Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 август 2009 г.

Новините от и за Турция-18 август 2009 г. !

Опозиционната НРП в Турция отнесе до парламентарната зала енергийните споразумения с Русия
18 август 2009 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Енергийните споразумения с Русия предизвикаха разгорещени дебати в турския парламент, пише турският вестник „Йени шафак”. Опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ отнесе до парламентарната зала твърденията за „скъпа енергия”, която ще бъде получавана от Русия и задължението „вземи или плащай”, което налага руската страна. Опозиционната партия постави на дневен ред „неосъществените печалби” на Турция и голямата печалба, която е гарантирана за фирмата „Чалък холдинг”. Според депутата от НРП Ергюн Айдоган и този път Турция е пропуснала шанса си да се „пазари” за по-добри условия за цената на природния газ. Той посочи, че в момента Турция потребява най-скъпия природен газ. Според него условията на споразумението с Русия са тежки и печеливша от него е компанията, в чието ръководство е зетят на премиера Ердоган – „Чалък холдинг”, пише вестникът.

Семейства на загинали войници в борбата срещу тероризма на ПКК в Турция изпратиха черен венец до ПСР
18 август 2009 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на семействата на загинали в борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ турски войници и офицери изпратиха черен венец до централата на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция в знак на протест срещу политиката по кюрдското отваряне, пише турският вестник „Хюриет”. Представителите на семействата на загиналите искаха среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган, но такава не бе осъществена поради неговото отсъствие. Като израз на протест те отказаха да се срещнат с представители на партийното ръководство.
Мехмет Генчер, баща на загинал войник, каза, че са против предприетите действия за кюрдско отваряне. По думите му в Турция няма проблем с кюрдите, а има проблем с кюрдския национализъм /кюртчюлюк/ и неговият източник е терористичната организация ПКК.
От своя страна Шюкрю Айалан от ръководството на ПСР изтъкна, че изпитват големи почитания и съчувствие към загиналите и техните семейства и винаги са били до тях и в тяхна помощ в трудните моменти, пише вестникът.

Комисия по координиране на политиката по кюрдското отваряне сформира управляващата ПСР в Турция
18 август 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисия по координиране и реализиране на политиката по кюрдското отваряне, която започна управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, беше сформирана по нареждане на премиера Реджеп Тайип Ердоган в партията, пише турският вестник „Хюриет”. В комисията влизат отговарящият за медиите и връзките с тях заместник-председател на ПСР Едибе Сьозен, съветникът на премиера Йомер Челик, бившият министър на образованието Хюсеин Челик, министърът на промишлеността Нихат Ергюн и депутатът Суат Кълъч. Комисията ще се събере днес за първо заседание под председателството на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай. Заседанието ще бъде разширено с участието на депутатите Бекир Боздаг, Хюсеин Белси, Зейнеп Дагъ и Сами Гючлю.
Основната задача на комисията ще бъде да изготви доклад как ще се реализира представянето на процеса на демократично отваряне към кюрдите в медиите и пред обществото и как ще се осъществява връзката с медиите. Членовете на комисията ще имат за задача да участват в телевизионни и радиопредавания и да дават правилна информация за процеса пред обществото.

Турция е домакин на съвместното учение „Reliant Mermaid”с участието на Израел и САЩ
18 август 2009 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е домакин на съвместното учение „Reliant Mermaid” с участието на ВВС и ВМС на Израел и САЩ, съобщават медиите. До 21 август в източната част на Средиземно море ще се тренират издирвателни и спасителни операции при корабокрушения и самолетни катастрофи, доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на ранени. Участват осем кораба, четири хеликоптера и три самолета. Целта на учението ефикасно и бързо координиране и сътрудничество на военните сили на трите страни при извънредни ситуации.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2