Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 31 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-31.07.2009 г.

Терористичната организация отслабва

Продължава разпадането на терористичната организация ПКК.

Posted 31.07.2009 11:56:52 UTC

Updated 31.07.2009 11:56:52 UTC

Продължава разпадането на терористичната организация ПКК.

Двама терористи в Шърнак и Хакяри избягаха от лагери на ПКК и се приютиха при силите за сигурност.

В Агръ и Битлис бяха открити антиперсонални мини, заложени от терористичната организация.
-
Бомбено нападение в Майорка

Световноизвестният испански туристически център Майорка стана цел на терористично нападение.

Posted 31.07.2009 11:42:54 UTC

Updated 31.07.2009 11:42:54 UTC

Световноизвестният испански туристически център Майорка стана цел на терористично нападение.

2ма души загинаха и голям брой души бяха ранени при нападение с кола-бомба пред казарма на остров Майорка.

Съобщено бе, че в областта на нападението полицията е открила и обезвредила още една бомба.

За сега отговорността по нападението не бе поета от никого.
-
Макаби Нетаня- Галатасарай

Отборът на Галатасарай спечели мача на чужд терен от предварителния елиминационен тур от Европейската лига срещу израелския отбор Макаби Нетаня с 4 на 1.

Posted 31.07.2009 11:59:45 UTC

Updated 31.07.2009 11:59:45 UTC

Отборът на Галатасарай спечели мача на чужд терен от предварителния елиминационен тур от Европейската лига срещу израелския отбор Макаби Нетаня с 4 на 1.

Мачът реванш ще се състои на 6 август, четвъртък на стадион Али Сами Йен.
-
Путин ще посети Турция

Руският премиер Владимир Путин ще посети през следващата седмица Турция по покана на премиера Ердоган.

Posted 31.07.2009 11:54:11 UTC

Updated 31.07.2009 11:54:11 UTC

Руският премиер Владимир Путин ще посети през следващата седмица Турция по покана на премиера Ердоган.

В изявление в интернет сайта на руското правителство бе посочено, че работното посещение ще бъде осъществено на 6 август и по време на контактите ще бъдат обсъдени енергийни въпроси, проблемите изживявани от турските Тирове при преминаване през руските митници, строителството на първата ядрена електроцентрала в Турция и различни двустранни и регионални въпроси
-
Контактите на Давутоглу продължават

Контактите на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Ливан продължават.

Posted 31.07.2009 11:37:07 UTC

Updated 31.07.2009 11:37:07 UTC

Контактите на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Ливан продължават.

Давутоглу води контакти с всички групи в Ливан, където процеса за сформирането на новото правителство продължава.

Турция вярва, че за обезпечаването на мира и стабилността на Близкия Изток е необходимо да се водят контакти с всички страни и с групите в тези страни.

Дипломатическите среди окачествяват контактите на Давутоглу като много важни.

Външният министър Ахмет Давутоглу вчера проведе срещи с председателя на парламента Небих Бери, лидера на „Движение за бъдещето”, който е натоварен със задачата да сформира новото правителство и син на бившия ливански премиер Рефик Харири-Саад Харири, а така също и с представителя на „Хизбулах” в парламента Мухамед Раад.

Днес Давутоглу ще бъде приет от президента на Ливан Мишел Сюлейман.

По време на срещите Турция акцентува на отрицателните последици от поляризацията, а Ливан иска подкрепата на Турция да продължи.

По време на срещите се обсъждат и мирните преговори между Израел и Сирия.

Турция съобщи, че преговорите със Сирия продължават, но че се изчаква създаването на подходящи усливия за повторното включване на Израел в процеса.

Днес Давутоглу ще посети турския военен контингент в състава на силите на ООН в Ливан- ЮНИФИЛ.
-
Заседание на висшия военен съвет

Висшият военен съвет ще се събере под председателството на премиера Реджеп Таип Ердоган за определяне на новия команден състав на Турските въоръжени сили от 30 август.

Posted 31.07.2009 11:48:59 UTC

Updated 31.07.2009 11:48:59 UTC

Висшият военен съвет ще се събере под председателството на премиера Реджеп Таип Ердоган за определяне на новия команден състав на Турските въоръжени сили от 30 август.

Заседанията на Висшия военен съвет ще продължат до 4 август. Ще бъдат обсъдени въпроси като повишаване в по висок чин на адмирали и генерали и положението на полковници които ще встъпят в генералска длъжност.

Очаква се пенсионирането на командващия военноморските сили армейски адмирал Метин Атач,командващия военновъздушните сили арм.генерал Айдоган Бабаоглу и командващият Първи корпус армейски генерал Ергин Сайгун. На заседанията ще бъде направено генерално стратегическо обсъждане на вътрешните и външни заплахи.
-
Обръщение към нацията

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще продължи да работи за да се превърне във велика сила.

Posted 31.07.2009 11:33:06 UTC

Updated 31.07.2009 11:33:06 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще продължи да работи за да се превърне във велика сила.

Ердоган отбеляза „Няма никаква причини за песимистични настроения. Никога няма да позволим да бъде нанесена вреда на спокойствието и стабилността на Турция. Няма да правим отстъпки по въпросите за националната воля, демокрацията, правото и човешкото достойнство”.

Премиерът Ердоган, вчера в обръщение към нацията отдаде широко място на проекта за газопровода „Набуко”.

Ердоган каза, че споразумението относно проекта „Набуко” е отворило нова страница в отношенията между Турция и ЕС.

Премиерът акцентува, че са предвидили трудностите в процеса на присъединителните преговори с ЕС и че няма промяна в решителността за пълноправното членство.

Друга от темите, на която Ердоган отдаде широко място бяха стъпките предприети в сферата на транспорта.

Ердоган информира за достигнатия етап в проектите за строеж на международна ЖП линия, аутобани и скоростни влакове.
-
Преглед на турския печат 31.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 31 юли 2009 година.

Posted 31.07.2009 11:27:26 UTC

Updated 31.07.2009 11:27:26 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с обръщението на премиера Реджеп Тайип Ердоган към нацията, успеха на турските футболни отбори представящи страната ни в Европейската лига и отзивите във връзка със съвременната мобилна технология 3G.

Вестник Стар публикува новината във връзка с обръщението на премиера Реджеп Тайип Ердоган към нацията със заглавието „Ердоган направи обръщение към нацията” и предава, че Ердоган е казал следното във връзка с ЕС: „Искам да ви информирам, че процеса на преговори с ЕС въпреки трудностите продължава да напредва и че преговорната глава „Данъчно облагане” бе отворена. Още от самото начало бяхме наясно, че процесът ще бъде труден и сега с това самосъзнание и с нестихващи усилия продължаваме да работим. Убеден съм, че с всеки изминал ден страните членки на ЕС ще разберат по-добре тези наши усилия и ще постигнем значителен напредък. С последния развой на събитията в света открито се вижда, че членството на Турция в ЕС е от голямо значение не само за Турция, но и за ЕС. Убедени сме, че с времето обеществеността на ЕС ще проумее по-добре тази действителност”.

Вестник Заман в новината на същата тема пише, че в обръщението си Ердоган е казал, че за превръщането на Турция във велика сила ще подготвят и реализират проекти и няма да правят отстъпки по въпроси като националната воля, демокрацията, правото и човешкото достойнство. Вестникът предава, че Ердоган относно икономическата криза е казал, че трудностите все още не са преодолени, но волята за напредък продължава, въпреки спада на икономическия ръст на страната.

Вестник Стар съобщава, че 3те GSM оператора на Турция са стартирали едновременно съвремената мобилна технология от трето поколение 3G във всички 81 окръга и че още от първия ден около 2 милиона абоната са преминали към тази нова услуга. Вестникът пише, че благодарение на новата технология турската преса е изживяла исторически ден и че вестник Стар и още други 7 вестника благодарение на технологията 3G за първи път са провели среща на едиторите извън офисите си в Истанбул.

Вестник Заман предава, че генералният директор на един от GSM операторите на Турция е казал, че съвремената мобилна технология от трето поколение 3G е навлязла малко късно в Турция, но че очакват тя да се разпространи много бързо поради динамичната структура на населението.

Днешните вестници отделят широко място и на новините за успехите на турските футболни отбори в Европейската лига.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Вечер на турците” пише, че Галатасарай е победил израелския отбор Макаби Нетаня с резултат 4 на 1, а Фенербахче е победил унгарския Хонвед с резултат 5 на 1.

Вестник Ватан отбелязва, че головете за Галатасарай са били отбелязани от Хакан Балта, Сабри, Милан Барош и Хери Кеуъл, а 3 от 5те гола на Фенеребахче са били отбелязани от Гуиза, 1 от Роберто Карлос и 1 от Алекс Соуза.
-
VOT Слушай новини на Български




31.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




31.07.2009
-
50 години Турция „пътува” към ЕС, 21 страни обаче влязоха в ЕС преди нея
31 юли 2009 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докато Турция тръгна преди 50 години на дълъг и труден път към ЕС, 21 страни, които бяха далеч от такива намерения, станаха членки преди нея, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Точно преди 50 години Турция подаде молба за членство в Европейската икономическа общност, в която тогава членуват 6 страни – Белгия, Западна Германия, Франция, Люксембург, Италия и Нидерландия /Холандия/. С времето в ЕИО се включиха Великобритания, Гърция, Испания и Португалия и други страни, но Турция все оставаше извън съюза. След края на Студената война и разпадането на комунистическия лагер в ЕС, която се явява приемник на ЕИО влязоха всички страни от бившия социалистически лагер от Средна Европа, страните от Прибалтика, България и Румъния. Напредъкът на Турция в преговорния процес беше с прекъсвания и съпроводен с големи трудности. Турция подава молба за членство през юли 1959 година и четири години по-късно подписва Анкарското споразумение за интеграция с ЕИО на три степени. Заложеният в споразумението общ митнически съюз се реализира чак в 1995 година. През 1987 година Турция подава молба за пълноправно членство в Европейската общност и чак след 12 години, през 1999 година получава статут на страна кандидат за членство. Повратната точка по пътя към ЕС беше 3 октомври 2005 година, когато тя започна официални преговори. Но въпреки това и днес преговорният статут на Турция е все още обект на спорове и разисквания и най-категорични примери за това са позицията на Кипър и отношението на Франция.

Терорист от ПКК се е предал на силите за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
31 юли 2009 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един терорист, избягал от лагер на сепаратистката Кюрдска работническа партия /ПКК/ се е предал на силите за сигурност в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Заман”. Също според информация, публикувана в интернет сайта на Генералния щаб за борбата срещу тероризма, при претърсване на гористите части на околия Сасон, провинция Батман, и на околия Шемдинли, провинция Хаккяри, са били открити ръчни бомби, а 3 кг взривни вещества са заловени в централната околия Тунджели.

Седем морски пирати са били убити в Аденския залив при опит за отвличане на турски кораб от мисията на НАТО
31 юли 2009 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Седем морски пирати са били обезвредени днес в 14,20 часа на борда на турския кораб „Гедиз”, който изпълнява задачи под командването на НАТО в Аденския залив, съобщи Генералният щаб на Турция, пише електронното издание „Хабертюрк”. Пиратите са се приближили към турския кораб с лодка уж за да поискат помощ. Те са били засечени от специални екипи на командоси и убити.

С 29,2 % е намалял износът на Турция през юни 2009 година спрямо същия месец на миналата година
31 юли 2009 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 29,2 % е намалял износът на Турция през месец юни 2009 година спрямо същия месец на миналата година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. През същия месец вносът е намалял с 35,9 %. През миналия месец Турция е изнесла продукция на стойност 8 милиарда 332 000 000 долара, а стойността на внесената продукция е 12 милиарда 483 000 000 долара. Според данните, обявени от Турския статистически институт, външнотърговският дефицит за юни е 46,1 %. За първите шест месеца на 2009 година турският износ възлиза на 47 милиарда 746 000 000 долара, а вносът на 62 милиарда 325 000 000 долара. Спрямо същия период на миналата година износът е намалял с 30,6 %, а вносът с 41,1 %.

Членове на ОП в Турция напускат партията след решение за обединение с Партията на верния път
31 юли 2009 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Членове на Отечествената партия /ОП/ в Турция продължават да напускат партията след решението на лидера й Салих Узун за обединение с Партията на верния път, пише турският вестник „Сабах”. Напускащите партията са бивши депутати от Народнорепубликанската партия и Партията на справедливостта и развитието, които се присъединиха към бившия лидер на ОП Еркан Мумджу. При напускането си Махмут Кочак, бивш заместник-председател и отговарящ за полотическите въпроси в ОП, каза, че е влязъл в партията, за да намери духа на основателя Тургут Йозал за развитието на Турция, но това не се е случило. Той посочи, че със съмишлениците са могли да изградят един политически център за промяна. Кочак изтъкна, че подкрепя усилията на управляващата ПСР за демократизация на страната и смята, че този процес трябва да се провежда с общата политическа воля на всички партии.

Задържаните 7 лейтенанти за подготвяно покушение срещу турски адмирали са били свързани с ПКК
31 юли 2009 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаните 7 лейтенанти за подготвяно покушение срещу адмирали във военноморските сили в Турция са били свързани с Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. Според разкритията на продължаващото разследване срещу задържаните военни, опиращи се на анонимно писмо на лейтенант от военноморските сили, задържаните лейтенанти са участвали в нелегално организиране; организирали са партита за употреба на дрога; шантажирали са по-високопоставени военни; имали са връзки с ПКК. В писмото се споменава името на задържания лейтенант Юлкю Йозтюрк, в дома на когото беше намерен диск с ценна информация. Според анонимното писмо лейтенант Йозтюрк е имал сериозни позиции в терористичната организация. Разследването води и до връзки на трима от задържаните лейтенанти с организация „Ергенекон”.

Съдът в Истанбул ще обяви решението си по третия обвинителен акт по делото „Ергенекон” на 5 август
31 юли 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 5 август 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул ще обяви решението си по третия обвинителен акт по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Милиет”. Истанбулската прокуратура предаде обвинителния акт на съда на 31 август. В него се подвеждат под отговорност 52 души, от които 37 са вече задържани по първите две обвинения. На 5 август, сряда, изтича 15-дневният срок, в който съдът трябва да обяви своята позиция дали приема или не приема обвинението. Съдът разглежда също и доклада за здравословното състояние на основните обвиняеми генералите Шенер Еруйгур и Хуршит Толон, издаден от Съвета за съдебна медицина.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 година след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер и при разследването беше разкрито, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция.

Ясни са червените линии в пакета за решаване на кюрдския въпрос в Турция, пише в. „Йени шафак”
31 юли 2009 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Три червени линии няма да заемат категорично място в пакета от мерки за решаване на кюрдския въпрос, който правителството обяви частично и ще представи на обществеността след пълното му изготвяне, пише турският вестник „Йени шафак”. Това са даване на конституционна автономия на областите, населени с кюрди; спиране на военните операции и освобождаване на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан от затвора. Пакетът от мерки беше обявен и частично представен онзи ден на пресконференция от вътрешния министър Бешир Аталай. В него няма да присъстват мерки, които прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ предлага въодушевено и настоятелно и които предизвикват недоволството на други партии. Категорично няма да се изпълни искането на ПДО и на кюрди в Югоизточен Анадол за освобождаване на Йоджалан от затвора на остров Имралъ. Няма да бъде дадена и конституционна автономия на областите, където живеят основно кюрди, тъй като това би нарушило унитарния характер на държавата.
В рамките на реализиране на пакета за отваряне към кюрдите Аталай се срещна с опозиционните Народнорепубликанска партия и Партия на националистическото действие на ниво заместник-председатели и поиска подкрепа в тази насока. „Решаването на въпроса ще бъде по-добро, ако вместо правителствено действие, то стане държавна политика”, каза Аталай пред опозиционните представители.

Турция иска да участва в преговорите между „Хамас” и „Ал Фатах”, пише в. "Миллиет"

31 юли 2009 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция, която си поставя за цел да играе по-голяма роля в арабско-израелския мирен процес, поиска от Египет да се включи в преговорите между палестинските групировки „Хамас” и „Ал Фатах”, пише турският вестник „Милиет”. Според палестински източници, цитирани от арабската телевизия „Ал Джазира”, това искане е отправено чрез шефа на Египетската разузнавателна информация Йомер Сюлейман. Те посочват обаче, че за това Анкара трябва да преприеме действия и чрез палестинския президент Махмуд Аббас, и чрез Кайро.

Няма да приемем предварителни условия от Турция за подобряване на отношенията, каза Серж Саркисян
31 юли 2009 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян заяви, че няма да приемат предварително поставени условия от Турция за подобряване на отношенията между двете страни, пише турският вестник „Сабах”. На среща със студенти от арменската диаспора, организирана в рамките на проекта „Завръщане у дома”, Саркисян каза, че в последно време Турция обвързва двустранните отношения с въпроса за Нагорни Карабах и страната му няма да приеме предварителни условия. „Турция трябва да разбере, че в 21-ви век не може да поставя условия”, изтъкна арменският държавен глава. В изказването си той подчерта, че въпреки драматичната история между двете страни и двата народа и въпреки арменския геноцид, той ще положи всички усилия за подобряване на двустранните отношения.

Висшият военен съвет на Турция се събира утре на редовното си августовско заседание
31 юли 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият военен съвет на Турция ще се събере утре на редовното си августовско заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Сабах”. Заседанието ще се състои в щаб-квартирата на Генералния щаб. На него наред с премиера Ердоган и началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг ще присъстват министърът на отбраната Веджди Гьонюл, командващите на сухопътните сили генерал Ъшък Кошанер, на военноморските сили адмирал Метин Арач, на военновъздушните сили генерал Айдоган Бабаоглу, главният началник на жандармерията генерал Атила Ъшък, заместник-началникът на Генералния щаб генерал Хасан Ъгсъз и заместниците на командващите видовете сили.
На обяд участниците в заседанието ще поднесат цветя на мавзолея на Ататюрк. На заседанието ще бъдат определени новите командващи на военноморските и военновъздушните сили. На мястото на адмирал Метин Арач се очаква да бъде назначен адмирал Ешреф Угур Йигит, а нов командващ на военновъздушните сили ще стане най-вероятно началникът на военните академии генерал Хасан Аксай. Ще бъдат обсъдени и повишенията във военен чин. Заседанието на Висшия военен съвет ще приключи на 4 август, а решенията му ще бъдат изпратени за подпис до президента Абдуллах Гюл.

Шестима туристи загинаха при автобусна катастрофа в Турция
31 юли 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шестима туристи загинаха при сблъсък между камион и автобус в Турция, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/. Катастрофата е станала на магистралата не далеч от Анкара. Автобусът е пътувал от Корум към Истанбул.
Причините за катастрофата се установяват.

Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Египет ще станат част от „Набуко”, каза турският премиер
31 юли 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Египет ще станат част от проекта "Набуко", съобщава азербайджанската агенция Нюз. "Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Египет скоро ще станат част от проекта "Набуко". Тези страни вече дадоха съгласие за доставката на свой газ по този тръбопровод и ние се надяваме, че в близко време ще станем свидетели на реализирането на този глобален проект", каза той.
"Ние осъзнаваме изгодата, която ще донесе този проект както за Турция, така и за региона. Възможностите, които ще разкрие той, ще стимулират реализирането на други регионални проекти”, добави Ердоган.
На 13 юли в Анкара, припомня агенцията, премиерите на Турция, Австрия и Унгария и министрите на енергетиката на България и Румъния подписаха междуправителствено споразумение за реализирането на „Набуко”.

-

www.WebPortalTurkey.Com

Photobucket
-
Турският външен министър е на посещение в Ливан

31 юли 2009 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Ливан, съобщават медиите. Планирани са срещи с ливанските политически лидери. Основната тема в разговорите ще бъде развитието на двустранните отношения след парламентарните избори в Ливан.

АФП: Владимир Путин ще посети Турция
31 юли 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският премиер Владимир Путин ще посети Турция през следващата седмица по покана на своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.
„Днес главата на правителството Владимир Путин и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор, по време на който са постигнали договорка за работна визита на руския премиер в Турция на 6 август”, обявиха от пресцентърът на руското правителство.
В допълнение, Путин и Ердоган ще проучат възможностите за съвместни икономически и търговски проекти, допълват от пресцентъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2