Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 август 2009 г.

Православните българи в Истанбул отпразнуваха Успение на Пресвета Богородица !

Снимка:Нахиде Дениз.

БНР поглед чужбина.

Публикувано на 15 Август 2009 в 16:15 BG

Православните българи в Истанбул отпразнуваха Успение на Пресвета Богородица !

horizont.bnr.bg

Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

В българската православна църква Свети Йоан Рилски в българската екзархия в квартала Шишли в град Истанбул днес православните българи тържествено отпразнуваха големия църковен празник Успение на Пресвета Богородица. По случай празника се отслужи тържествена литургия,

Службата отслужи българският свещеник Ангел, в чест на``въздигането на хляба``, както е според църковните традиции. По думите на Васил Лиязе, председател на българското църковно настоятелство, лигургията бе масово посетена от българската общност в Истанбул,които полагат много грижи за опазването на българските християнски традиции в града край Босфора и на българщината. Празникът е известен сред тукашните българи още като Голяма Богородица.

На този ден празнуват и имениците Мария, Мариян,Мара. Успение Богородично се отпразнува с тържествена литургия и в българската православна църква в град Одрин, където дойдоха много туристи от България.

Междувременно турският премиер Р.Т.Ердоган днес се срещна с лидерите на немюсюлманските религиозните общности в Турция, начело с Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Освен Вартоломей, в срещата участват лидерите на еврейската, арменската общности, на сюряните и на католиците.

На красивия остров Бююкада, от групата на Принцовите острови в Мраморно море край Истанбул Ердоган и лидерите на немюсюлманските общности обядваха заедно. По време на срещата са били обсъдени актуални въпроси. Между тях са въпросът за отварянето на православната гръцка семинария на остров Хейбелиада, за старинното сиропиталище на остров Бююкада и др.

Портал Турция

Още:

Българските Църкви в Турция !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2