Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-14.01.09 г.

VOT Слушай новини на Български




14.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




14.03.2009
-
Преглед на турския печат 14.03.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 14 март 2009 година.

Posted 14.03.2009 11:43:38 UTC

Updated 14.03.2009 11:43:38 UTC

Днешните вестници отделят широко място на 4тия икономически пакет на стойност 5 милиарда и 500 милиона лири, който ще бъде оповестен до 1-2 седмици.

Вестник Хюрриет съобщава, че Премиера Реджеп Таип Ердоган е отбелязал, че пакета предвижда данъчни намаления и някои облекчения за финансовия и реалния сектор.

Вестник Сабах публикува новината по темата със заглавието „Спасителен пояс от правителството за икономиката”.

Вестник Радикал предава подробности относно наближаващото посещение в Турция на Президента на САЩ Барак Обама. Вестникът съобщава новината по темата със заглавието „От ВНСТ Обама ще отправи важни послания към света” и пише, че Обама, който ще посети Турция на 6-7 април ще отправи важни послания към света. Вестникът отбелязва, че Обама след контактите си в Анкара ще премине в Истанбул, където ще се посети теологичното училище на остров Хейбелиада и Фанариотската Гръцка Патриаршия.

Вестник Заман пише, че Анкара планира да възобнови преговорите между Израел и Сирия. Вестникът предава, че Посланникът на Турция в Тел Авив Намък Тан е казал, че ако Сирия и Израел се съгласят да седнат отново на масата за преговори, Турция желае да продължи посредническата си роля и е казал дословно „В своя регион Израел няма по-близък от Турция приятел”. Весникът предава, че Посланникът на Турция в Тел Авив Намък Тан е казал, че стратегическите отношения с Израел имат ключово значение и за Турция.

Вестник Стар съобщава, че е ескалирало напражението между Китай и САЩ започнало след като кораб на американските Военно Морски Сили плаващ в международните води на Китайско море е бил внезапно заобиколен от китайски бойни кораби. В новината пише „Китайската администрация отстоява, че американския кораб е нарушил международните правила за навигация. Според Пекин американският кораб се намирал не в международни води, а в специалната икономическа зона южно от Китай. Администрацията на Американския президент Барак Обама взе решение да изпрати в Китайско море бойни кораби, които да охраняват разузнавателните кораби на страната в региона. САЩ следят от близо военните дейности на Китай и главно увеличаването на плаванията на китайските ядрени подводници. Според специалистите напражението в региона ще ескалира още повече.”

Вестник Джумхуриет пише, че Япония е заплашила Северна Корея, че може да свали комуникационния й спътник, който планира да изстреля от Япония в периода 4-8 април. Вестникът публикува новината по темата със заглавието „Спора във връзка със спътника се заостри” и предава, че Северна Корея е заплашила с война, ако някой се опита да свали спътника й.TRT
-
Започна срещата на финансовите министри на Г-20...

В градчето Хоршъм близо до Брайтън във Великобритания започна заседанието на министрите на финансиите на групата Г-20...

Posted 14.03.2009 10:36:44 UTC

Updated 14.03.2009 10:36:44 UTC

В градчето Хоршъм близо до Брайтън във Великобритания започна заседанието на министрите на финансиите на групата Г-20. Заседанието има качеството на подготовка за насроченото за втори април високо равнище на групата.

На заседанието Турция е представена от държавния министър Мехмед Шимшек и директора на Централната банка Дурмуш Йълмаз.

Домакинът на срещата, министъра на финансиите на Великобритания Алистър Дарлинг каза, че всичките усилия са насочени към намирането на общо разрешение на икономическата криза.

Заседанието ще приключи днес с организирането на пресконференция. Очаква се турската делегация да се завърне утре в Турция.ТРТ
-
Арменското лоби оказва натиск на Обама...

Арменското лоби в САЩ оказва давление на президента Барак Обама за да го убеди да постави по време на визитата си в Турция на дневен ред арменските твърдения за събитията от 1915та година....

Posted 14.03.2009 10:43:28 UTC

Updated 14.03.2009 10:43:28 UTC

Арменското лоби в САЩ оказва давление на президента Барак Обама за да го убеди да постави по време на визитата си в Турция на дневен ред арменските твърдения за събитията от 1915та година. В писмо до президента Обама, четирима конгресмени подчертаха, че не пренебрегват опасността от санкции на Анкара, но вярват, че съюзническите отношения между САЩ и Турция са много силни и ще позволят да бъде преодоляна една подобна криза.

Асамблеята на Американските Арменци подчерта, че посещението на Обама в Турция е неповторима възможност за поставяне на дневен ред на арменсикте твърдения за събитията от 1915та година.ТРТ
-
Намаления на данъците в новия пакет с мерки...

В пакета от осем параграфа се предвиждат мерки за пощряване на вътрешното търсене...

Posted 14.03.2009 10:34:11 UTC

Updated 14.03.2009 10:34:11 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган оповести на церемония в град Ескишехир подробности във връзка с четвъртия пакет с икономически мерки. В пакета от осем параграфа се предвиждат мерки за пощряване на вътрешното търсене, осигуряването на повишение на кредитите и намаляване на производствените стойности, а също така и мерки в подкрепа на износителите и земеделците.

Премиерът Ердоган каза, че в пакета се предвиждат намаления на някои данъци и други стъпки целящи укрепването на реалния сектор и осигуряването на възможност за повишаване на кредитите.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2