Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 10 август 2009 г.

Новините от и за Турция-10.08.2009 г. !

„Хюриет”: Турция има вече по-силен коз срещу ЕС, смята германски експерт за турско-руското споразумение
10 август 2009 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. С подкрепата си за проекта „Южен поток” Турция уби ли „Набуко” продължават да коментират разгорещено европейски енергийни експерти и анализатори, пише турският вестник „Хюриет”. Един от водещите експерти в Германия по Югоизточна Европа и директор на центъра „Югоизточноевропейска общност” д-р Франц-Лотар Алтман в интервю за турската секция на „Дойче веле” коментира въпроса дали споразумението между Русия и Турция за „Южен поток” не заплашва проекта „Набуко”, който цели да намали зависимостта на Европа от Русия от природен газ. Той посочва, че несъмнено „Южен поток” е един проект, който ще увеличи зависимостта от руския природен газ и на пръв поглед изглежда заплаха за „Набуко”. На въпроса дали Турция не играе двойнствена игра с тези споразумения с Русия, германският експерт отговаря „И да, и не”. Според него на първо място трябва да се приеме, че всяка страна защитава първо собствените си интереси и се опитва да изгради база, която да й позволява да постига по-добри условия за преговори. В момента Турция има силен коз срещу Европа и винаги може да изтъкне, че сътрудничи и с Русия. По думите му това е тактика, която Турция прилага в последно време.
„С „Набуко” беше направен опит да се окаже натиск върху Европа в енергийната област, т.е. да се каже „ние сме важен фактор във вашата енергийна сигурност”, а сега към това се прибави и подкрепата й за „Южен поток”, заявява д-р Алтман. Според него от значение е и това, че в този проект участва и Италия, което показва, че ЕС не действа единно в тази посока. Сериозни са опасенията, че чрез „Южен поток” цената на природния газ за Европа ще е по-скъпа и именно в това е проблемът - дали производителят може да диктува условията за формирането на цените, посочва той. Относно стремежа на Турция да се превърне в разпределителна енергийна база германският експерт казва, че тя действително има силна позиция по енергийните въпроси и ще спечели от това не само пари, но и по-добри позиции и сигурност в преговорния процес.

„Йени шафак”: Към края на юни 2009 година износът на турски капитали достигна 15,8 милиарда долара
10 август 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. В края на месец юни износът на капитали за инвестиции от Турция достигна 15,8 милиарда долара, пише турският вестник „Йени шафак”. От страните, където са изнесени най-много турски капитали за последните 9 години, на първо място е Холандия с 4,266,2 милиарда долара,следвана от Азербайджан с 3,420,3 милиарда долара и Малта с 1,3 милиарда долара.
За първите шест месеца на тази година турските фирми са изнесли 652,6 милиона долара капитали. От тях 499,2 милиона долара са изнесени в Люксембург. За първото полугодие на годината три турски фирми са изнесли в Холандия 84,2 милиона долара, седем фирми са изнесли 14,1 милиона долара в Германия, 4 фирми - 12,7 милиона долара в САЩ. В класацията на страните, където са изнесени най-много турски капитали, следват Босна и Херцеговина, Маршаловите острови, Судан, Египет, Узбекистан, Руската федерация, Румъния, Туркменистан.
Най-много капитали са изнесени в чужбина за инвестиции в енергийния сектор – 3,704,4 милиарда долара; 2,450,6 милиарда долара са инвестирани в банковия сектор; 1,925,2 милиарда долара в индустриалното производство, пише вестникът.

„Хюриет”: Журналист в България е бил нападнат в дома си и наръган с нож
10 август 2009 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Главният редактор на официалния сайт на Европейския институт в България Огнян Бояджиев е бил наръган с нож от двама души с неустановена самоличност, пише турският вестник „Хюриет”. Според информация на новинарските сайтове „Фрогнюз” и „Фокус” в България двама души със сила влезли в дома на Бояджиев и са го наръгали с нож в гърлото няколко пъти, откраднали са мобилния му телефон, кредитни карти и други домашни вещи и са избягали. Нападателите са отрязали телефонните кабели и са заключили вратата отвън. Бояджиев е призовал за помощ с лаптопа, който нападателите не са забелязали в дома му. Журналистът е бил приет във Военномедицинската академия в София. Според лекарите той е загубил много кръв, но няма опасност за живота му. Бояджиев е работил преди това в телевизионния канал Би Ти Ви, френското радио "RFİ", а от 3 години е главен редактор на сайта "europe.bg", пише вестникът.

Турски печат: Подкрепа и отрицание за политиката по кюрдското отваряне на управляващите в Турция
10 август 2009 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заявените намерения на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието за стъпки в решаването на кюрдския въпрос и политиката в тази насока привличат отново вниманието на турските вестници днес.
„Сабах” помества разговор с директора на Кюрдския институт в Париж Кендал Незан, който посочва, че ако президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган решат кюрдския въпрос, ще се превърнат в герои на демокрацията. Незан изразява своята подкрепа за политиката на държавата по т.н. кюрдско отваряне и посочва, че ако бъдат направени категорични стъпки, кюрдите ще го подкрепят. Кюрдският интелектуалец емигрант в Париж критикува позицията на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция по кюрдския въпрос и предупреждава ПСР да изпълнят намеренията си, а да не падат до положението на НРП.
Вестник „Хюриет” помества обширна публикация, свързана с позицията на Абдуллах Гюл по кюрдския въпрос и визитата му в Битлис в края на изминалата седмица. Вестник „Радикал” обръща внимание на острите критики на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели по повод посещението на Абдуллах Гюл в Битлис. Бахчели посочва, че още преди да се е състояло „демократичното кюрдско отваряне”, Гюл удовлетворява желанията на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и нарича градчета в провинцията с кюрдските им имена.
На позицията на Девлет Бахчели обръща внимание и вестник „Милиет”. Бахчели призовава президента Гюл да се откаже от подкрепата си за ПКК с изразената си позиция по кюрдския въпрос.
„Заман” пише, че полицията работи по инициативата за кюрдското отваряне и в последните седем месеца е изградила връзки със семействата на 1 046 терористи от ПКК и се опитва да им внуши да убедят децата си да се завърнат в домовете. Според информацията 716 от тях вече са изразили готовност за това.


„Хюриет”: Турското здравно министерство ще плаща лечението за отказване от тютюнопушенето
10 август 2009 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на здравеопазването в Турция взе революционно решение в борбата срещу цигарите, пише турският вестник „Хюриет”. Програмата за спиране на цигарите ще се плаща от Съвета за социална сигурност и министерството ще подкрепя онези, които завеждат дела срещу компании, произвеждащи цигари, при заболяване от рак, заяви директорът на отдела за борба с рака проф. Мурат Тунджер. Той посочи, че в рамките на борбата срещу рака министерството ще подкрепи създаването на организацията „Платформа „Ръка за ръка” срещу рака” и ще оказва правна помощ на лица, които завеждат дела срещу производителите на цигари. Според проф. Тунджер Националният съвет за рака има много данни, които доказват директната връзка между различни видове ракови заболявания и тютюнопушенето. По думите му досега хората са пушили без да имат тази информация, защото компаниите, произвеждащи цигари, не са я давали.

„Сабах”: Кьоксал Топтан предаде поста на новия председател на турския парламент Мехмет Али Шахин
10 август 2009 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Досегашният председател на парламента на Турция Кьоксал Топтан предаде своя пост на новоизбрания председател Мехмет Али Шахин на официална церемония вчера, пише турският вестник „Сабах”. Топтан се сбогува с поста с думите, че на тези позиции никой не е вечен и това е хубавото на демокрацията, докато Шахин цитира Мустафа Кемал Ататюрк при встъпването си на новата длъжност. „Човекът, който ще изпълнява службата на председател на парламента, който и да е той, ако я изпълнява с визията и въодушевлението на първия негов председател, тогава ще бъде най-подходящият за народа ни”, посочи новият председател. В словото си на церемонията Шахин акцентира на ролята на парламента и изтъкна, че той е мястото за решаване на всички проблеми с оглед бъдещето на страната.
На въпрос дали ще подкрепи усилията за промяна на конституцията той посочи, че това е въпрос, върху който мислят много хора, но това трябва да стане чрез консенсус между политическите сили и обществото.

Споразуменията с Русия ще бъдат затвърдени на ежегодни срещи на високо равнище между Русия и Турция
10 август 2009 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подписаните споразумения между Турция и Русия, на първо място сред които са тези за сътрудничество в енергийната област, ще бъдат затвърдени на междуправителствени срещи на високо равнище между двете страни, пише турският вестник „Сабах”. В телевизионно интервю, което даде в родния си град Ташкент, провинция Коня, министърът на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че между Русия и Турция ще бъде изграден механизъм за провеждане на двустранни срещи на високо равнище подобно на тези с Ирак. Те ще се организират ежегодно и на тях ще присъстват по осем министри от двете страни. Турският външен министър посочи, че в края на тази година в Москва под председателството на премиерите ще се състои среща на министрите, ангажирани с изпълнението на различните проекти. След това срещите ще продължат всяка година веднъж в Москва, веднъж в Турция.
Давутоглу коментира и опасенията, че сближаването с Русия в енергийната област, означава обръщане на гръб на ЕС и САЩ. Той отхвърли тези твърдения като неоснователни и посочи, че споразуменията с Русия не са конкуренция, а алтернатива на проекта „Набуко”.
„Коридорът изток-запад, който представлява „Набуко”, се допълва с коридора север-юг и те са алтернативи една на друга. Газът, който ще тече от Русия, няма да се взема от частта за Европа. Той ще тече на юг към Сирия, Йордания, Ливан, Кипър”, подчерта турският пръв дипломат. За проекта за петролопровода Самсун-Джейхан той каза, че към Джейхан ще тече петрол от три линии и така той ще се превърне в най-големия разпределителен център за евразийския регион.

Турските служби за сигурност заловиха 55 кг хашиш
10 август 2009 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 55 кг хашиш при операция в северната провинция Самсун, съобщава Анадолската агенция. След получен сигнал полицията е провела обиск в къща в провинцията, където е открит наркотикът.
Задържан е един човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2