Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-23.08.2009 г. !

Мина поставена от терористи рани войник...

Военен патрул в границите на община Чукурджа окръг Хаккяри се натъпка на мина поставена от терористи от ПКК...

Posted 23.08.2009 09:33:22 UTC

Updated 23.08.2009 09:33:22 UTC

Военен патрул в границите на община Чукурджа окръг Хаккяри се натъпка на мина поставена от терористи от ПКК. В резултат на експлозията бе ранен един военнослужещ. Раненият е настанен на лечение в болницата в Хаккяри.
Същевременно двама терориста избягали от лагерите на терористичната организация ПКК се предадоха на силите за сигурност в община Башкале окръг Ван.
-
Пожар застрашава Атина...

Гърция е обхваната от горски пожари...

Posted 23.08.2009 09:36:00 UTC

Updated 23.08.2009 09:36:00 UTC

Гърция е обхваната от горски пожари. Под въздействието на силните ветрове пожарите се разрастват и заплашват и столицата Атина.
Избухналият в петък горски пожар все още не е поставен под контрол.
Продължава пожарът избухнал в горския масив североизточно от столицата Атина.
Под въздействието на силните ветрове пламъците напредват бързо към столицата.
Полагат се усилия за възпилането на разрастването на пожара в района на планината Пендели, на 20 километра от Атина.
В загасителните дейности участват много пожарни екипи подкрепяни и от хеликоптери. Поискана бе помощ и от армията за воденето на загасителните дейности.
Населението също участва активно в усилията за загасяване на пожара.
Пламъците погълнаха много жилища в десет села. Евакуирани бяха една детска болница и един лагер.
През летния сезон броят на горските пожари в Гърция нараства и пожарите отнемат човешки жертви и предизвикват тежки материални щети.
Избухналите през 2007ма година в Южна Гърция горски пожари бяха продължили една седмица и бяха загинали 65 души.
-
Първи турски автомобил от композитни материали...

В края на месеца ще бъде представен първият турски състезателен автомобил изработен по напълно турски проект от композитни материали...

Posted 23.08.2009 09:38:18 UTC

Updated 23.08.2009 09:38:18 UTC

В края на месеца ще бъде представен първият турски състезателен автомобил изработен по напълно турски проект от композитни материали. Турска фирма конструираща най-добрите в класа военни катери, изработи първия турски състезателен автомобил с композитно купе.
Автомобилът конструиран от студенти от Истанбулския Технически Университет с помоща на корабостроителницата Йонджа-Онук, се движи със слънчеви батерии и ще участва в състезание в Австралия.
Световно известни автомобили като Бугати Вейрон, Ферари Ензо и Порше Карера, чиито корпуси са изработени напълно от композитни материали, се продават на цена между 500 милиона и един и половина милиарда долара.
Още отсега от САЩ бяха направени поръчки за автомобила с кодовото име Онук Ес-56.
-
Турските Огнища също дадоха подкрепа...

Вчера министър Аталай се срещна с генералния секретар на организацията "Турско Огнище" Нури Гюргюр...

Posted 23.08.2009 09:30:13 UTC

Updated 23.08.2009 09:30:13 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава консултативните контакти в рамките на подготовката на пакета за демократични реформи. Вчера министър Аталай се срещна с генералния секретар на организацията "Турско Огнище" Нури Гюргюр.
В изявлението, което направи преди срещата, Бешир Аталай подчерта, че всички среди в страната са длъжни да дадат принос за подготовката на пакета с демократични реформи. "Вярвам, че ако изслушаме с търпение предложенията на всички среди в страната, ако проявяваме взаимна добра воля и постигнем пълна съгласуваност, ще намерим разрешение на проблемите. Постигнати бяха важни резултатите в рамките на процеса"-каза министър Аталай.
Генералният секретар на организацията "Турско Огнище" Нури Гюргюр от своя страна подчерта, че ако бъде сложен край на тероризма, ще стане възможно намирането на разрешение на всички съществуващи проблеми, но отбеляза, че демократичните инициативи не трябва да обхващат само една област, а трябва да са в полза на всички граждани на страната.
-
Преглед на турския печат 23.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 август 2009 година.

Posted 23.08.2009 10:49:51 UTC

Updated 23.08.2009 10:49:51 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с горските пожари вилнеещи северно от гръцката столица Атина...

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Пожарът представлява заплаха за Атина” пише, „Гърция е в алармено състояние. Пожарът избухнал снощи северно от столицата Атина днес под въздействието на силния вятър се разрастна и представлява сериозна заплаха за населените места”.

Вестник Миллиет съобщава новината по темата със заглавието „Гърция е обвита в пламъци” и сочи, че гръцките пожарникарски екипи, борещи се да овладеят пожара са евакуирали детския лагер и старческия дом намиращи се в областта, а Общината е поискала от населението да опразни областта.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Атина е в пламъци”.

Вестник Стар съобщава новината за изявленията на държавния глава на Тюркменистан Гурбангулу Бердимухамедов със заглавието „Турция е наш стратегически партньор”. В новината пише, че на вчерашното заседание на министреския съвет държавният глава на Тюркменистан Бердимухамедов е казал, „Съществуват редица общи точки, които свързват нашите страни. Именно поради това ние приемаме Турция за наш стратегически партньор”. Вестникът предава, че вицепрезидента и външен министър на Тюркменистан Рашит Мередов в изявлението си на заседанието на министерския съвет е дал информация относно посещенията, които Бердимухамедов ще осъществи в близко бъдеще в България и Турция. В новината пише, че след изказването на Мередов, Бердимухамедов е казал „Турция е братска страна. Традиционните приятелски връзки с Турция ще бъдат разгърнати във всяка една сфера”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Лоша вест за човечеството” пише: „През юли тази година водите на световния океан достигнаха 17 Градуса по Целзий, което е най-високата температура отбелязана през последните 130 години. Според американския Държавен център за климатични данни се очаква през август температурата на водата да бъде още по-висока. Според метеоролозите върху сегашната ситуация влияят няколко фактора: потокът от океански течения "Ел Ниньо" и предизвиканото от човешка дейност глобално затопляне. Топлата вода на свой ред ускорява топенето на ледовете в Арктическия океан и увеличава силата на ураганите.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2