Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 19 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-19.08.2009 г. !

Сирия ще купува електричество от Турция...

Сирия ще внася електрическа енергия и природен газ от Турция...

Posted 19.08.2009 09:50:30 UTC

Updated 19.08.2009 09:50:30 UTC

Сирия ще внася електрическа енергия и природен газ от Турция.
Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз ще посети Сирия. По време на двудневното посещение той ще обсъди със сирийски служители въпросите за вноса на електрическа енергия и природен газ, проблемите с водата а също така на дневен ред ще се постави и проекта за "Арабския Газопровод".
Сирия планира да внася от Турция 1 милиард кубически метра природен газ и 250 мегавата електрическа енергия годишно.
Турция се готви да започне на първия етап износа на 250 мегавата електрическа енергия за тази страна.
-
Талят предупреди Христофяс

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят предупреди лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс да не възпрепятства процеса на преговори по кипърския въпрос с тактики за печелене на време.

Posted 19.08.2009 10:50:41 UTC

Updated 19.08.2009 10:50:41 UTC

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят предупреди лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс да не възпрепятства процеса на преговори по кипърския въпрос с тактики за печелене на време.

Президентът Талят продължава обиколката си за информиране на населението относно преговорите по кипърския въпрос.

Талят каза, че кипърския въпрос непременно трябва да бъде разрешен и че тези преговори са последния шанс за това и че „абсурдните” твърдения и отрицателни послания на Христофяс са нарушили доверието на народа за намирането на разрешение.

Талят каза „Това може да са тактики за печелене на време, но за съжаление правят разрешението невъзможно”.

Президентът Талят припомни, че на референдума относно плана на Анан през 2004 година изявленията на лидерите са довели до отхвърлянето на плана.
-
Невин Янът е на полуфинала...

Невин Янът е на полуфинала...

Posted 19.08.2009 09:53:01 UTC

Updated 19.08.2009 09:53:01 UTC

Турската лекоатлетка Невин Янът се класира за полуфинала на 100 метра с препятствия на 12тия Световен Шампионат по лека атлетика в Берлин. Невин Янът финишира трета на четвъртфиналната надпревара с резултат 12 секунди и 92 стотни.

*********** Националната тенисистка Ипек Шеноглу се класира за втория етап при двойките на турнира по тенис провеждащ се в Канада. Двойката Шеноглу-Шведова ще играе на втория етап с двойката Саманта Стосур-Ренеа Стубс от Австралия.
-
Централната банка намали лихвите

Съветът за паричните политики на Централната банка на Турция намали лихвените проценти с половунт пункт.

Posted 19.08.2009 10:47:42 UTC

Updated 19.08.2009 10:47:42 UTC

Съветът за паричните политики на Централната банка на Турция намали лихвените проценти с половунт пункт.

Според това лихвеня процент на текущите банкови сметки бяха намалени от 8,25 на 7,75 %, а лихвеня процент на банковите кредити бе намален от 10,75 % на 10,25 %.

Съветът за паричните политики заяви, че възстановяването на икономиката е бавно и поетапно и че ще продължат намалението на лихвените проценти ако не бъде постигнато значително възстановяване на икономиката.
-
Труция сама ще разреши проблемите си...

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че Турция е голяма и цивилизована страна, която повишава демократичните си стандарти и сама ще разреши проблемите си.

Posted 19.08.2009 09:40:05 UTC

Updated 19.08.2009 09:40:05 UTC

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че Турция е голяма и цивилизована страна, която повишава демократичните си стандарти и отбеляза, че тя сама ще разреши проблемите си.
Президентът Гюл отговори на въпросите на журналисти на организирания вчера официален прием за новите посланници на Турция акридитирани в различни страни.
Той подчерта, че унитарната държавна структура на Турция трябва да бъде укрепена и да бъдат възпрепятствани евентуалните опасности, които може да възникнат в бъдеще. Гюл каза, че единството и сплотеността са с най-голяма важност.
Президентът Гюл отбеляза, че всеки трябва сам да разрешава проблемите си, тъй като в противен случай проблемите ще се превърнат в ръцете на трети страни в средство за злоупотреби.
На въпрос дали пакетът с демократични промени ще бъде обсъден на заседанието на Съвета за Национална Сигурност, президентът Гюл каза, че въпросът е с огромна важност и ще бъде поставен в дневния ред на съвета.
-
Контактите продължават...

Бешир Аталай продължава срещите си с предствители на различни обществени слоеве и групи...

Posted 19.08.2009 09:43:30 UTC

Updated 19.08.2009 09:43:30 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай се срещна вчера в Истанбул в рамките на консултативните си контакти по пакета за демократични реформи с представители на Конфедерацията на Революционните Работнически Синдикати, Диск и на Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени. Генералният секретар на Диск Сюлейман Челеби каза, че стъпките не трябва да са в разрез с принципа за териториалната и политическа цялост на страната и че всички среди трябва да дадат принос за този процес.
Председателят на Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени Арзухан Ялчъндаг от своя страна каза, че във възможно най-кратък срок обществеността в страната трябва да бъде осведомена за съдържанието на пакета с демократични реформи.
Министърът на вътрешните работи Бешир аталай подчерта, че проблемът не е само проблем на правителството или на Партията на Справелдивостта и Развитието и че всички трябва да направят необходимото за преодоляването на този кървав период.
Завръщайки се в Анкара министър Аталай разговаря с някои депутати от Пратията на Справедливостта и Развитието и ги информира за хода на контактите си.
Бешир Аталай подчерта, че ще продължи срещите си с представители на някои синдикати и планира да приключи консултативната обиколка в петък.
-
Преглед на чуждия печат 19.08.2009

Кратък обзор на новини в чуждата преса 19.08.2009

Posted 19.08.2009 07:25:55 UTC

Updated 19.08.2009 07:25:55 UTC

…„Отношенията с Турция ще бъдат от полза за Армения”.В новина под това заглавие вестник Вашингтон Таймс отбелязва, че макар процесът да е бавен,Турция и Армения полагат исторически усилия за нормализиране на отношенията,а това представлява възможност за Армения да промени силовото равновесие в региона,отърсвайки се от обвързаността към Русия.Ако турската граница бъде отворена,посредством пристанищата на Средиземно и Черно море Армения ще търгува свободно и обвързаността за преход през Русия ще отпадне.Ако границата бъде отворена,Армения може да работи в насока към интеграция с НАТО и ЕС и ще се превърне във важен търговски партньор в търговията с енергия също като северната си съседка Грузия.

……Германският вестник Дер Тагесшпигел в новина озаглавена „Съперник на Европа”пише,че откритата враждебна позиция на френският президент Никола Саркози и недоверчивия подход на останалите членове на ЕС към членството на Турция в ЕС предизвикват разочарование в турското правителство.Като резултат от това Анкара се насочва към други партньори и най-важният сред тях е Русия.Новината продължава по следния начин:”Москва стана един от най-важните търговски партньори на Анкара.Както оповести с гордост турския премиер Ердоган по време на посещението на руския премиер Путин в Анкара,търговският обем между двете страни достига 40 милиарда долара.Подписани бяха повече от 20 нови договора.Ердоган и Путин взеха решение за провеждане на ежегодни консултации.Русия иска да построи първата ядрена централа в Турция.По плажовете на Турция руснаците са вече повече от германците.Отношенията между турци и руснаци въпреки че са потомци на съпернически велики сили от миналото,сега са много добри.

Вестникът подчертава, че външният министър Ахмет Давутоглу на всяка платформа изтъква Турция като независима регионална сила с голямо геостратегическо значение,поддържаща близко сътрудничество както с Балканите,Кавказ и Близкия изток,така и с Русия и САЩ и това не представлява пречка за членството на Турция в ЕС.Статията във вестника завършва с това шокиращо изречение „Европа вече не е така важна за Турция”.

…..Английският вестник Дъ Телеграф помества статия с автор Ники Холфорд посветена на турския туризъм.Авторът започва описание на крайбрежията на Турция от Бодрум и стига до Каш,отправяйки хвалби за ниските цени, уникалната култура и красота, гостоприемството на турците и турското кулинарно изкуство.Английският автор пише,че Кекова, Симена, Учаъз по турските крайбрежия са запазили естествената си природна среда и че тук навсякъде се чувстват следите на Ликийската цивилизация.
-
Преглед на турския печат 19.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 19 август 2009 година.

Posted 19.08.2009 10:05:28 UTC

Updated 19.08.2009 10:05:28 UTC

Днешните вестници продължват да отделят широко място на новините за развоя на събитията относно процеса на „Демократично отваряне”, а така също и на контактите в Турция на емира на Катар...

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Сега е ред на работниците и работодателите” съобщава, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай вчера е посетил Конфедерацията на революционните работнически синдикати ДИСК и Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени -ТЮСИАД. В новината пише, че генералният председател на ДИСК Сюлейман Челеби е дал подкрепа за процеса на „Демократично отваряне”, а председателя на ТЮСИАД Арзухан Доган Ялчъндаг е поискала детайлите на пакета да бъдат споделени с обществеността.

Вестник Миллиет отбелязва, че в рамките на процеса на „Демократично отваряне” лидерът на партията на Демократичното общество Ахмет Тюрк е провел среща с писателя Яшар Кемал и е поискал да окаже подкрепа за процеса. В новината се акцентува, че Яшар Кемал е акцентувал на османския и европейския модели за разрешаването на проблема с Югоизточен Анадол.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Топло посрещане на емира на Катар” предава подробностите около посещението в Турция на емира на Катар Шейх Хамад Бин Калифа Ал Тани. В новината пише, че емирът на Катар, който е пристигнал завчера в Истанбул по поканата на президента на Турция Абдуллах Гюл вчера е провел среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган в Бодрум. Вестникът съобщава, че по време на срещата Ердоган и Ал Тани са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферата на енергетиката. Ердоган е поставил на дневен ред строежа на газопровод между Турция и Катар и Ел Тани е посрещнал топло този проект.

Вестник Йени Шафак съобщава, че председателят на Съюза на турските борси и палати и на съвета за външно икономически връзки Ръфат Хисарджъклъоглу в речта си по време на деловия обяд, на който са участвали и президента Абдуллах Гюл и емира на Катар Шейх Хамад Лин Халифе Ал Тани е отбелязал, че желаят да бъдат разгърнати инвестициите на Катар в Турция.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че Анкара се е притекла на помощ на президента на Франция Никола Саркози, който при всяка възможност се обявява против членството на Турция в ЕС, за освобождаването на френската академичка Клотилд Рейс, която бе арестувана в Иран с обвинение в шпионаж. В новината пише, че външният министър на Франция Бернар Кушнер е казал, че наред със Сирия принос за освобождаването на Клотилд Рейс са оказали и Турция и ЕС.
-
VOT Слушай новини на Български




19.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




19.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2