Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-20.08.2009 г. !

Предложение за помощ

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл потърси по телефона президента на Ирак Джелял Талабани и предаде дълбоката тъга от терористичните нападения в Багдат.

Posted 20.08.2009 10:45:23 UTC

Updated 20.08.2009 11:31:59 UTC

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл потърси по телефона президента на Ирак Джелял Талабани и предаде дълбокото си огорчение по повод терористичните нападения в Багдат.

Президентът Гюл акцентува, че когато пожелаят Турция е готова да премине в действие и да окаже всяческа помощ на Ирак.

Гюл изрази увереност, че Ирак ще излезе с успех от деликатното положение, в което се намира и отбеляза, че Турция както в миналото така и сега е на страната на братския иракски народ.

Президентът на Ирак Талабани благодари на Гюл за предложената помощ и отбеляза, че са на ясно, че Турция в трудните дни на Ирак е винаги готова за помощ.
-
Гласоподаването в Афганистан продължава

Продължава гласоподаването в президентските избори в Афганистан.

Posted 20.08.2009 10:40:33 UTC

Updated 20.08.2009 10:40:33 UTC

Продължава гласоподаването в президентските избори в Афганистан.

В страната има 15 милиона избиратели, но се очаква избирателната активност да бъде много ниска.

Двамата най-силни кандидати в президентските избори Хамид Карзаи и Абдуллах Абдуллах гласуваха рано сутринта.

Резултатите от изборите ще бъдат оповестени на 3 Септември.

Ако в първия тур от изборите нито един от 40те кандидата не получи 50% от гласовете на избирателите през месец октомври ще се проведе втори тур на изборите.

Въпреки мащабните мерки за сигурност започнаха да пристигат вести за инциденти на насилия.

4ма души бяха ранени в ракетното нападение осъществено от талибани в Кандахар.

В съблъсъците избухнали между талибани превзели сграда в столицата Кабул и силите за сигурност бяха убити двама талибани.

По-рано талибаните бяха отправили заплахи срещу всеки, който гласува в изборите.

Президентът Хамид Карзаи в обръщение към нацията поиска от населението да не взема под внимание заплахите на талибаните и да гласува в изборите.
-
Срещите на турските представители

Тази вечер турските представители в Лига Европа ще играят първите си срещи от плей оф тура...

Posted 20.08.2009 11:34:53 UTC

Updated 20.08.2009 11:34:53 UTC

Тази вечер турските представители в Лига Европа ще играят първите си срещи от плей оф тура...

Срещата между Трабзонспор и френския Тулуза, който ще се играе тази вечер на стадион Хюсеин Авни Акер ще започне в 19:45 часа.

Срещата между Сивасспор и Шахтьор Донецк ще започне в 21:00 часа на стадион 4ти Септември.

Срещата Сион-Фенербахче ще започне в 21:30 часа.

Срещата между Галатасарай и представителя на Естония- Левадия Талин ще започне в 21:45 часа на стадион Али Сами Йен.
-
Срещата Давутоглу- Джевде

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу проведе среща с външния министър на Йордания Насър Джевде намиращ се на делово посещение в Анкара.

Posted 20.08.2009 10:47:41 UTC

Updated 20.08.2009 11:32:43 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу проведе среща с външния министър на Йордания Насър Джевде намиращ се на делово посещение в Анкара.

Давутоглу каза, че политическите и културни връзки на двете страни ще бъдат разгърнати още повече и че предстоящият период е от жизненоважно значение за региона.

Давутоглу каза, че Турция е готова да положи всякакви усилия за превръщането на региона в зона на мир, сигурност и благоденствие и че предстоящите месеци ще бъдат месеци на надежда за региона.

Давутоглу отбеляза, че ако в действителност съществува воля за мир тогава вече е настъпило времето тази воля да бъде изразена открито.

Гостът министър Насър Джевде на свой ред отправи посланието, че искат да разгърнат отношенията си с Турция във всяка една сфера и акцентува, че отдават голямо значение на ролята на Турция в региона.
-
Броят на жертвите се покачи

Броят на жертвите от вчерашното бомбено нападение в иракската столица Багдат се покачи на 95.

Posted 20.08.2009 10:43:08 UTC

Updated 20.08.2009 10:43:08 UTC

Броят на жертвите от вчерашното бомбено нападение в иракската столица Багдат се покачи на 95.

В нападението, което бе осъществено в близост до важните учреждения на страната бяха ранени близо 600 души.

По време на нападенията, които взеха на прицел 7 отделни квартала бяха нанесени сериозни щети и на сградата на турското посолство.

Премиерът на Ирак Нури Ел Малики държи отговорни за нападението сюнитските бунтовници. Малики отбеляза, че е станала ясно, че мерките за сигурност в страната трябва да бъдат преразгледани на ново.

Вицепрезидентът на Ирак Тарък Ел Хашими каза, че иракските сили за сигурност също имат вина за нападенията.

За първи път след изтеглянето на американските сили на 30 юни 2009 година иракското правителство призна, че в Ирак съществува проблем със сигурността.
-
Заседание на Съвета за национална сигурност

Днес под председателството на президента на Турция Абдуллах Гюл заседава Съвета за национална сигурност.

Posted 20.08.2009 10:37:32 UTC

Updated 20.08.2009 11:30:43 UTC

Днес под председателството на президента на Турция Абдуллах Гюл заседава Съвета за национална сигурност.

В дневния ред на Съвета за национална сигурност са развоят на събитията в страната и чужбина, а също така информиране на членовете на Съвета относно процеса на „Демократично отваряне”.

Преди заседанието премиерът Реджеп Тайип Ердоган проведе среща в резиденцията на министерския съвет с министрите членове на Съвета.

Вчера министърът на вътрешните работи Бешир Аталай бе информирал началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и президента Абдуллах Гюл относно консултативните срещи, които води в рамките на процеса на „Демократично отваряне”.

Междувремнно командващите военноморските и военновъздушните сили на Турция адмирал Метин Арач и генерал Айдоган Бабаоглу, които на 30 август ще се пенсионират участват за последен път в Съвета за национална сигруност.
-

Днес,20.08.2009 г. започва месец Рамазан !

Днес започва месец Рамазан !

Днес започва месецът на постите на ислямския свят Рамазан.

Posted 20.08.2009 11:32:47 UTC

Updated 20.08.2009 11:32:47 UTC

Днес започва месецът на постите на ислямския свят Рамазан.

Поради съвпадането на месеца на постите Рамазан с летния сезон ежедневните пости ще продължават около 15 часа.

Радио "Гласът на Турция"

Портал Турция

-
Преглед на турския печат 20.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 20 август 2009 година.

Posted 20.08.2009 10:23:07 UTC

Updated 20.08.2009 10:23:07 UTC

Днешните вестници отдaват широко място на новините във връзка с вчерашното бомбено нападение в Багдат...

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Бомба в годишнината от бомбеното нападение в Багдат” съобщава, че в годишнината от бомбеното нападение от 20 август 2003 година срещу сградата на ООН, причинило смъртта на 22ма души сред които и специалния представител на ООН Сергио Виера, в иракската столица Багдат е осъщестевно бомбено нопадение, което причини смъртта на най-малко 95 души и раняването на 563ма души. Вестникът пише, че това е най-кървавото нападение от 30 юни 2009 година, когато американските сили предадоха компетенциите за обезпечаването на сигурността на страната на местните сили по сигурността.

Вестник Джумхуриет съобщава новината по темата със заглавието „Багдат се превърна в езеро от кръв” и предава, че нападението, извършено с коли-бомби и минометни снаряди е взело на прицел правителството и посолствата. В новината се отбелязва, че иракската армия държи отговорни за нападението съпротивителните сили свързани към партият Баас. Вестникът пише, че по време на нападението са пострадали и сградите на иракския парламент, ООН и посолството на Турция.

Вестник Йени Шафак съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу по време на среща с външния министър на Йордания Насър Джевде е казал „Израел трябва да действа с отговорност относно развоя на събитията със заселниците и Източен Ерусалим. Ако в действителност иска мир отдавна настъпи времето да изрази открито това свое намерение”.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че държавният министър Хаяти Язъджъ е информирал съветничеството на митниците, че Русия е отменила правилника от 13 Август 2008 година предвиждащ пълен контрол на турските стоки. Вестникът предава, че министър Язъджъ е казал, че сега транспортирането на стоки ще се осъществява по същия начин както преди правилника, който бе поставен в сила миналата година през месец август.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Раят на тайните сметки Швейцария ще афишира милиардерите” съобщава, че САЩ са спечелили войната с Швейцария, която е най-голямата база на офшорните банки в света. В новината пише, че швейцарската банка Ю Би Ес –UBS, криеща в сметките си милиарди долари е приела искането на САЩ да разкрие иманата на притежателите на тайните сметки. Вестникът сочи, че 52 хиляди американци имат сметки в Швейцария възлизащи на 15 милиарда долара.
-
VOT Слушай новини на Български
20.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български
20.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2