки пред процеса и ще предизвика дискусия как да се ползват правата и свободите, но политическите партии и гражданските организации трябва да положат усилия за преодоляването им. „Всички трябва да дадат принос за установяването на мир”, каза Тюрк, цитиран от вестника.

„Радикал”: Стотици хектари гори изгоряха в Турция през последните дни при пожари
24 август 2009 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стотици хектари гори изгоряха в Турция през последните дни при пожари, пише турският вестник „Радикал”. 200 хектара гори бяха унищожени в околия Армутлу край селата Нарлъ, Капаклъ и Хайрие, провинция Ялова, Северозападна Турция. Пи пожара бяха засегнати и два туристически центъра.
При пожар между селата Кулфаллъ и Акпънар, провинция Измит, който е възникнал вчера и е бил локализиран снощи към 23 часа, са унищожени значителни територии гори и овощникови градини. От пожари са били засегнати и околия Бююкорхан, провинция Бурса, и Дурсунбей, провинция Балъкесир, при което са унищожени 40 хектара гори.
Вчера към 15,30 часа по неизвестна причина е възникнал пожар край село Бъчакчъ, провинция Алания. В потушаването му са участвали 5 противопожарни машини, 2 хеликоптера и 30 работници. Унищожена е обаче 4 хектара гора. От Центъра за борба с пожарите към министерството на околната среда и горите информират, че само вчера в Турция са възникнали 17 горски пожара, като бързата намеса за потушаването на 7 от тях е била възпрепятствана от едновременното им възникване.

„Сабах”: Абдуллах Гюл е посетил 36 страни и е посрещнал лидерите на 40 държави, откакто е избран за президент
24 август 2009 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл е посетил 36 страни и е посрещнал лидерите на 40 държави откак е избран за президент, пише турският вестник „Сабах”. Първата страна, която посети Гюл след избора си на 28 август 2007 година, беше Севернокипърската турска република. След това той направи визити в САЩ, Чешката република, Германия, Франция, Туркменистан, Египет, Азербайджан. Посети Армения за мача на националните отбори и Ирак, а тази година направи 4-дневно посещение в динамично развиващия се Китай.
Много държавни лидери бяха гости на президента Гюл за първите две години от мандата му. Сред тях са президентите на САЩ и Ирак Барак Обама и Джалал Талабани, както и суданският президент Омар Ал Башир, чието посещение предизвика много противоречиви коментари, пише вестникът.

Турски печат: Острата полемика между управляващи и опозиция за политиката по кюрдското отваряне не стихва
24 август 2009 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Острата полемика между управляващи и опозиция в Турция относно политиката на управляващата Партия за справедливостта и развитието /ПСР/ по кюрдския въпрос е водеща тема в турските вестници днес. Вестник „Заман” отделя място на отговора на заместник-председателя на парламентарната група на ПСР Суат Кълъч на острите упреци на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели, че разделят държавата. Кълъч изтъква на областна конференция на ПСР в Самсун, че правителството притежава сила, способност, съобразителност и ум само да реши проблема с тероризма и провежда кюрдското отваряне в рамките на усилията си да направи Турция по-демократична и по-просперираща. Той попита как Народнорепубликанската партия /НРП/ и ПНД могат да претендират, че защитават и водят национална политика, след като поставят под съмнение способността на Турция и турската нация да решава сама проблемите си.
Вестник „Сабах” цитира позицията, която изразява заместник-председателят на Партията на демократичното общество /ПДО/ Селахаттин Демирташ за сблъсъка между турските националисти и ПСР в политиката по кюрдския въпрос. По думите на депутата от кюрдски произход ПСР иска да демократизира Турция с кюрдското отваряне, но ПНД не „чете” правилно процеса като твърди, че се води политика срещу страната.
Вестник „Милиет” помества обширно интервю с известната певица и телевизионна водеща Хюлия Авшар, чието потекло е с кюрдска нишка. Тя посочва, че докато тече спорът по кюрдското отваряне, се чувства като мятаща се между два бряга и се възприема като смесица на народите в Анадола.
Вестник „Радикал” се спира на становището на ПСР, според която националистическата партия се страхува от спирането на проливането на кръв, защото това ще отнеме политиката от ръцете й. Управляващата партия критикува остро отказа на лидера на ПНД Девлет Бахчели да се срещне с президента Абдуллах Гюл за консултации по предприетата политика.


„Сабах”: Третият мост над Босфора ще има тунели и виадукти
24 август 2009 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При изграждането на трети мост в Истанбул, който ще свързва европейския и азиатския бряг, ще бъдат изградени тунели и виадукти, с което се цели да бъдат минимизирани щетите, които ще бъдат нанесени на околната среда с изсичането на гори. Това заяви министърът на околната среда и горите в Турция Вейсел Ероглу, пише турският вестник „Сабах”. Маршрутът на третия мост вече е определен от министерството на транспорта. Ероглу увери, че ще бъде направено всичко възможно при изграждането на този проект да се запази природата и че целта не е изсичането на горите по маршрута, откъдето ще минава мостът.
Ероглу изтъкна, че в последните години се отделя голямо внимание на залесяването и в момента Турция е на първо място по залесени дръвчета. Според плана до края на 2012 година трябва да бъдат залесени 2 300 000 дръвчета.

„Йени шафак”: Главният преговарящ на Турция с ЕС отхвърли обвиненията за политиката по кюрдското отваряне
24 август 2009 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш отхвърли обвиненията на опозиционните партии за политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието по кюрдския въпрос, пише турският вестник „Йени шафак”. Опозиционните партии определиха кюрдското отваряне на правителството като измяна и предателство. В отговор на обвиненията на опозицията Багъш каза, че запазвайки унитарния характер на държавата, ще продължат да правят онова, което смятат за правилно в името на мира и на братството. Той попита как може да бъде определяно онова, което правят за спирането на проливането на кръв, като предателство и измяна. По думите му е необходимо въпросът да бъде решен според демократичните стандарти на братство, съвместимост и единство на всички граждани.

„Сабах”: Нови назначения откриват нов период в турската дипломация
24 август 2009 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. С новите назначения в министерството на външните работи на Турция от днес започва нов период, пише турският вестник „Сабах”. Назначеният за постоянен представител на Турция в ООН досегашен заместник-министър Ертугрул Апакан, който е известен с позицията си на „сокол” по въпроса за Кипър, отлетя за Ню Йорк. Неговото място от днес ще заеме Феридун Синирлиоглу. Синирлиоглу е завършил същата гимназия в Истанбул, в която се е дипломирал и министърът на външните работи Ахмет Давутоглу. Бил е съветник по външната политика на президента Сюлейман Демирел. Известен е с прагматичното си поведение и с позицията си за поддържане на тесни връзки с Близкия изток.
Ертугрул Апакан, който от девет години е в министерството на външните работи, е дипломат, който обмисля всички детайли и взема сам решения. Относно прозвището „сокол”, което му се приписва по кипърския въпрос, той посочва, че не е такъв и ще полага всячески усилия за реализирането на плана „Анан”, пише вестникът.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2