Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 1 август 2009 г.

Новините от и за Турция-01.08.2009 г. !

Младежите ще играят полуфинал...

Турският младежки национален отбор по баскетбол победи в четвъртфинална среща отбора на Испания със 76 на 62 и се класира за полуфинала...

Posted 01.08.2009 09:41:27 UTC

Updated 01.08.2009 09:41:27 UTC

Турският младежки национален отбор по баскетбол победи в четвъртфинална среща от Еврoпейското първество отбора на Испания със 76 на 62 и се класира за полуфинала. На полуфинала Турция ще играе срещу Сърбия. Срещата ще започне в 19 часа.
******
Турският национален отбор по баскетбол за девойки млади надежди, загуби квалификационната си среща от група "А" с Италия с 56 на 54. Това е първата загуба на турските девойки в групата. Последната си трета среща в групата турските баскетболистки ще играят днес в 19 часа срещу Швеция. Швеция е приеман за най-слабия отбор в групата.
-
Чества се деня на съпротивата...

ТРСК чества празника на Народната съпротива...

Posted 01.08.2009 09:37:47 UTC

Updated 01.08.2009 09:37:47 UTC

ТРСК чества празника на Народната съпротива. Тържествата започнаха с церемонии по поставянето на венци и отдаване на почит пред паметника на Ататюрк в Лефкоша и мемориалния паметник на загиналите герои, от делегация водена от командващия кпърските турски сили за сигурност бригаден генерал Абдуллах Реджеп.
Преди 51на години, на първи август бе сформирана легендарната Кипърска Турска Организация за съпротива, която постави началото на съпротивата на кипърските турци срещу опитите на кипърските гърци и на Гърция за еносис, тоест присъединяването на остров Кипър към Гърция.
Днес също така се навършват 438 години от завладяването на остров Кипър от турците и 33 години от сформирането на командването на кипърските турски сили за сигурност.
В рамките на честванията, тази вечер ще бъде организиран тържествен прием.
-
Расмусен пое поста...

Бившият премиер на Дания Андрес Фог Расмусен днес официално ще поеме поста на генерален секретар на НАТО.

Posted 01.08.2009 10:47:56 UTC

Updated 01.08.2009 10:47:56 UTC

Бившият премиер на Дания Андрес Фог Расмусен днес официално ще поеме поста на генерален секретар на НАТО.

Вчера изтече 5 годишния мандат на холандеца Яп Де Хоп Схефер, който ръководи организацията от 2004та година насам.

На 3 август, понеделник Расмусен ще организира пресконференция в централата на НАТО, на която ще се спре на въпросите на които ще отдаде пиоритет през предстоящия период, а така също и на различни актуални въпроси.

Политическите наблюдатели коментират, че по време на мандата на Расмусен отношенията му с мюсюлманските страни и общности ще бъдат взети под близко наблюдение.
-
TPAO получи виза за работа в Ирак...

Иракското правителство оповести, че Тюркийе Петроллери ще може да участва търговете за търсене и експлоатация на находища от петрол и природен газ...

Posted 01.08.2009 09:33:53 UTC

Updated 01.08.2009 09:33:53 UTC

Иракското правителство оповести, че анонимното сдружение Тюркийе Петроллери ще може да участва търговете за търсене и експлоатация на находища от петрол и природен газ и че също така, ще има правото да работи като оператор на някои от находищата.
Анкара изрази задоволството си от това решение на иракската администрация.
Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз каза, че това е много положително решение и подчерта, че анонисмонот сдружение Тюркийе Петроллери е една от фирмите, които познават най-добре геологическите особености и структура на региона. Той каза, че решението е важно както за икономическия възход на Ирак така и от гледна точка на добросъседските отношения.
Същевременно анонимното сдружение Тюркийе Петроллери се готви да отвори свой офис в столицата на Ирак Багдат.
Съобщено бе, че офисът ще бъде открит по време на посещението на премиера Ердоган в Багдат.
-
Контактите в Ливан продължават...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу продължава контактите си в Ливан...

Posted 01.08.2009 09:31:39 UTC

Updated 01.08.2009 09:31:39 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу продължава контактите си в Ливан.
Давутоглу осъществи контакти с ливанското правителство, лидера на партията Движение за бъдещето, който получи задачата да сформира новото правителство, а също така и със сина на убития по време на атентат бивш ливански премиер Рефик Харири, Саад Харири.
Давутоглу разговаря също така и с представители на шиитските, сунитските и християнските фракции в страната.
Давутоглу също така посети и строежа на Центъра за лечение на изгаряния и травми и за рехабилитация, чийто строеж е поет от Турция и реализацията на който проект ще възлезе на 20 милиона долара.
Това е единственият подобен център в региона, който често е арена на бомбардировки и терористични нападения.
В изявлението, което направи след контактите Давутоглу подчерта, че турските сили ще останат в страната в зависимост от искането на ливанския народ.
-
Заседава Висшия Военен Съвет...

В сградата на турския генерален щаб, под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган започна заседанието на Висшия Военен Съвет...

Posted 01.08.2009 09:28:25 UTC

Updated 01.08.2009 09:45:23 UTC

В сградата на турския генерален щаб, под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган започна заседанието на Висшия Военен Съвет.
На заседанието, освен премиера Ердоган, присъстват началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл, командващите родовете войски и командващите армии.
На заседанието ще се обсъди повишаването в чин на генерали, адмирали и полковници и удължаването на срока на служба на генерали и адмирали поемащи отговорни постове.
Също така ще бъдат обсъдени и дисциплинарните наказания за офицери и подофицери извършили дисциплинарни и други нарушения и ще бъде направена стратегическа преценка на вътрешната и външна обстановка.
Очаква се решенията приети от Висшия Военен Съвет да бъдат обнародвани на 4ти август, след като бъдат предадени за одобрение на президента Абдуллах Гюл.
-
Преглед на днешния турски печат 01.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 1 август 2009 година.

Posted 01.08.2009 10:44:34 UTC

Updated 01.08.2009 11:35:18 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с официалното посещение на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Ливан.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Празник в тюркменското село в Ливан” и съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу след приключване на официалните си контакти в Бейрут е посетил тюркменското село Кавашра в Северен Ливан и че пред сградата на училището построено от Турция се е срещнал с местното население, което го е посрещнало с думите „Добре дошли, днешния ден е празник за нас”.

Вестник Сабах отбелязва, че вчера Давутоглу е посетил турския военен контингент намиращ се на служба в силите на ООН в Ливан ЮНИФИЛ. Вестникът предава, че през идната седмица външния министър на Турция ще осъществи официално посещение в Ирак обхващащо градовете: Багдат, Ербил, Киркук, Мосул и Басра.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Нарушиха спокойствието на пиратите” съобщава, че турските командоси намиращи се на служба в Аденския залив са заловили 7 сомалийски пирата. Вестникът предава, че в изявлението направено от Турските въоръжени сили е било отбелязано, че операцията, която е била подкрепена от хеликоптери е била много успешна и пиратите са се предали без да влизат в сблъсък с турските командоси.

Вестник Ватан публикува новината по темата със заглавието „Още 7 сомалийски пирата бяха заловени” и пише, че началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг е казал, че турските военнослужещи са реализирали с успех операцията въпреки трудните условия и натоварения трафик в Аденския залива.

Вестник Заман пише, че през всеки ден от месец юли Истанбулската фондова борса е осъществила нов рекорд и че със сигнала подаден от Централната банка за продължаване на понижението на лихвените проценти е станало ясно, че възхода на борсата ще продължи. Вестникът отбелязва, че вчера индексът на Истанбулската фондова борса е достигнал рекордната стойност от 42 641 пункта и че е най-печалившата борса в света след борсите на Китай и Русия.

Вестник Хабер Тюрк отделя две страници за трансфера осъществен от турския футболен отбор Галатасарай на футболиста Елано Блумер. В новината пише, че вчера бразилската звезда, която бе закупена от английския „Манчестър Сити” е била посрещната в Истанбул от многобройни фенове на Галатасрай.
-
VOT Слушай новини на Български




01.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




01.08.2009
-
Масуд Барзани: Демокрацията ще прекрати кюрдската кампания срещу Турция

01 август 2009 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската кампания срещу Турция ще загуби своята подкрепа и ще бъде принудена да прекрати въоръжената борба, ако Анкара разшири демократичните права на кюрдската общност, заяви Масуд Барзани, президент на иракски Кюрдистан, цитиран от АФП.
„Всеки знае, че този проблем не може да бъде решен с война и насилие…Още кръв ще бъде пролята, ако военните опции останат единственото средство за намиране на решение”, заяви Барзани в интервю за турския в. „Сабах”.
Плановете на Анкара въвеждането на реформи за увеличаването на правата и свободите на кюрдите ще бъдат ключ за прекратяването на 25-годишния конфликт с Кюрдската работническа партия (ПКК), каза още Барзани.

Турският външен министър се срещна със Саад Харири
01 август 2009 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Бейрут/Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу се срещна в петък със Саад Харири, който е натоварен със съставянето на бъдещото ливанско правителство. Двамата се срещнаха за втори път по време на визитата на турския външен министър в Ливан. Давутоглу и Харири са разговаряли на четири очи, предаде Анадолската агенция.
По време на визитата турският външен министър се срещна още с ливанския президент Мишел Сюлейман, с действащия премиер Фуад Синиора и с външния министър Фаузи Салух.

Висшият военен съвет на Турция заседава днес
01 август 2009 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият военен съвет на Турция ще проведе редовното си августовско заседание, съобщават медиите. То ще се председателства от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Ще присъстваъ началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, министърът на отбраната Веджди Гьонюл, командващите на сухопътните сили генерал Ъшък Кошанер, на военноморските сили адмирал Метин Арач, на военновъздушните сили генерал Айдоган Бабаоглу, главният началник на жандармерията генерал Атила Ъшък, заместник-началникът на Генералния щаб генерал Хасан Ъгсъз и заместниците на командващите видовете сили. На заседанието ще бъдат определени новите командващи на военноморските и военновъздушните сили.
-
„Заман”: Митническите процедури в България не са се променили след приема на страната в ЕС, смятат турски преселници по пътя си обратно към Европа !

01 август 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турски преселници, прекарали почивката си в родината, започват да се връщат към Европа, но стриктните претърсвания, на които става обект всеки турски автомобил на турско-българската граница при ГКПП Капъкуле превръща чакането в същинско мъчение, като се налага хиляди турци да чакат на дълги опашки от турската страна на пункта, пише вестник „Заман”.
Български официални представители редовно обявяват щателни претърсвания на всички турски автомобили, което води до това, че на някои пътуващи се налага да чакат по повече от пет часа на границата и да искат намесата на турските власти по въпроса.
Един от преселниците, успял да премине границата, заяви, че независимо от приемането на България в ЕС, системата не се е променила и положението е точно толкова лошо, колкото преди. Той заяви, че се натъква на абсолютно същите проблеми, с които са се сблъсквали и баба му и дядо му преди десетилетия и че митническите процедури в България не са се променили след приема на страната в ЕС.
Пътната полиция при Едирне често насочва трафика на пътуващи към Европа към ГКПП Хамзабеи и Пазаркуле, за да избегне натрупването на опашки по пунктовете.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2