Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 9 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-09.08.2009 г. !

Почести за загиналия войник...

Загиналият по време на вчерашното стълкновение с терористи военнослужещ ще бъде погребан днес с военни почести...

Posted 09.08.2009 09:19:38 UTC

Updated 09.08.2009 09:19:38 UTC

Загиналият по време на вчерашното стълкновение с терористи военнослужещ ще бъде погребан днес с военни почести. Погребалната церемония ще се състои в община Кабаташ окръг Орду. По време на престрелка вчера с терористи от ПКК в окръг Хатай бе загинал един и бе тежко ранен един военнослужещ.
Раненият военнослужещ е настанен на лечение в болницата на Военната Академия ГАТА в Анкара.
По време на престрелката бе ликвидиран един терорист.
-
Bъзпоменаха жертвите

Вчера в годишнината от съпротивата в село Еренкьой кипърските турци възпоменаха своите жертви с различни мероприятия.

Posted 09.08.2009 10:51:25 UTC

Updated 09.08.2009 10:51:25 UTC

Вчера в годишнината от съпротивата в село Еренкьой кипърските турци възпоменаха своите жертви с различни мероприятия.

На възпоменателната церемония президентът на ТРСК Мехмет Али Талят каза, че придобивките извоювани от кипърските турци до днес ще бъдат взети под гаранция и в новото сформирование, което ще бъде обезпечено в края на настоящите преговори.
-
Златен медал в борбата...

Турският борец в категория 50 килограма Ахмед Пекер спечели златен медал на Световното първенство по борба за младежи...

Posted 09.08.2009 09:29:53 UTC

Updated 09.08.2009 09:29:53 UTC

Турският борец в категория 50 килограма Ахмед Пекер спечели златен медал на Световното първенство по борба за младежи. Ахмед Пекер се наложи на финала над руския борец Рустам Амгар с два на нула.
************
Турция победи Гърция с 60 на 52 в мач от финалния етап на европейското първенство по баскетбол за жени млади надежди. Турция завърши шампионата проведен в италианския град Неапол на пета позиция.
************
Вчера в Анкара се проведе Балканският шампионат по лека атлетика за млади надежди. В турнира участваха 265 спортиста от девет страни. Турция спечели общо 18 медала, 8 от които златни, 5 сребърни и 5 бронзови.
Националния отбор при мъжете зае второто място в отборното класиране с актив от 120 точки, а националният отбор при женитге се класира на четвърто място с актив от 108 точки.
-
Проектите са в услуга на всички...

Давутоглу окачестви Набуко и Южен Поток като два допълващи се проекта...

Posted 09.08.2009 09:28:21 UTC

Updated 09.08.2009 09:28:21 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу подчерта, че проектите Набуко и Южен Поток не са алтернативни един на друг проекти, а са проекти които се допълват взаимно и осигуряват по-сигурен транспорт на енергийни източници.
В изявлението, което направи по време на обиколката си в вчера в град Коня Давутоглу каза, че предприетите през последните два месеца стъпки, Туpция се е превърнала в най-важния енергиен кръстопът и е заздравила още повече тази своя позиция.
Той подчерта, че проектът за нефтопровода Самсун-Джейхан ще намали придвижването на петролни танкери през проливите и ще намали до минимум заплахата за град Истанбул.
-
Президентът подкрепи инициативата...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подчерта, че оказва пълна подкрепа на инициативите за разрешаване на проблемите в Югоизточен Анадол...

Posted 09.08.2009 09:25:37 UTC

Updated 09.08.2009 09:25:37 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подчерта още веднъж, че оказва пълна подкрепа на инициативите за разрешаване на проблемите в Югоизточен Анадол.
В словото, което произнесе на церемонията по случай деня на освобождението на град Битлис, президентът Гюл каза, че всеки има правото да изразява мислите си, но че това не трябва да води до конфликти и сепаратизъм.
Той каза, че е от голямо значение този нов процес да продължи без да става повод за сепаратизъм, и призова всички в страната да подкрепят процеса.
-
Преглед на турския печат 09.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 9 август 2009 година.


Posted 09.08.2009 10:45:03 UTC

Updated 09.08.2009 10:45:03 UTC
Днешните вестници отделят широко място на различни новини от икономическата сфера.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Турция е наш естествен съюзник” съобщава, че посланикът на Израел в Истанбул Мордехай Амихай е казал, че Турция и Израел са единствените страни, които може да допринесат за обезпечаването на стабилността на региона. Вестникът предава, че Амихай е казал, че доставката на израелските безпилотни разузнавателни самолети „Херон”, които Турция използва в борбата срещу терористичната организация ПКК е закъсняла поради технически причини и че между двете страни не съществуват никакви проблеми.

Вестник Хюрриет предава, че министерството на здравеопазването на Турция в рамките на инициативите за прирявняване на турските здравни услуги с европейските стандарти ще бъдат закупени 10 хеликоптери-линейка. Вестникът пише, че с хеликоптерите-линейка, които започнаха да се използват за първи път на 28ми Октомври 2008 година са били транспортирани 1209 тежко болни и след постигнатия успех е било взето решение за закупуването на още 10 хеликоптери линейка.

Вестник Миллиет пише, че кризата не е повлияла турския сектор за пласмент на луксозни автомобили. В новината се отбелязва, че въпреки кризата, броят на луксозните автомобили продадени в Турция през първите седем месеца на 2009 година е достигнал броя на автомобилите продадени през цялата 2008 година. Вестникът предава, че най-предпочитаните марки луксозни автомобили в Турция са: Порше, Ламборджини и Ферари.

Вестник Заман съобщава, че генералната дирекция на цивилната авиация е реализирала необходимите промени улесняващи пътуването на гражданите с физически недъзи, а така също и данъчни облекчения и намеление на цените. Вестникът пише, че някои от промените, които се планира да бъдат осъществени в тези рамки са: паркинг предназначен за автомобили на граждани с физически недъзи, разширяване на вратите за придвижващите се с патерици, специални инвалидни колички проектирани за летищата, тоалетни и телефонни кабини проектирани специално за хора с физически недъзи и други.

Вестник Заман отбелязва, че Турските авиолинии, които миналата година закупиха 49 % от акциите на авиокомпанията на Босна и Херцеговина „Еър Босна” планират в началото на 2010 година да им предадат нов самолет. През месец май 2008 година Турските авиолинии бяха предали с церемония на „Еър Босна” самолет от типа Боинг Б-737-400.

Вестник Стар пише, че до края на 2010 година турската фирма за авиационна и космическа технология „УСАШ-ТАИ” ще приключи монтажа на турските халикоптери проектирани изцяло от турски инженери от Истанбулския технически университет. В новината се отбелязва, че ректорът на Истанбулския технически университет професор Мухамед Шахин е казал „Собственици на проекта сме ние, всичко бе реализирано тук. От чужбина бяха закупени само определени части”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2