Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 14 август 2009 г.

Радио "Дойче веле" : Защо са нужни новини на турски ?

България | 14.08.2009

Защо са нужни новини на турски ?

Медийното разнообразие - признак за толерантността на обществото
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Медийното разнообразие - признак за толерантността на обществото

Да има ли новини на турски език по националната телевизия и кой да се грижи за информационното обслужване на българските турци? Водения в българските медии и сред обществеността дебат коментира Бистра Узунова.

След близо 10 години присъствие на екран, новините на турски изведнъж подразниха някои българи, които започнаха да се редят на опашки за да се подписват срещу тях. Защо сега? Дали не решиха, че в рамките на общата ревизия на всичко предишно, новият премиер Борисов може да отмени и новините на турски като форма на ДПС-арско извращение? Самият Борисов извади и друга идея - за "ден на българския геноцид", заимствайки я от една партия, прославила се в Европа с гамени с неприкрито расистки възгледи.

Интеграция на турското население...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Интеграция на турското население...

Лятна медийна дупка или нещо друго

Да речеш, че в държавата няма работа за вършене - не е. Вярно, че е лято и медиите традиционно страдат от липса на теми, но тези за геноцида и за новините на турски едва ли са подходящи за летни раздумки и подписки сред слънчасали летовници. Някои явно взимат БНТ за някаква чисто българска светиня, която не бива да се "скверни" от чужда реч. Същата впрочем едно време време излъчваше и други новини - пак на турски - за екскурзианти, дето никой не ги гонел от България. Да не би на някого да му се е приискало връщането на онова време и подобни маниери?

И после: нали българинът бил много толерантен към другите? Защо се дразни тогава? Според мен - от провинциализъм и ограниченост. В българските медии разсъждават над това, дали Турция би допуснала новини на чужд език по своите национални медии. Първо, защо да гледаме за пример към Турция, която не е най-демократичната държава в Европа?

Нека погледнем към Германия например, където от 1964 година насам има предавания на турски по ВДР - най-голямата обществено-правна медия в АРД.

(Бележка от България Таймс:В Турция държавната турска телевизия-ТРТ 6 излъчва 24 часа на кюрдски език !)

Ежедневно - програмата Функхаус Европа на ВДР - излъчва предавания на турски с новини, актуални политически и обществени теми. Нещо повече, наскоро разшири времето на излъчване, защото иска да интергира тези хора, да разчупи капсулирането на чуждите етнически общности, да предотврати съществуването на паралелни общества. Там, където съществуват, те стават проводник на чужди влияния и внушения. Нима това искат българите, които са се подписали срещу новините на турски?

...вместо капсулиране и възникване на паралелни обществаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ...вместо капсулиране и възникване на паралелни общества

Интеграция, а не капсулиране

Абсолютно съм съгласна с това, че всички, които живеят в България трябва да имат стремеж и воля да учат български език, защото това е задължително условие за доброто разбирателство в едно общество. Усилия за интеграция обаче трябва да се полагат и от двете страни, а за това се изисква толерантност и добра воля. Едва ли е реалистично да се очаква, че възрастни жени, които цял живот са говорили в къщи и с роднините си само на турски, сега ще вземат уроци по български, за да разбират новинарските емисии.

Нима е по-добре, тези хора да знаят, че за България те не съществуват и по необходимост да се обръщат към турските средства за информация? Апропо Турция - тя макар и с неохота и под натиск отвън - допусна предавания на кюрдски език. Колкото за геноцида над българите: нека политиците да оставят вчерашното на специалистите по история. А те самите да се заемат с това, за което са избрани: с днешното.

Автор: Бистра Узунова / Редактор: А. Андреев

Радио "Дойче веле"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2