Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 август 2009 г.

Започна мюсюлманският Рамазан 2009 г. !

В Турция в петък започнаха големите пости, наречени "оруч", спазвани по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тази година Рамазанът за първи път от 33 години насам е през август и постът ще продължава близо 15 часа.

В продължение на 30 дни мюсюлманите, които са втората по численост в света религиозна група - около 1,2 млрд. души, се въздържат от храна, пиене на течности, секс и цигари от изгрев до залез слънце, за да пречистят тялото и душата си. Те поемат храна и течности само през тъмната част на денонощието.

След последния ден на постите започва празникът Шекер Байрам, на който се поднасят вкусни неща за ядене.

Когато слънцето залезе, имамът от джамията обявява края на поста за деня. В продължение на един месец на разсъмване глашатаи с тъпани (давулджии) обикалят на много места и вдигат мюсюлманите от сън за сутрешната закуска, наречена "сахур". Това е традиция още от Османската империя.

Някои общини организираха специални курсове за давулджии. Преди се наемаха само мъже за тази роля, но в последно време започнаха да се приемат и жени. На някои места обаче общините премахнаха традицията за събуждане с тъпани, с мотива, че се безпокоят онези, които не спазват постите.

Оручът има много важно място в исляма и има смисъл на споделяне между хората, между бедни и богати.

Дирекцията по религиозните въпроси тази година за първи път обяви мото на тазгодишния Рамазан - "Споделянето е хубаво нещо - имаме нужда от едно разумно общество".

Той обърна внимание на дискриминацията на жените в джамиите, където само за мъжете има условия за молитва (намаз), и прикани имамите да осигурят условия и за жените.

В Турция Рамазанът се съпровожда с различни прояви, особено след залез слънце, организирани от общините - театрални представления, концерти на открито и други.

Джамиите са отворени през цялата нощ. Всички са украсени с гирлянди от светещи електрически лампички и това им придава изключителна красота.

Ресторантите и кафенетата са отворени през цялата нощ, като се предлагат специални менюта. Повечето търговски обекти отварят едва след залез слънце. Светският живот преминава "на нощен режим".

Променя се и работното време на правителствените учреждения - работата им започва по-късно и свършва по-рано.

По неписани правила немюсюлманите - туристи и местни християни, следват на обществени места правилата на въздържание като знак на уважение към исляма.

Според традицията всеки заможен мюсюлманин, собственик на фирма или отговорна личност трябва да даде поне една вечеря (ифтар) за близките, колегите и подчинените си или да раздаде пакети с храна на бедните.

На традиционната вечеря "ифтар" задължително първо се предлага топла супа. От масата не бива да липсват месо, зеленчуци, плодове и чай. Пастърмата и погачите, които се пекат само по време на Рамазана, са сред деликатесите на трапезата.

В петък вечерта 13 арабски държави обявиха, че свещеният месец ще започне в събота

Това решение било взето, след като религиозните институции, които трябва да определят началото на месеца, не успяха да установят с точност кога настъпва новолунието в последните дни на месеца шаабан по мюсюлманския календар.

13-те страни са Йордания, Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Кувейт, Йемен, Ливан, Сирия, Тунис, Алжир и палестинските автономни територии.

Асоциацията на мюсюлманските учени в Ирак се присъедини към решението на изброените страни, но тя не представлява всички мюсюлмани в страната.

По принцип всяка мюсюлманска държава обявява самостоятелно началото на рамазана, припомня ИТАР-ТАСС.

За фазата на луната следи специална ислямска комисия, съставена от влиятелни богослови.

От миналата година върховният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдел Азис ибн Абдала узакони установяването на точната дата на началото на рамазана с помощта на телескопи в астрономическите обсерватории. Това не облекчи задачата на комисиите, които водят спорове дали новолунието съвпада с 29-ия или 30-ия ден на шаабан.

Поради тези спорове от днес за мюсюлманите свещеният месец започва в Турция, Либия, в балканските страни и в Азия.


Главният мюфтия даде старт на Рамазана в Пловдив
Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи отслужи в петък обедната молитва за свещения месец Разаман в Джумая джамия. Заместникът му Ведад Ахмед пък водеше молитвата в Имарет джамия.
Рамазанът е месец, в който вярващите мюсюлмани не се хранят и не пият вода в светлите часове на деня. Забранени са и цигарите.
Пет пъти на ден трябва да се извършват намази (молитва) в джамиите и мехчитите. Постът свършва по тъмно, като за всеки град е определен точният час. Примерно в първия ден на Рамазана в Пловдив е от 4.49 часа до 20.22 часа, като всеки ден се променя с пет минути, обясниха спазващите ритуала. В 22 часа се прави специална молитва - тераави намаз.
Краят на Рамазана е на 19 септември, а от 20 до 22 септември се празнува Шекер Байрам, в който вярващите черпят с баклава и всякакви сладости.

http://reporter.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2