Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 12 май 2009 г.

Новините от и за Турция-12.05.09 г.

Нужна е нова мирна стратегия...

Турция подкрепя поддържането на открити каналите за контакти с всички палестински групировки...

Posted 12.05.2009 09:58:42 UTC

Updated 12.05.2009 09:58:42 UTC

Турция подкрепя поддържането на открити каналите за контакти с всички палестински групировки, тъй като това ще даде възможност за налагането на траен мир и стабилност в Близкия Изток.
На заседанието на тема Близкия Изток, организирано в Съвета за сигурност на ООН, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза, че установяването на регионалния мир ще стане възможно само чрез осигуряването на мирно съжителство между Израел и палестинската държава.
Той каза, че светът не трябва да остава безучастен пред трагедията в Ивицата Газа и трябва да се осигури постоянен приток на хуманитарни помощи за региона.
"Към региона трябва да бъде възприета широкообхватна мирна стратегия която да обхваща всички палестински групировки, включително и Хамас"-каза Давутоглу.
Ахмед Давутоглу отправи предупреждението, че Израел трябва да избягва стъпки, които ще променят статута на Ерусалим, а също и политики за заселване и за контрол на Източен Ерусалим, които ще засенчат усилията за регионален мир.
В рамките на контактите си в Ню Йорк Давутоглу се срещна и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
В изявлението направено след срещата Давутоглу каза, че генералният секретар е благодарил на Турция за приноса й за глобалния и регионален мир и подчерта, че Турция ще води активна дейност в Съвета за сигурност на ООН, по въпроси засягащи националните й интереси, а също и по регионални и международни въпроси.
-
СС на ООН обсъди палестинския проблем...

Приключи заседанието за Близкия Изток на Съвета за сигурност на ООН...

Posted 12.05.2009 10:01:17 UTC

Updated 12.05.2009 10:01:17 UTC

Приключи заседанието за Близкия Изток на Съвета за сигурност на ООН.
В заключителната декларация бе акцентувано на разрешение на основата на две независими държави и бе отправен призив за придаване тласък на международните усилия за мир.
Посочено бе, че се оказва подкрепа на усилията на Близкоизточната Четворка и че Арабският мирен план има голямо значение.
Отбелязва се, че продължаването на преговорите между Израел и Палестина и постигането на съгласуваност между отделните палестински групировки са с голямо значение.
В декларацията също така се заявява, че се оказва подкрепа на близкоизточната конференция която се планира да бъде проведена тази година в Москва.
Същевременно постоянният представител на Израел в ООН заяви, че включването на Съвета за Сигурност в близкоизточния процес няма да допринесе за политическия процес в региона.
-
Ердоган ще посети Баку...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще осъществи посещение в Азербайджан...

Posted 12.05.2009 09:49:16 UTC

Updated 12.05.2009 09:49:16 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще осъществи посещение в Азербайджан. Целта на посещението е да се сложи край на разпространяването на новини и твърдения, които засенчват девиза-"Две държави, една страна".
По време на посещението в Баку, премиерът Ердоган ще бъде придружаван от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу, държавния министър Зафер Чаглаян, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и министъра на културата и туризма Ертугрул Гюнай.
Ердоган ще бъде приет от президента на Азербайджан Алиев, ще произнесе слово пред азербайджанския национален парламент и ще организира среща с представители на азербайджанските медии.
Целта на тази визита е да се изтрият погрешните впечатления, породени от разпространяващите се недостоверни новини и да се предотврати криза на доверието между двете страни. След визитата в Баку, на 16ти май премиерът Ердоган ще посети Руската Федерация и ще разговаря с премиера Путин.
По време на посещенията на премиера Ердоган ще бъде направена широкообхватна преценка на процеса за нормализиране на турско-арменските отношения, развоя на събитията в Кавказ и на енергийното сътрудничество.
-
Преглед на турския печат 12.05.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 12ти май 2009та година.

Posted 12.05.2009 07:20:51 UTC

Updated 12.05.2009 07:23:35 UTC

Днешния преглед на новините по страниците на турския печат ще започнем с новината на вестник Заман озаглавена "Съветничество за борба с тероризма с големи компетенци". В новината се отбелязва, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай е подчертал, че са в последния еап на подготовка за учредяване на Съветничество по обществения ред и сигурност, и че проекто-законът е бил предаден от министерския съвет на ВНСТ. Аталай е казал, че новото съветничество ще координира дейността на механизмите в страната за борба с тероризма, ще подготвя стратегии въз основа на събраните разузнавателни сведения и проекти със социално и икономическо съдържание.
"САЩ обкръжават Кандил"-отбелязва вестник Радикал и подчертава, че американски танкове и подразделения на кюрдските пешмергета са се струпали в района на село Кузине в планината Кандил.
Вестник Йени Шафак пише, че в района на община Шерефликочхисар, окръг Анкара, на 27ми април са започнали военните маневри "Туз Гьолю-2009", и вчера се е състояла специалният ден за наблюдатели, на който са присъствали военните аташета на 25 страни.
Вестникът подчертава, че за първи път турските подразделения участващи в маневрите са били снабдени с лазерни системи за предаване на данните, и по този начин наблюдателите са получили незабавни сведения за хода на маневрите и за състоянието на отделните сили.
Вестник Ватан пише, че след едногодишна пауза, Турция и ЕС са предприели стъпка за подписването на договора за реализацията на проекта Набукко. В новината се подчертава че на 25ти юни в Анкара ще бъде подписан договорът по проекта Набукко, който е със жизнено важно значение за Европа, тъй като ще транспортира природния газ от кавказкия регион и Централна Азия за стария континент.
Вестник Акшам пише, че тази вечер в Москва ще се състои първият полуфинал на конкурса за естрадна песен Евровизия, на който ще се състезава и представителката на Турция Хадисе. В новината се подчертава, че за първи път Хадисе е излязла вчера на сцената с костюма, с който ще участва в конкурса и се сочи, че обувките й са били украсени с кристали Сваровски.
-
VOT Слушай новини на Български




12.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




12.05.2009
-
Турски печат: Изясни се “отварянето” към кюрдите в Турция
12 май 2009 | 10:50 |
Анкара. Същността на “отварянето” към кюрдите в Турция на фона на последните изявления по въпроса на президента Абдуллах Гюл и на премиера Реджеп Тайип Ердоган доминира в днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” пише, че след думите на Гюл и на Ердоган, че “ще има “отваряне” по кюрдския въпрос” и че “има историческа възможност за разрешаване на кюрдския проблем”, в Анкара все повече се говори за “ново кюрдско отваряне”, което да стане по “германски модел”. Неназован високопоставен държавен служител, който отвреме навреме участва в заседанията на Съвета за национална сигурност /СНС/ на Турция /което означава, че не е сред постоянните членове на СНС/, посочва, че “в съвсем скоро време ще има “отваряне” по кюрдския въпрос” и пояснява: “Това отваряне включва тези неща, което ние искаме да се гарантират за турците в Европа и конкретно в Германия. Например, турците да могат да поставят на децата си имената, които те искат; да могат да изучават езика, който те желаят; да могат да живея съобразно своята собствена култура. Вече и ние трябва да осигурим на нашите граждани от кюрдски произход в Турция признатите права на турците, които живеят в Германия, в Австрия.” Предложението за кюрдите в Турция се окачествява като прилагане на “германския модел”, посочва вестник “Сабах”.
“Милиет” обръща внимание на оценката на лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ за последните изявления на премиера Ердоган по кюрдския въпрос. Думите на Ердоган, че “в близко бъдеще могат да бъдат направени някои символични стъпки” се възприемат от Ахмет Тюрк като “вдъхващи надежда”. Парламентарната група на ПДО е разисквала изявленията на Гюл и на Ердоган по кюрдския въпрос на съвещание в Диарбекир. Лидерът на ПДО констатира, че последните изявления на Гюл и на Ердоган се различават от техни предишни изказвания по кюрдския въпрос и очаква да се пристъпи към конкретни действия за намирането на “формула, съответстваща на обстановката в настоящия момент”.
За предстоящото създаване на компетентно и силно “Съветничество по сигурността и обществения ред”, съобщава вестник “Заман”. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай посочва, че новото Съветничество ще осигури координацията между институциите, водещи борба с тероризма. Благодарение на това се очаква новата структура да бъде по-влиятелна и да може да действа по-бързо и адекватно срещу заплахите за националната сигурност на страната.
“Радикал” пише, че министърът на вътрешните работи Аталай е дал информация за структурата на новото “Съветничество по сигурността и обществения ред”, благодарение на което ще се преодолее “завистта и ревността” между отделните разузнавателни институции. “Ще бъде преодоляно разпокъсването в областта на разузнаването, ще се осигури хармонизация между отделните институции”, обяснява министърът замисъла за създаването на новото “Върховно съветничество”.
“Хюриет” информира, че правителството намира за недостатъчно ефективна дейността на Генералния секретариат за ЕС във воденето на преговорния процес на Турция с ЕК. По този повод е подготвен проектозакон за промяна на организационната структура чрез създаване на нови дирекции.

“Хюриет”: Паника заради вируса H1N1 в турска болница
12 май 2009 | 10:21 |
Истанбул. Паника във връзка с вируса H1N1 възникна в болницата в истанбулския район Хайдарпаша /на азиатската част на града/, след като снощи към 20.30 ч. се яви пациент и поиска да бъде изследван за заразяване с вируса на “свинския” грип, пише вестник “Хюриет”. 29 годишният Й.С. е пристигнал от САЩ миналата седмица и е потърсил медицинска помощ заради висока температура. В болницата Хайдарпаша веднага са сложили маски на лицата не него и на придружаващия го човек, обяснили са им, че нямат изолирана стая и са ги накарали да излязат извън болнцата и да изчакат извикването на специална линейка, която да ги откара в болницата в район Картал. След това в болницата на всички били раздадени маски за лица. Й.С. и неговият придружител изкачали известно време в тяхната кола и след като не дошла обещаната специална линейка, сами отишли за изследвания в болницата в район Картал.

“Ел Мундо”: Испания оторизира екстрадицията на двама кюрдски политически бежанци в Турция

12 май 2009 | 07:19 |
Мадрид. Правителството на Испания даде разрешение за започване на процедура по екстрадиция на кюрдските политически бежанци Ремзи Картал и Еюп Дору, които Турция обвинява в тероризъм, пише вестник “Ел Мундо”. ООН се опасява, че те могат да бъдат подложени на мъчения. Картал бе един от депутатите, почетени от Европейския парламент с присъждане на престижната награда “Сахаров” за свобода на мисълта, кръстена на името на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров и създадена през 1985 от Европейския парламент и се връчва на необикновени личности и организации, за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи.
Картал и Еюп бяха задържани от испанската полиция през март в Мадрид, в изпълнение на международна заповед за арестуване, издадена от турските власти, за предполагаемо участие в терористична дейност на ПКК, макар и да не става въпрос за участие в актове на насилие.

Премиерът на Турция заминава на работно посещение в Азербайджан
12 май 2009 | 06:30 |
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава днес на двудневно работно посещение в Азербайджан, пишат турските медии. В делегацията са включени министрите на външните работи, на транспорта, на енергетиката и на културата и туризма. Ердоган и азербайджанският президент Илхам Алиев ще разговарят насаме, а по-късно към тях ще се присъединят и минстри. Програмата предвижда също турският премиер да говори пред депутатите в азербайджанския парламент.
На 13 май Ердоган ще отпътува от Баку за Полша.
-

[2009-05-08]

КРЪШНИ ХОРА НА СЪБОРА В КОБИЛЯНЕ



В кърджалийското село Кобиляне се проведе традиционният събор, който бе организиран с подкрепата на кметството, читалище „Н.Й.Вапцаров” и изселници от Турция. На празника се стекоха много жители от околните села , гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия, Холандия и Швеция. Тук бе и омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин.
Групата за песни и танци към местното читалище и децата от ОУ „Христо Ботев” село Бойно също поздравиха гостите на селския празник, облечени в народни носии , подарени им от Салиха Емин, началник на кабинета на министъра на земеделието и храните В центъра на селото се извиха кръшни хора.
64-годишният Расим Дурмуш от Кобиляне, който вече живее постоянно в Истанбул и всяко лято посещава със семейството си традиционният събор, сподели:
“Благодаря на организаторите за тази прекрасна традиция. Много хубаво мероприятие, провеждат се спортни състезания и културни прояви. Но най – важното е, че се срещаме с роднини, познати и приятели. Надявам се тази традиция да продължи и да се предаде на поколенията”.

Гюнер ШЮКРИ
Снимки:Авторът

-

[2009-05-08]

КЕНАН КЕМАЛ ОТ ПАНИЧКОВО СИ ТРЪГНА С КОЧ ОТ КОБИЛЯНЕ



ЕВРОПЕЙСКИЯТ ШАМПИОН ДЖЕМИЛ РЕДЖЕБОВ И СИНЪТ МУ ГЮНАЙ С ИНТЕРС ИЗГЛЕДАХА ПЕХЛИВАНСКИТЕ СХВАТКИ НА МЛАДИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ

17-годишния Кенан Кемал от чернооченското село Паничково пребори всички пехливани и спечели коча на традиционният турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне. Във финалната схватка младият борец победи с точки опитният състезател от СКБ „Крепост” в Стремци Наим Айваз в десетминутен двубой, въпреки че преди борбата бе наречен от противника си „аджеми”. За пръв път печеля коч, много съм щастлив. Роден съм в село Паничково, до шести клас учих в СОУ „П.Р.Славейков”, а от 14 годишна възраст започнах да тренирам борба в спортното училище „Стефан Караджа” в Хасково, сподели за “Арда нюз” Кенан Кемал.
Тази година пехливанските схватки в Кобиляне се проведоха в памет на учителя Мухаммед Юсеин Адалъ, а спонсори на турнира бяха тримата му синове – Фахри, Ерол и Мухаммед, които живеят в Бурса. Главен съдия на народните борби бе бившият борец от „Арда” и „Берое” Ерол Мухаммед. Участниците бяха разпределени в две категории - деца и младежи. В надпреварата участваха и пехливаните от СКБ „Крепост” в село Стремци. При децата възпитаниците на треньора Айдън Руфат отново показаха изключителна техника и премазаха конкурентите си. Организаторите бяха осигурили парични награди и флагчета за всички състезатели. Дъждовния съботен ден попречи в Кобиляне да има повече хора. Въпреки това много любители на пехливанските схватки се скриха под чадъри, за да видят борбите, сред които бе и омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин.
„Кобиляне е с традиции в борбите, а местните са зажаднели за шоу. „Горди сме, че от малкото ни китно селце са излезли борци от европейски и световен мащаб, като Фахри Ахмедов, Реджеб Емин, Юсеин Ахмедов и Расим Дурмушев”, поясни Емин. Той изказа и своята огромна благодарност към инициаторите на турнира.
Специални гости бяха и Европейският шампион по борба и дългогодишен треньор и състезател на “Арда” Джемил Мустафов Реджебов и синът му Гюнай, който е бил републикански шампион . Пред в-к “ Арда нюз” баща и син споделиха , че имат идея да създадат школа по борба в Кърджали. “ Целта ни е да възпитаваме у децата обич към спорта и да възобновим старата слава на този спорт в града”, каза известният европейски шампион Джемил Реджебов.
Победителите в отделните категории:
До 26 кг:
1. Рамадан Исмет - Стремци
2. Суат Неджми – Млечино
До 35 кг:
1. Димитър Иванов – Кърджали
2. Джан Бекир – Стремци
3. Мустафа Мехмед - Стремци
До 38 кг:
1. Айджан Бекир – Стремци
2. Муса Кямил – Стремци
3. Емрах Сезай – Стремци
До 46 кг:
1. Мехмед Сефтин – Стремци
2. Сюлейман Садула – Стремци
3. Юмит Ремзи - Стремци


До 65 кг:
1. Мехмед Байрям – Паничково
2. Гюрджан Бекир – Стремци
3. Серджан Мустафа – Стремци
За баш пехливанин:
1. Кенан Кемал – Паничково
2. Наим Айваз – Стремци
3. Рамадан Мустафа - Комунига

Гюнер ШЮКРИ

Снимки:Авторът

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2