Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-15.08.2009 г.

Среща на Принцовите острови...

Ердоган ще разговаря днес с представители на различни неправителствени и малцинствени организации...

Posted 15.08.2009 09:34:16 UTC

Updated 15.08.2009 09:34:16 UTC

Днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря на официален обяд организиран на Принцовите острови с представители на различни неправителствени организации, на арменската, сръбската, гръцката и сюрянидската общности.
На обяда ще присъстват и някои министри. Очаква се присъстващите да бъдат информирани по различни въпроси, но не се очаква на дневен ред да се поставят въпросите за малцинствените права и за пакета с демократични реформи.
-
Убит бе още един турски бизнесмен

В Холандия бе убит още един турски бизнесмен.

Posted 15.08.2009 11:37:19 UTC

Updated 15.08.2009 11:37:19 UTC

В Холандия бе убит още един турски бизнесмен.

През изминалите дни в Амстердам бе убита Арзу Ербаш Чакмакчъ притежателка на детска градина, а на 12 август бе убит турският бизнесмен Уфук Каякушу.

Полицията съобщи, че следствието във връзка с инцидента продължава.

Гражданите реагираха срещу това второ убийство на турски бизнесмен в Амстердам.

За сега полицията не дава подробна информация относно тези две убийства.

С този последен инцидент през последните 3 месеца в Амстердам бяха убити 4ма турци.
-
Турция иска намирането на виновните...

Белгийските власти са отговорни за сигурността на затворниците и на задържаните лица...

Posted 15.08.2009 09:39:50 UTC

Updated 15.08.2009 09:39:50 UTC

Турция следи отблизо следствието, което започна след смъртта при съмнителни обстоятелства в затвора Жамию в Белгия на турския гражданин Микаил Текин.
Посолството на Турция в Брюксел поиска информация по въпроса от министерството на външните работи на Белгия.
По време на срещата бе подчертано, че белгийските власти са отговорни за сигурността на задържаните и намиращите се в затвори в Белгия турски граждани.
-
Резултатите са положителни...

Доволни сме от резултатите от проведените контакти...

Posted 15.08.2009 09:31:51 UTC

Updated 15.08.2009 09:31:51 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай подчерта, че е останал много доволен от резултата постигнат по време на контактите му с различни среди в страната с цел обсъждане на пакета с демократични промени.
Бешир Аталай, в изявлението, което направи на приема организиран по повод 8мата годишнина от основаването на Партията на Справедливостта и Развитието, подчерта, че са готови да приемат приноса на всеки, който желае да бъде полезен за предприетите стъпки за демократизация на страната. Той посочи, че на проведените до днес срещи не са били поставяни никакви предварителни условия и че е много доволен от постигнатите резултати.
В рамките на консултациите над пакета с демократични промени, днес Бешир Аталай ще разговаря с представители на някои неправителствени организации, а утре ще се срещне с представители на семействата на загиналите в борбата с тероризма полицаи и военнослужещи.
-
Преглед на турския печат 15.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 15 август 2009 година.

Posted 15.08.2009 11:31:01 UTC

Updated 15.08.2009 11:31:01 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с плана за „демократичното отваряне”.

Вестник Хабер Тюрк предава изявлението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с плана за „демократичното отваряне”. В новината пише, че Ердоган е казал, че тези инициативи ще бъдат започнати преди края на годината и че ще обхванат цялата страна.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турско-германското сътрудничество отблъсна пиратитите” съобщава, че генералният щаб на Турция е предал, че сомалийските морски пирати нападнали турски търговски кораб в Аденския залив са били отблъснати съвместно от бойните кораби на Турция, Гърция и Германия намиращи се на служба в залива.

Вестник Сабах в икономическата новина със заглавие „Сътрудничество между борсите на Турция и Гърция” отбелязва, че сътрудничеството между борсите на Турция и Гърция е дало първите си плодове. Вестникът предава, че директорът на Истанбулската фондова борса Хюсеин Еркан е казал, че до един месец ще започне приложението на общия индекс съставен от 30 фирми оопериращи в борсите на двете страни.

Вестник Сабах в друга новина пише, че МВФ е отпуснал допълнителни приходи от 250 милиарда долара, от които на Турция се падат около 1 милиард долара.

Вестник Стар в новината със заглавие „Оставете Китай инвестирайте в Турция” съобщава, че главният икономист на инвестиционната банка „Голдман Сакс” Джим О`Нийл е посъветвал инвеститорите да инвестират не в Китай, която е най-бързо растящата икономика в света, а в Турция. О`Нийл е отбелязал, че инвестирането в акциите в Турция, Индонезия и Полша е много изгодно.

Вестник Миллиет предава, че броят на пътниците на Турската авиокомпания в рамките на 7 месеца се е покачил на 13 милиона и 700 хиляди души, което е с 9,7 % повече в сравнение със същия период на миналата година.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Пътуване към историята на Европа” пише, че са били започнати археологическите разкопки в античния град Батхонеа в истанбулския квартал Кючюкчекмедже. Вестникът съобщава, че в разкопките, които се ръководят от турски археолози участват специалисти от 4 страни и 7 университета и че благодарение на разкопките ще бъде просветлено 2 700 годишното историческо минало на Истанбул.

Вестник Стар отбелязва, че световно известният холивудски актьор Ал Пачино ще играе във филма турско-френска продукция „Така ли живот”.
-
VOT Слушай новини на Български




15.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




15.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2