Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 август 2009 г.

Милиони мюсюлмани в Турция положиха началото на постите, оруча, който съпровожда свещения месец Рамазан 2009 г. !

В Турция започна свещеният месец за мюсюлманите - Рамазан !

21 август 2009

Света София - ИстанбулИстанбул, Турция /КРОСС/Днес преди изгрева на слънцето милиони мюсюлмани в Турция положиха началото на постите, оруча, който съпровожда свещения месец Рамазан, съобщи БНР. Преди изгрев слънце се направи първата традиционна закуска, наречена сахур. След това докато притъмнее спазващите оруча няма да ядат и да пият, включително отказ от цигари и плътски удоволствия, до залез слънце, когато ходжата ще призове правоверните на трапезата, наречена ифтар.
Поради това, че е лято и дните са дълги, постите продължават около 15 часа. Така е в продължение на един месец, когато ще завършат с Рамазан или Шекер Байрам.
Оручът заема много важно място в Исляма. Той има смисъла на споделяне, на опрощение, покаяние и милосърдие. Изразява се и в прояви на благодеяние и щедрост към бедните и страдащите.
Директорът на дирекцията по вероизповеданията Али Бардакоглу обяви мотото на тазгодишния оруч,”поделянето е добродетел”, подчертавайки „нека се опитаме да изтрием понятието другият, да се научим да приемаме като част от самите нас и тези, които са близо, и онези, които са далеч.
Месецът Рамазан се съпровожда и с различни прояви, общините раздават безплатно храна, вечер организират представления, концерти на открито, заведенията са отворени до разсъмване.
В луксозните ресторанти се предлагат специални менюта, курортите също са индексирали менютата и програмите си за рамазана.
/АС/

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2