Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-18.08.2009 г. !

Заседание на икономическото ръководство...

Съветът за координация на икономиката се събра на заседание в град Шанлъурфа...

Posted 18.08.2009 09:59:22 UTC

Updated 18.08.2009 09:59:22 UTC

Съветът за координация на икономиката се събра на заседание в град Шанлъурфа.
В словото, което произнесе на заседанието държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан подчерта, че желаят да изразходват енергията си с цел изграждането на бъдещето на страната.
Той посочи, че регионът на Шанлъурфа притежава много големи икономически възможности и територията на окръга, включена и в границите на проекта ГАП, е много по-голяма от територията на редица европейски страни.
-
Полицейски терор

След убийството на турския гражданин Микаил Текин в Белгия подобен случай бе изживян и в Холандия.

Posted 18.08.2009 10:53:08 UTC

Updated 18.08.2009 10:53:08 UTC

След убийството на турския гражданин Микаил Текин в Белгия подобен случай бе изживян и в Холандия.

Айхан Ербудак, който от 30 години насам живее в Холандия бе физически малтретиран от полицаите, който извикал за да се оплаче от клиент не жеалаещ да плати таксата.

Ербудак, за който съществува опасност да бъде парализиран получи медицинско свидетелство за нетрудоспособност в продължение на 7 седмици.

Айхан Ербудак, който през уикендите работи като охрана на автопарк в град Бевервайк вследствие на отказа на шофьор на автобус да плати таксата потърсил полицията.

Полицаите, дошли на мястото на произшествието реагирали остро срещу обаждането на Ербудак, „За толкова маловажен въпрос полиция вика ли се?”.

След като Ербудак настоял да получи таксата, двама от полицаите, му нанесли побой, след което го откарали в полицейския участък.

Айхан, който след показанията си бил освободен поради сериозните наранявания останал под лекарско наблюдение два дни.

Айхан направи оплакване срещу полицаите.

Шефът на провинциалната полиция се извини на Ербудак за случилото се.
-
Диск даде пълна подкрепа на пакета...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава контактите си...

Posted 18.08.2009 09:56:58 UTC

Updated 18.08.2009 09:56:58 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай продължава контактите си в рамките на консултациите във връзка с пакета с демократични реформи.
Днес министър Аталай разговаря с генералния секретар на Конфедерацията на Революционните работнически синдикати, Диск, Сюлейман Челеби.
В изявлението, което направи след срещата министър Аталай каза, че ще продължи да води консултативните контакти по пакета.
Вчера Бешир Аталай разговаря в Истанбул с журналисти, а вечерта посети дома на писателя Яшар Кемал.
Бешир Аталай заяви, че писателят Яшар Кемал следи отблизо развоя на събитията по пакета с демократични реформи и подчерта, че се е възползвал от неговите виждания и становище.
Генералният секретар на Диск Сюлейман Челеби от своя страна каза след срещата, че проблемът трябва да бъде снет от дневния ред на Турция, че националистическите изявления и позиции няма да допринесат за разрешаването му и че всеки трябва да даде принос за процеса.
Конфедерацията Диск предаде на Бешир Аталай пакет с 13 предложения.
Предвидено е министър Аталай да проведе среща с членовете на Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени.
Очаква се в четвъртък Бешир Аталай да информира членовете на Съвета за Национална Сигурност за резултатите от проведените контакти.
-
Диференциацията на източници продължава...

Турция продължава инициативите си за разнообразяване на източниците на енергийни ресурси...

Posted 18.08.2009 10:01:23 UTC

Updated 18.08.2009 10:01:23 UTC

Турция продължава инициативите си за разнообразяване на източниците на енергийни ресурси.
Турция се готви да закупува от Катар четири милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно.
Въпросът бе обсъден по време на срещата на президента Абдуллах Гюл с пристигналия на визита в Анкара Емир на Катар Ел Тани, а също и по време на официалните преговори между делегациите на двете страни. Ако бъде постигната съгласуваност, на първия етап Турция ще закупува от Катар 4 милиарда кубически метра втечнен природен газ.
Междувременно президентът Абдуллах Гюл организира в Истанбул официална вечеря в чест на Емира на Катар Ел Тани.
Гюл и Ел Тани се срещнаха и тази сутрин на делова закуска, по време на която бяха обсъдени икономически и инвестиционни въпроси засягащи двете страни.
Същевременно, генералният директор на Турското Радио и Телевизия Ибрахим Шахин и директорът на медийната институция на Катар Шейх Хамад Бин Тамер Ел Тани подписаха протокол за сътрудничество между Турското Радио и Tелевизия и Катарската Държавна Телевизия.
-
Преглед на турския печат 18.08.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 18ти август 2009та година.

Posted 18.08.2009 07:01:56 UTC

Updated 18.08.2009 07:01:56 UTC

Днешната турска преса продължава да дава място на заглавна страница на церемониите по повод десетата годишнина от разрушителното земетресение в областта Мармара от 17ти август 1999та година и на стъпките предприемани в рамките на инициативата на правителството за подготовка на пакет за демократични реформи.
Вестник Хабер Тюрк пише, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, поел активна роля в усилията за подготовка на пакета с демократични промени е провел вчера заседание в Истанбулския Търговски Университет на което е изслушал становището на представители на различни слоеве на обществото, и в изявлението направено след срещата е подчертал, че е била проведена много конструктивна и полезна среща и взел под внимание мнението на всички, които са изказали становището си.
Вестник Джумхурийет пише, че Бешир Аталай е подчертал, че пакета за демократични реформи е държавен проект, че негови събеседници са не отделните личности, а целия народ и че трябва да се избягват провокативни изявления.
"Процесия с факли". Под това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера в община Гьолджюк окръг Коджаели, в Ялова и в Сакария са били организирани поменни процесии с факли за жертвите на земетресението от 17ти август 1999та година.
Вестник Заман в новината под заглавието "Болката е жива въпреки че изминаха десет години" отбелязва, че са били организирани поменни церемонии за 420 те служащи във главната военна и командна база на турския военноморски флот в Гьолджюк и техните семейства, загинали по време на земетресението.
Със заглавието "Сътрудничество между Катар и Турция в енергетиката" вестник Стар съобщава, че по време на срещата с Емира на Катар Шейх Абдуллах Ел Тани, пристигнал в Анкара по официалната покана на президента Абдуллах Гюл, е било решено основаването на двустранна енергийна комисия. Вестникът сочи, че сътрудничеството ще бъде основно в сферата на природния газ и че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е отбелязъл, че ще закупуват от Катар 4 милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно.
"Енергийна атака в Персийския залив" е озаглавил новината по темата вестник Йени Шафак и подчертава, че с подписаните с Русия договори в сферата на природния газ и петрола Турция е станала страна с ключово значение и че сега тя е насочила вниманието си и към сътрудничество в сферата на енергетиката и с Катар. В новината пише, че Емирът на Катар Ел Тани пристигнал в Турция по покана на президента Гюл е зявил, че имат положително мнение по въпроса за реализацията на енергийни инвестиции в Турция. Вестникът също така подчертава ,че между Турското Радио и Телевизия и Катарската телевизия е бил подписан договор за сътрудничество.
-
VOT Слушай новини на Български




18.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




18.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2