Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 9 август 2009 г.

Определиха победителите в Националното състезание по Коран в Гоце Делчев !

България

Публикувано на 08 Август 2009 в 15:38 BG

Национално състезание за хафъзи и художествено четене на Коран в Гоце Делчев !


Определиха победителите в Националното състезание по Коран в Гоце Делчев !

Вече са известни победителите в Национално състезание за хафъзи и художествено четене на Коран и Керим, което се проведе днес в Гоце Делчев, съобщи агенция “Фокус”.

Победител в групата на хафъзите, тези които знаят целия Коран наизуст, за трети пореден път е
представителят на Районното мюфтийство в града – Ибрахим Ходжа. Той е на 22 години и е от село Аврамово, община Якоруда.

В групата по изразително четене на възраст от 15 до 30 години победител е
отново представител на мюфтийството – домакин. Това е Мехмед Терзи от село Краище.

Районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед даде много висока оценка на религиозния форум, като допълни, че такива са впечатленията на главния мюфтия и на всички останали гости.


Четвърто национално състезание за хафъзи и художествено четене на Корана

Четвърто национално състезание за хафъзи и художествено четене на Корана се проведе днес в Гоце Делчев. В него участваха представители на 16-те районни мюфтийства в страната на възраст от 14 до 35 години. Част от участниците са хафъзи /ислямски духовници, които знаят Корана наизуст/. Надпреварата бе в четири категории. Първите две от тях включваха рецитиране на посочен от комисията откъс от Корана и на десет части /джуза/ от свещената книга. Третата и четвъртата категория бе художествено четене на Корана /мусхаф/ съответно от участници до 14 години и от 15 до 30 години. Наградният фонд на състезанието е 5000 лева. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов поднесе приветствие при откриването на Националното състезание за хафъзи и художествено четене на Коран и Керим. В своето приветствие Москов подчерта, че градът е пример за толерантност и откритост. “Вярвам, че когато нещата стават открито, когато молитвите стигат до всички и когато има мостове между отделните религии, тогава всичко е наред”, каза още Владимир Москов. Главният мюфтия Мустафа Хаджи на свой ред подчерта в своето приветствие, че в тази зала днес ще се слуша словото на Аллах, в което се призовава хората да се уважават и обичат. “Коран и Керим е светлина, пътеводител, начин на живот. Когато има състезание по Коран, ние казваме, че губещи в него няма, защото всички хора четат Корана и така четат словото на Аллах”, каза още главният мюфтия. Сред гостите на състезанието бяха 16 районни мюфтии, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Басри Пехливан, както и съветникът по религиозните въпроси в посолството на Република Турция – Масхар Бейдин, предаде агенция “Фокус”. Петчленно жури с председател хафъз Юсуф Дойгу оценява участниците в състезанието. В състава му бяха предимно преподаватели по Коран в различни училища в страната.

http://www.bnr.bg/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2