Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-17.08.2009 г. !

Нападение срещу полицейски патрул...

Привърженици на ПКК нападнаха патрул на полицията с молотоф...


Posted 17.08.2009 09:48:49 UTC
Updated 17.08.2009 09:48:49 UTC
В град Газиантеп привърженици на сепаратистката терористична организация ПКК атакуваха с коктейли молотоф полицейски патрулен автомобил. В резултат на огъня открит от полицията бе ранен един от нападателите. Полицията продължава операциите за залавянето на нападателите.
-
Достум се завърна от изгнание...

Лидерът на афганистанските узбеки генерал Рашид Достум се завърна в Афганистан...

Posted 17.08.2009 10:00:34 UTC

Updated 17.08.2009 10:00:34 UTC

Лидерът на афганистанските узбеки генерал Рашид Достум се завърна в Афганистан след като привържениците му отправиха заплахата, че няма да гласуват за Хамид Карзаи на предстоящите избори за държавен глава, ако не бъде разрешено на Достум да се завърне от изгнание.
Наблюдателите сочат, че Карзаи е разрешил завръщането на намиращия се в Туpция Достум за да получи гласовете на афганистанските узбеки.
Същевременно Талибанското движение отправи заплахата че ще екзекутира подалите гласове афганистанци.
Междувременно законът за шиитските жени, който предизвника острите реакции на защитниците на правата на жените в Афганистан, влезе в сила с малки промени.
Според закона, съпругът има правото да оставя съпругата си без храна ако тя откаже интимна връзка.
Старият закон разрешаваше на съпрузите да изнасилват съпругите си при подобен отказ.
-
Амр Муса иска давление на ЕС над Израел...

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса поиска от ЕС да окаже давление на Израел...

Posted 17.08.2009 10:08:16 UTC

Updated 17.08.2009 10:08:16 UTC

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса поиска от ЕС да окаже давление на Израел за да подпише тази страна договора за забрана на разпространяването на ядрените оръжия.
В изявлението направено вчера от ЕС се отбелязва, че генералният секретар на Арабската лига Амр Муса е изпратил писма до външните министри на страните членки на ЕС и е поискал те да изразят подкрепа на проекто-резолюцията на арабските страни по въпроса.
В изявлението се подчертава, че Арабската лига иска от ЕС да окаже давление на Израел за да подпише тази страна договора за забрана на разпространяването на ядрените оръжия, подготвен с цел изграждането на свят без ядрени оръжия.
-
Турция ще внася газ от Катар...

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че ще водят преговори с Катар за доставката на втечнен природен газ...

Posted 17.08.2009 09:55:45 UTC

Updated 17.08.2009 09:55:45 UTC

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз подчерта, че ще водят преговори с Катар за доставката на втечнен природен газ.
Днес на посещение в Турция пристига емирът на Катар Шейх Хамад Бин Халифе Ел Тани. Министър Йълдъз ще води преговори с присъстващия в катарската делегация министър на енергетиката на тази страна по въпроси засягащи енергетиката и доставката на втечнен природен газ в Турция.
Планира се на първия етап да бъде подписан договор с Катар за доставката на 4 милиарда кубически метра втечнен природен газ.
Същевременно Танер Йълдъз ще посети тази седмица Сирия, където ще води контакти по въпроси засягащи износа на електрическа енергия за Сирия, и въпроси засягащи транспорта на природен газ и вода.
Отбелязано бе, че Турция има положително мнение по искането на Сирия за електрическа енергия и че се планира подписването на едногодишни договори и износа на първия етап на 250 мегавата електрическа енергия за тази страна.
-
Целта е да се спре кръвопролитието...

Бешир Аталай се срещна с представители на Партията на Благоденствието...

Posted 17.08.2009 09:52:42 UTC

Updated 17.08.2009 09:52:42 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай разговаря днес в Анкара в рамките на консултациите по пакета с демократични реформи с представители на Партията на Благоденствието. В изявлението, което направи след срещата министър Аталай каза, че въпросът трябва да бъде обсъден във ВНСТ, като подчерта, че ще продължат да изслушват мнението на всички слоеве на обществеността в страната. Днес Аталай ще се срещне в Истанбул с журналисти и академици.
Вчера Бешир Аталай се срещна в Анкара с представители на 25 дружества на семействата на загиналите в борбата с тероризма полицаи и военнослужещи. След срещата министър Аталай каза, че се съобразяват с чувствителността на семействата на загиналите военнослужещи и полицаи по въпроса.
Той каза, че на погребалните церемонии се отправят призивите да бъде сложен край на това кръвопролитие и че предприетте от тях стъпки целят именно това.
-
Изминаха десет години....

Днес се навършват десет години от разрушителното земетресение от 17ти август 1999та година.

Posted 17.08.2009 09:46:50 UTC

Updated 17.08.2009 09:46:50 UTC

Днес се навършват десет години от разрушителното земетресение от 17ти август 1999та година. По официални данни по време на земетресението загинаха 17 хиляди 480 души и над 24 хиляди души бяха ранени.
Главната причина за големия брой на жертвите на земетресението с магнитуд 7,4 бала по скалата на Рихтер, продължило 45 секунди, е недостатъчният строителен контрол и строежът на неиздръжливи на земетресение сгради.
В Община Гьолджюк окръг Коджаели, където бе епицентърът на земетресението, бяха организирани церемонии в памет на жертвите. Церемонията започна в парка Анът, откъдето демонстрантите се насочиха към района Каваклъ, който потъна по време на земетресението.
В три часа и две минути сутринта бе организирана поменна церемония с факли. Пред паметника на жертвите бяха поставени каранфили.
Поменни церемонии бяха организирани и в другите градове в Турция, които пострадаха тежко по време на разрушителното земетресение от 17ти август 1999та година.
-
Преглед на турския печат 17.08.2009

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 17ти август 2009та година...

Posted 17.08.2009 07:26:21 UTC

Updated 17.08.2009 07:29:02 UTC

Днес се навършват 10 години от разрушителното земетресение от 17 август 1999та година. По страниците на турските вестници е дадено широко място на новини по темата. Вестник Заман в новината под заглавието "Идната година ще влезе в експлоатация Системата за Ранно предупреждение при земетресение"отбелязва, че мрежата от сенсори изградена в областта Мармара от турски и германски специалисти, ще намали до минимум опасността от разкъсване на газопроводните системи и на електропроводните мрежи при земетресение.
Вестник Джумхурийет отбелязва, че въпреки изминалите десет години, населението на пострадалите при земетресението от 17ти август 1999та година райони не забравя жертвите на природното бедствие и подчертава, че вчера в специалното гробище за жертвите на земетресението в Гьолджюк са се стекли хиляди близки на загиналите и са се изживели много прочувствени моменти.
Вестник Стар е дал на първа страница новина във връзка със срещата на премиера Ердоган преди два дена на Принцовите острови с представители на различните религиозни общности в Турция. Вестникът пише, че гръцкият фанариотски патриарх Вартоломей е зявил след срещата, че за тях това е бил ден с историческо значение.
Изявленията на вътрешния министър Бешир Аталай във връзка с пакета с демократични промени са заели място по страниците на вестник Заман. Вестникът цитира думите на министър Аталай казани след срещата му с близките на полицаите и военнослужещите загинали в борбата с тероризма-"Много добре знаем чувствата на близките на загиналите военнослужещи, и се съобразяваме с техните очаквания."
Вестник Хабер Тюрк пише, че професор доктор Метин Тулгар и ръководеният от него изследователски екип са създали най-малката мозъчна батерийка, благодарение на която епилептичните кризи намаляват с 80 процента и са получени положителни резултати и в лечението на хронична депресия, Паркинсън и Алцхаймър. Вестникът пише, че от редица страни като Иран, Йордания, Ирак и Азербайджан са направени заявки за доставката на големи количества от тази батерийка.
Вестник Миллийет в новината озатлавена "Гигантите с успешно представяне" съобщава, че турският национален отбор е победил на финала на организирания в Лондон турнир Геймон отбора на Полша и е спечелил шампионската титла, давайки надежди преди началото на Европейския Шампионат по Баскетбол. В новината се подчертава, че звезда на срещата е бил Ерсан Илясова, а Хидайет Тюркоглу играещ в Ен Би Ей е отбелязъл 11 точки.
-
VOT Слушай новини на Български




17.08.2009 Новини 1400
-
VOT Слушай емисиите на Български




17.08.2009 Емисия 1400

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2