Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 8 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-08.08.2009 г. !

14ти Младежки конгрес на турския свят

14ият Младежки конгрес на турския свят тази година ще се проведе в град Ялта, в Автономна република Крим.

Posted 08.08.2009 11:23:00 UTC

Updated 08.08.2009 11:23:00 UTC

14ият Младежки конгрес на турския свят тази година ще се проведе в град Ялта, в Автономна република Крим.

В рамките на конгреса, който ще започне утре младежите ще имат възможността да дискутират над редица въпроси от икономиката и политиката.

Ще бъдат обсъдени стъпките, които може да се предприемат за съхраняването на езика и културата на турските малцинства по света.

Други от темите, които ще бъдат обсъдени са иракските тюркмени и проблема с Нагорни Карабах.

В Конгреса ще участват младежи, учени и политици от турските държави и общности.
-
Обезвредени терористични клопки...

В района на община Пюлюмюр окръг Тунджели и на община Шемдинли окръг Хаккяри бяха открити и обезвредени три мини...

Posted 08.08.2009 09:47:05 UTC

Updated 08.08.2009 09:47:05 UTC

По време на прочиствателна операция на гранични подразделения в района на община Пюлюмюр окръг Тунджели и на община Шемдинли окръг Хаккяри бяха открити и обезвредени три мини. При пътен контрол, в община Юксекова окръг Хаккяри, патрул откри ръчна граната укрита в един автомобил в който пъэтуваха трима души. Арестуван е шофьорът на автомобила.
Разследването по случая продължава.
-
Грапсас бе предсрочно отстранен

Началникът на Генералния щаб на Гърция генерал Димитрис Грапсас известен с прозвището „Ястреб” бе „принудително” пенсиониран.

Posted 08.08.2009 11:26:21 UTC

Updated 08.08.2009 11:26:21 UTC

Началникът на Генералния щаб на Гърция генерал Димитрис Грапсас известен с прозвището „Ястреб” бе „принудително” пенсиониран.

На извънредното заседание на смесения съвет на Министерствата на отбраната и на външните работи, ръководено от премиера на Гърция Костас Караманлис, предсрочно бе отстранен назначения през август 2007г. за Началник на Генералния Щаб на Гърция генерал Димитрис Грапсас с довода, че дву годишния му мандат е изтекъл.

Нарушаването на традицията за осъществяване на промени в кадрите на трита рода войски през месец март предизвика редица въпроси и съмнения.

Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис заяви, че предстоящата зима е от голямо значение от гледна точка на националните каузи на Гърция и именно поради това промяната е била осъществена този месец.

Гръцката преса писа, че Грапсас е краен националист и е в лоши отношения както с външния министър Дора Бакояни, а така и с министъра на отбраната Меймаракис главно поради въпроса с турско-гръцките отношения.
-
Галатасарай с лек съперник...

В град Нийон в Швейцария бяха теглени жребиите за плей-оф групите на Лига Европа...

Posted 08.08.2009 10:04:54 UTC

Updated 08.08.2009 10:04:54 UTC

В град Нийон в Швейцария бяха теглени жребиите за плей-оф групите на Лига Европа.
Сивасспор ще играе с украинския Шахтьор Донецк, Трабзонспор с френския Тулуза, Галатасарай с естонския Левадиа и Фенербахче с швейцарския Сион.
Първите срещи ще се играят на 20ти август а срещите реванш на 27ми август.
-
Инфлацията спада...

Снижение в прогнозата за годишна инфлация...

Posted 08.08.2009 10:02:43 UTC

Updated 08.08.2009 10:02:43 UTC

Според анкетата на Турската Централна Банка за месец август, инфлацията в края на годината ще бъде 5,87 процента.
През месец юли, прогнозата за инфлация бе 6,09 процента и се наблюдава спад в очакванията за годишна инфлация.
-
Терористично нападение...

Терористи от ПКК атакуваха армейски патрул в района на радарната установка близо до община Карлусу окръг Хатай...

Posted 08.08.2009 09:43:56 UTC

Updated 08.08.2009 09:43:56 UTC

Терористи от ПКК атакуваха армейски патрул в района на радарната установка близо до община Карлусу окръг Хатай. В резултат на огъня открит от организиралите клопка терористи загина един военнослужещ и друг военнослужещ бе тежко ранен.
Раненият военнослужещ бе транспортиран във военната болница Гюлхане в Анкара.
В района на стълкновението са дислоцирани военни съединения и се води широкомащабна операция за ликвидирането на терористите.
-
Обсъден бе пакетът за Демократизация...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера с министрите членове на Съвета за Национална Сигурност...

Posted 08.08.2009 09:49:29 UTC

Updated 08.08.2009 09:49:29 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера, в рамките на усилията за разрешаване на проблемите в Югоизточен Анадол, с министрите членове на Съвета за Национална Сигурност. На срещата бе направена преценка на настоящата ситуация и на стъпките, които ще бъдат предприети в бъдеще.
На проведеното на 30ти юни заседание на Съвета за Национална Сигурност, министерството на вътрешните работи бе натоварено със задачата да координира стъпките за разрешаване на проблемите в югоизточен Анадол. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай организира пресконференция, на коята даде сведения за усилията по въпроса.
Премиерът Ердоган проведе неочаквано заседание с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност. На заседанието присъстваха държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч, държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек, държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, инистъра на правосъдието Садуллах Ергин, министъра на отбраната Вежди Гьонюл и министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
В течение на продължилото четири часа заседание бяха преценени предприетите до днес стъпки в рамките на пакета за демократизация и бяха обсъдени бъдещите инициативи. След заседанието, премиерът Ердоган разговаря насаме с вътрешния министър Бешир Аталай. Срещата в централната сграда на министерския съвет продължи около половин час.
-
Ядрено сътрудничество...

Турция и Русия ще сътрудничат в строежа на ядрена електроцентрала в Турция...

Posted 08.08.2009 09:57:01 UTC

Updated 08.08.2009 09:57:01 UTC

По време на посещението на премиера на Русия Владимир Путин в Анкара бе предприета важна стъпка за реализацията на проекта за строеж на ядрена електроцентрала в Турция.
В изявлението, което направи по време на участие в предаване излъчвано по ТРТ, министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз каза, че очакват през месец август важни резултати. Той каза, че установеното сътрудничество представлява гаранция за мира и подчерта, че Набуко и Южен Поток са проекти повишаващи значението на Турция. Министър Йълдъз заяви, че очакват снижаване на цената по проекта за ядрена електроцентрала и посочи, че ако се изпита нужда, ще определят и държавни акции от около 25 процента.
Танер Йълдъз отбеляза, че следят внимателно промените в цените на петрола и че няма да има промени в цената на природния газ.
-
Преглед на турския печат 08.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 8 август 2009 година.

Posted 08.08.2009 11:13:41 UTC

Updated 08.08.2009 11:13:41 UTC

Днешните вестници отделят широко място на отзвуците в чуждестранната преса във връзка с посещението в Анкара на премиера на Русия Владимир Путин и на новините във връзка с жребия на Лига Европа.

Вестник Миллиет пише, че западната преса, която отдава широко място на договора относно поректа „Южен поток”, който бе подписан по време на срещата Ердоган-Путин акцентува, че са възникнали безпокойства относно проекта „Набуко” и че Турция, която е с ключова роля и в двата проекта има важна позиция в мрежите за доставка на горива за Европа.

Вестник Заман съобщава, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, във връзка с протоколите за сътрудничество в сферата на енергетиката, които бяха подписани с Русия е казал: „Подписаването на проекта „Южен поток” или някой друг не е в състояние да отклони Турция от решителността й за реализацията на проекта „Набуко”.

Вестник Хюрриет отбелязва, че американската инвестиционна банка „Голдман Сакс” е направила трансфер на Далънч Аръбурну-директор на отдела „Развиващи се пазари” в Дойче Банк. Вестникът предава, че редица финансови медийни органи и главно Файненшъл Таймс са отдали широко място на този трансфер.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че са станали ясни противниците на турските представители в плейоф тура на Лига Европа. В новината пише, че Галатасарай ще играе с отбора на Естония-Левадия, Фенербахче с швейцарския Сион, Сивасспор с Шахтьор Донецк, а Трабзонспор с френския Тулуза.

Вестник Йени Шафак се спира на първата среща от Турската футболна Супер лига. Вестникът пише, че срещата между Бешикташ и Истанбул Бюйюкшехир е приключила с голово равенство 1 на 1.
-
VOT Слушай новини на Български




08.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




08.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2