Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 31 август 2009 г.

Новините от и за Турция-31.08.09 г. !

САЩ започват изтегляне на американските части от Ирак през декември през базата Инджирлик в Турция
31 август 2009 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Пентагонът е изпратил писмо до командването на военновъздушната база Инджирлик в Турция за започване на изтегляне на американските части от Ирак от декември тази година, пише турският вестник „Ватан”. В писмото се посочва, че изтеглянето на американските части от Ирак ще става през базата Инджирлик и се отправя искане тя да бъде подготвена за приемането на 100 000 американски войници. Изтеглянето ще започне през декември и ще продължи до началото на 2011 година на части. В базата незабавно са започнали дейности за изграждане на стотици временни къщи и палатков град за военнослужещите. Увеличава се и броят на пистите, които ще бъдат използвани от самолетите. Досега информацията за изтеглянето през Инджирлик се пазеше в тайна по искане на иракската страна, пише вестникът.

Ирак иска от Турция да посредничи за нормализиране на отношенията със Сирия
31 август 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в иракската столица Багдад, пише турският вестник „Заман”. Давутоглу бе посрещнат на летището в Багдад в 10 часа от иракския външен министър Хошайр Зебари, специалния представител на Турция за Ирак Мурат Йозчелик и турският посланик в Багдад Дерия Канбай. От летището Давутоглу се отправи за среща със Зебари в сградата на външното министерство. В дневния ред на срещата е възникналото напрежение между Ирак и Сирия след бомбените нападения в Багдад срещу сградата на външното министерство и на министерството на финансите. Иракската страна ще представи на Давутоглу документи и информация, които той трябва да предаде на сирийските представители. Според информацията в тях в нападенията срещу двете министерства участват поддръжници на режима на свалената от власт партия БААС.
Иракските представители гледат положително на идеята Турция да се ангажира с посредническа роля за урегулиране на отношенията.
Напрежението между Ирак и Сирия и двустранните турско-иракски отношения са в дневния ред и на срещите с премиера Нури Ал Малики и президента Джалал Талабани. След приключване на програмата си в Багдад турският външен министър ще замине за Дамаск, пише вестникът.

Турските служби за сигурност заловиха 215 кг хашиш
31 август 2009 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 215 кг хашиш, съобщава Анадолската агенция. Наркотикът е открит при операция в турската провинция Хатай.
Задържани са двама души, които са заподозрени в трафик на наркотици.

Турският външен министър ще посети Ирак и Сирия
31 август 2009 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу ще посети днес Ирак и Сирия, съобщават медиите. Давутоглу ще се срещне със сирийския президент Башар Асад и с външния министър Уалид Муалем. В Багдад турският външен министър ще разговаря с иракския си колега Хошияр Зебари и с премиера Нури ал Малики.
Давутоглу ще се опита да разсее напрежението между Ирак и Сирия, което се появи, след като Багдад обвини Дамаск, че дава убежище на екстремисти.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2