Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 14 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-14.08.2009 г. !

Правителството търси подкрепа за проекта...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава и днес посещенията целящи намиране на подкрепа за пакета с демократични реформи...

Posted 14.08.2009 09:54:48 UTC

Updated 14.08.2009 09:54:48 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава и днес посещенията целящи намиране на подкрепа за пакета с демократични реформи. Вчера министър Аталай разговаря с лидера на партията на Демократичното Общество Ахмед Тюрк. Бешир Аталай отбеляза, че всички среди в страната трябва да окажат подкрепа на този проект за спокойствие и братство, а лидерът на партията на Демократичното Общество Тюрк заяви, че са готови да дадат нужния принос.
Тюрк припомни на Аталай, че са от голямо значение срещите, които ще проведе с представители на Републиканската Народна Партия и Партията на Националистическото Движение.
Същевременно в сила бяха поставени икономическите мерки предвидени в рамките на пакета за демократизация.
За Проекта за Югоизточен Анадол и Проекта за Източен Анадол бе заделен фонд от три милиарда турски лири, като съществено място заемат транспортните инвестиции. Също така са предвидени и средства за социални и културни проекти.
-
Планът на САЩ

САЩ, които планират до 2011 година да се изтеглят напълно от Ирак са в търсене на алтернативен маршрут за реализирането с успех на този процес.

Posted 14.08.2009 12:01:46 UTC

Updated 14.08.2009 12:01:46 UTC

САЩ, които планират до 2011 година да се изтеглят напълно от Ирак са в търсене на алтернативен маршрут за реализирането с успех на този процес.

Съобщено бе, че по този въпрос американската администрация води преговори с Турция и Йордания.

В интервю за вестник Вашингтон пост бригаден генерал Браун отговорящ за изтеглянето на американските сили от Ирак отбеляза, че до месец август 2010 година ще намалят броя на американските военнослужещи в Ирак от 130 000 на 50 000, а до края на 2011 година планират пълното изтегляне на силите си.

Браун отбеляза, че изтеглянето от Ирак е объркан и сложен процес също като процеса на влизане.
-
Чакаме финал в тениса...

Марсел Илхан напредва уверено към финала...

Posted 14.08.2009 10:07:31 UTC

Updated 14.08.2009 10:07:31 UTC

На продължаващия в Истанбул международен турнир "ТЕД Опън", турският тенисист Марсел Илхан победи съперника си от Франция Людовик Валтер и се класира за четвъртфинала.
************
Днес в Измир продължават надпреварите от етапа на Световната Купа по Уиндсърфинг. В четвъртия ден на турнира, Чагла Кулат е на шесто място, а Лена Айлин Ердил е на 10то място.
*************
В Истанбул започна международния турнир по ватерпол "Исполо".
В първата си среща Турция се наложи над Франция с 8 на 6.
-
Положението се подобрява

През второто тримесечие на годината спря стагнацията на икономиките на Германия и Франция продължаваща от година насам.

Posted 14.08.2009 11:56:33 UTC

Updated 14.08.2009 11:56:33 UTC

През второто тримесечие на годината спря стагнацията на икономиките на Германия и Франция продължаваща от година насам.

Според последните икономически показатели икономиките на Германия и Франция, които от миналата година до първото тримесечие на тази година бяха в рецесия през периода май-юни са осъществили ръст от 0,003 %.

Великобритания, която е извън Еврозоната в периода май-юни продължи да се стеснява.

Специалистите отбелязват, че са нарастнали надеждите кризата в Еврозоната да бъде преодоляна по-рано от очакваното.
-
България разисква закоността на гласовете от Турция

Конституционният съд на България продължава да разисква закоността на гласовете подадени от Турция в парламентарните избори на 5 юли тази година...

Posted 14.08.2009 11:46:51 UTC

Updated 14.08.2009 11:46:51 UTC

Конституционният съд на България продължава да разисква закоността на гласовете подадени от Турция в парламентарните избори на 5 юли тази година...

Политическата партия „Ред, Законност и Справедливост” притежаваща 10 депутатски кресла в българския парламент отстоява, че 90 000 гласове подадени от българските граждани живеещи в Турция са незаконни.

Лидерът на партията Яне Янев заяви, че при анулиране на гласовете от Турция броят на депупатските кресла на ДПС ще се понижи от 38 на 31.

Очаква се съдът да вземе своето решение по въпроса идната седмица.

Международните наблюдатели споделят становището, че не може и да става дума за анулиране на гласовете от Турция.
-
Проектира се първия турски реактивен двигател...

Съобщено бе, че през 2015та година ще бъде конструиран първият турски реактивен двигател...

Posted 14.08.2009 10:02:30 UTC

Updated 14.08.2009 10:02:30 UTC

Съобщено бе, че през 2015та година ще бъде конструиран първият турски реактивен двигател. В съобщението се сочи, че двигателят ще бъде проектиран и произведен с напълно национални възможности.
Миналата година фирмата "ТЕИ" бе конструирала първия турски турбопропелерен двигател.
Подписвайки договор с "Джънъръл Илектрик", фирмата ще конструира някои от кричините модули и елементи на щурмовния самолет на бъдещето Джи Ес Еф.
От идната година фирмата ще разполага с технология за производството на тези елементи и модули.
-
Успешна борба с пиратите...

Турските фрегати спасяват товарни кораби...

Posted 14.08.2009 10:01:06 UTC

Updated 14.08.2009 10:01:06 UTC

Турските фрегати в състава на международните сили за борба с морските пирати в Аденския залив продължават успешната си борба с морските разбойници.
Преди два дена фрегата "Газиантеп" спаси от пиратски атаки два чуждестранни търговски кораба. Тази сутрин, благодарение на усилията на фрегатата "Гедиз", бе предотвратена пиратска атака срещу сухотоварния кораб "Елгизнур Чеби".
Получавайки съобщението за пиратската атака, фрегатата "Гедиз" насочва към мястото на инцидента най-близо намиращите се хеликоптери на силите на НАТО.
В резултат на намесата на германски хеликоптер, пиратското нападение е предотвратено.
Съобщено бе, че здравословното състояние на 19 членния турски екипаж е добро.
-
Изпратена бе нота...

Турция предприема стъпки за установяването на истината във връзка със смъртта на турския гражданин Микаил Текин в затвора Жамию в Белгия...

Posted 14.08.2009 09:56:20 UTC

Updated 14.08.2009 09:56:20 UTC

Турция предприема стъпки за установяването на истината във връзка със смъртта на турския гражданин Микаил Текин в затвора Жамию в Белгия.
Анкара изпрати нота в която поиска от белгийските власти да разследват случая.
Министърът на външните работи Aхмед Давутоглу потърси по телефона белгийския външен министър Ив Льотерм и изрази чувстителността на турското правителство и турската общественост във връзка със събитието.
Давутоглу отбеляза, че Турция очаква задоволителен резултат от разследването.
Белгийския външен министър Льотерм каза, че дълбоко съжаляват за случая и че обещават белгийското правителство да направи всичко необходимо по въпроса.
Междувременно, след аутопсия проведена в град Сивас, Микаил Текин бе погребан в родния си град.
-
Преглед на турския печат 14.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 14 август 2009 година.

Posted 14.08.2009 11:35:09 UTC

Updated 14.08.2009 11:46:48 UTC

Вестник Стар в новината със заглавие „Турция няма нужда от източниците на МВФ” съобщава, че постоянният прдставител на МВФ в Турция Хосеин Самией е заявил, че ако продължи голямото вътрешно и външно търсене на облигации на Хазната нуждата на Турция от капитала на МВФ ще намалее и че преговорите между Турция и МВФ продължават много ползотворно.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция ще бъде първата страна, която ще излезе от кризата” съобщава, че първата среща на Съвета за координация на регионалната икономика се е състояла под председателството на държавния министър и вицепремиер Али Бабаджан и с участието на 5ма министри в град Коня. В новината се отбелязва, че Бабаджан е казал, че полагат усилия за затвърждаване на обстановката на доверие в Турция, че през последните два месеца работят над подробни проекти за 2010- 2011 и 2012 година и е прибавил, че Турция ще бъде една от страните, които най-бързо ще преодолеят кризата.

Вестник Йени Шафак съобщава, че Турция е връчи дипломатическа нота на Белгия за Микаил Текин, който почина вследствие на физическо насилие в белгийски затвор. В новината пише, че Анкара е поискала от белгийските власти да бъде започнато следствие за уточняване на причините за смъртта на Текин и разясняването на инцидента в най-кратък срок. В новината се отбелязва, че вчера външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е провел телелфонен разговор с външния министър на Белгия Ив Льотерм и е предал, че очакват да прояват специален интерес по въпроса.

Вестник Миллиет предава, че талибаните са съобщили, че ще режат белязаните с боя пръсти на афганците учатвали в президентските избори на 20 август. В новината се отбелязва, че американската преса е писала, че тази заплаха е била достатъчна за да сплаши населението.

Вестник Джумхуриет съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е наградил с най-високото гражданско отличие на САЩ – "Президентски медал на свободата", 16 знаменитости за изключителните им заслуги в различни области. В новината се отбелязва, че сред наградените тази година са филмовата звезда Сидни Поатие, който е първия чернокож актьор носител на Оскар, бившия южноафрикански архиепископ от Англиканската църква Дезмънд Туту, британския астрофизик Стивън Хокинг, последния жив индиански военен вожд Джозеф Кроу. Сред посмъртно наградените бе защитникът на правата на хомосексуалистите Харви Милк, убит през 1978 година.
-
VOT Слушай новини на Български




14.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




14.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2