Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 август 2009 г.

Как да се предпазим от Свински грип ?

Как да се предпазим от Свински грип

Три основни метода за предпазване от заразяване със Свински грип

Posted 2009 10:49:47 UTC

Updated 2009 08:38:02 UTC

Статията е написана като е използван текстът озаглавен Swine Flu Survival: The Science of a Single Sneeze (and Three Simple Ways to Protect Yourself), публикуван в интернет сайта на Ben Sherwood на адрес www.huffingtonpost.com

Когато кихнете, във въздуха се разпространяват 100 хиляди микроскопични капки, които полепват по бравите на вратите, по бутоните на АТМ машините, по дръжките на куличките в супермаркетите, по бутоните на асансьорите, тоест навсякъде където вие се докоснете. Британските учени са установили че в пиковите часове в метрото, 10 процента от пътниците влизат в контакт с капчиците разпространени от кихането на един единствен човек. Това означава че един болен, с едно кихане заразява блзо 150 души.

Директоръэт на Световната Здравна Организация Маргарет Чан подчертава че вирусът на Свинския грип има потенциал дапредизвика епидемия. Възниква въпросът защо? Смъртоносният вирус H1N1 на Свинския грип се разпространява бързо от човек на човек. Всъщност вирусът на болестта представлява мутирал вирус на свинския грип в смес с човешкия и птичия грип. Специалистите оценяват този вирус като много опасен, тъй като хората се заразяват с болестта и без да са встъпвали в пряк или косвен контакт със свине. Най-обезпокоителното е това че вирусът причинява смъртта на млади, здрави хора на възраст между 20 и 40 години. Това е сигнал за настъпването на най-страшната грипна епидемия.

Всъщност заплахата от Свински грип не е нова за САЩ. През 1976та година един 19 годишен военнослужещ във Форт Дикс в Ню Джърси се заразува със свински грип и умира за 24 часа. Вирусът заразява още 500 военнослужещи и американската администрация започва национална кампания за имунизация, която обаче предизвиква много дискусии. Имунизирани са близо 40 хиляди американски граждани, но в много от имунизираните се появява синдромът на нервната болест Guillain-Barré и имунизационната програма е прекратена.

Какво ни очаква сега? Несъмнено, очакванията са че вирусът ще се разпространи в много по-широк регион и вече е невъзможно това разпространение да се постави под контрол. Настоящите грипни ваксини са недостатъчни за борба с този вирус.

Какво трябва да направим за да се предпазим от заразяване? Не може да се осигури пълна защита, но посредством някои мерки може да се намали вероятността от заразяване със свински грип или други заразни болести.

1. Мийте често ръцете си.

Мийте ръцете си със сапун в продължение на най-малко 20 секунди, особено ако се готвите да излизате навън и ще имате пряк контакт с други хора.Предполага се че близо 80 процента от всички инфекции се разпространяват чрез ръцете.Ако нямате възможност редовно да мете ръцете си, използвайте влажни кърпи със 60 процентно съдържание на алкохол.

2. Избягвайте ненужни контакти с хората. Стойте настрана от големите тълпи, особено ако сте болен или пък в обкръжението ви има болни хора. Тези правила едва ли са много подходящи за хората които отиват на работа, но специалистите отбелязват че ако се избягват контактите с хората, това ще намали вероятността да се заразите или вие да заразите другите.

Прекарвайте възможно най-кратко време в многолюдните места, ако сте принудени да посещавате подобни места. Стойте на няколко метра разстояние от хора които предизвикват съмнение че са болни. Ползването на защитна дихателна маска може да ви предпази до известна степен, но не осигурява пълна защита.

3. Бъдете винаги нащрек. Сипмтомите на Свинския грип са подобни на симптомите на останалите заболявания от грип. Висока температура, болки в тъканите и в гърлото, кашлица, повръщане, диария, хрема. Ако не се чувствате добре, потърсете медицинска помощ. Знайте, че Свинският грип може да се лекува. Вирусът е издръжлив на два от четирите медикамента използвани за борба с грипните забовявания-Симетрел и Флумадин. Но другите два медикамента-Тамифлу и Реленза, са ефикасни в борбата със свинския грип.

За повече подробности във връзка със свинския грип можете да посетите сйта на Световната Здравна Организация на адрес (www.who.int).

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2