Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 31 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-31.08.2009 г. !

Терористично нападение засенчи тържествата...

Нападение на терористи от ПКК засенчи тържествата по случай Празника на Победата...

Posted 31.08.2009 09:50:41 UTC

Updated 31.08.2009 09:50:41 UTC

Нападение на терористи от ПКК засенчи тържествата по случай Празника на Победата.
Турският генерален щаб съобщи снощи, че по време на нападение от засада с ръчни гранати на терористи от ПКК срещу армейски патрул, са загинали един подофицер и трима сержанти на свръхсрочна служба.
Вестта засенчи тържествата по случай Празника на Победата. Премиерът Ердоган бе информиран на церемонията по откриването на обновения Младежки Парк в столицата Анкара. Концертът предвиден да се организира бе анулиран.
Анулиран бе концертът и на официалния прием организиран в Дома на Армията по случай Деня на Турските Въоръжени Сили и Празника на Победата.
-
Турция цели да смекчи кризата между Сирия и Ирак...

Турция предприе инициатива за разрешаването на кризата между Ирак и Сирия. ...

Posted 31.08.2009 10:00:05 UTC

Updated 31.08.2009 11:37:01 UTC

Турция предприе инициатива за разрешаването на кризата между Ирак и Сирия.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу води контакти в Багдат, а следобед ще премине в столицата на Сирия Дамаск.
В изявлението, което направи на летище Есенбога преди да отлети за Багдат, Давутоглу каза, че имат някои планове за стъпките, които ще се предприемат с цел разрешаването на кризата и искат да споделят тези свои планове с иракските си и сирийски събеседници.
Давутоглу припомни, че дипломатическите отношения между Ирак и Сирия бяха възобновени след 26 годишно прекъсване и че двете страни са открили свои посолства, като отбеляза, че Турция ще положи усилия за да бъдат възстановени първоначално изградените връзки между Сирия и Ирак.
Давутоглу каза, че за Турция е от голямо значение тези две страни, с които притежава много дълга граница, да установят близки отношения.
"Не желаем проблеми между Сирия и Ирак. установяването на стратегически отношения между тези две страни, подобно на отношенията установени от Турция с тях, ще дадат голям принос за мира, стабилитета и просперитета на Месопотамия и Близкия Изток. Това е нашата визия и възпрепятстването на всяко събитие което може да се отрази негативно на плановете ни е приоритетна цел на турската външна политика."-подчерта Давутоглу.
Ахмед Давутоглу каза, че по време на телефонния разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, проведен преди визитите в Багдат и Дамаск, са обсъдили подробно предстоящите визити в Сирия и Ирак и различни други регионални проблеми.
-
Преглед на турския печат 31.08.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 31ви август 2009та година.

Posted 31.08.2009 07:29:06 UTC

Updated 31.08.2009 07:29:06 UTC

Организираните вчера в Туpция церемонии и мероприятия по случай Празника на Победата, заемат едно от главните места на заглавните страници на днешните турски вестници.
Вестник Хюррийет подчертава, че празникът по случай 87мата годишнина от победата постигната от турската армия на 30ти август 1922ра година е бил посрещнат в столицата Анкара с много пищни церемонии и голям военен парад, на който за първи път от години насам са преминали бойните знамена на всички дивизии в страната и на турския военен контингент в ТРСК, участвали са бойни подразделения от въздушно-десантната дивизия в Кайсери, гранични войски и командоси, и са били представени новите видове въоръжение с които са снабдени турските въоръжени сили.
Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг подчерта, че докато Турските Въоръжени Сили са на своя пост, никой няма да може да разпокъса Турция-пише вестник Сабах и съобщава, че генерал Башбуг е казал, че 30ти август е денят на солидарността.
Вестник Миллийет от своя страна е засегнал на заглавна страница вчерашното терористично нападение, засенчило тържествата по случай празника на победата. В новината пише, че военен патрул е бил атакуван от засада с ръчни гранати от тeрористи от ПКК и са загинали един подофицер и трима сержанти на свръхсрочна служба.
Вестник Ватан, в новината озаглавена "Скръбна вест на празника", е поставил на заглавна страница снимките на скърбящото семейство на сержант на свръхсрочна служба Мехмед Гючлю, който загина по време на терористичното нападение. Вестникът съобщава, че живеещото в Тарсус семейство на загиналия подофицер Айдън Гюлекен е получил вестта за смъртта на сина им вечерта на 30ти август. Вестникът пише, че вестта е предизвикала огромна скръб и в семейството на сержант на свръхсрочна служба Садък Йениекинджи от Газиантеп и предава думите на баща му-моят син загина в името на родината си, но след него ще дойдат други войници, които ще поемат неговия път.
Вестник Заман съобщава, че премиерът Ердоган е получил вестта за терористичното нападение и загиналите военнослужещи на церемонията по откриването на обновения Младежки Парк на Анкара, и в словото произнесено на церемонията е подчертал, че Турция е била създадена благодарение на кръвта пролята от хиляди герои и вярва, че има още много синове на родината, които са готови да дадат живота си в името на Турция.
-
Новини 31.08.2009 Новини 1400
-
Емисии 31.08.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2