Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 6 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-06.03.2009 г.

Преглед на днешния турски печат 06.03.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 6 март от 2009 година.

Posted 06.03.2009 12:26:52 UTC

Updated 06.03.2009 12:26:52 UTC

Bестник Джумхуриет съобщава, че след едно годишни модернизациони дейности ГКПП Сарп между Турция и Грузия е бил открит от Премиера на Турция Р.Т.Ердоган и Грузинския Държавен глава Михаил Саакашвили. В новината се отбелязва, че гранично контролно пропусквателните пунктове между двете страни Сарп и Сарпи са били обединени и по този начин Турция и Грузия са започнали да използват съвместно не само летището в Батуми, но и граничния пункт.

Вестник Заман съобщава, че отношенията между Турция и Израел са се смекчили след изненадващата среща в Брюксел между Външния Министър на Турция Али Бабаджан и Външния министър на Израел Ципи Ливни. Вестникът предава, че по време на срещата са били обсъдени различни регионални въпроси и главно въпроса с Ивицата Газа и че Бабаджан и Ливни са постигнали единодушие по въпроса за разгръщането на политическия диалог между двете страни.

Вестник Радикал отбелязва, че Турция ще окаже помощ на Ирак в реформирането на националните въоръжени сили на страната и че съответното споразумение ще бъде подписано в най-скоро време.

Вестник Стар съобщава, че Турция може да наложи вето на назначаването на Премиера на Дания Андрес Расмусен на мястото на Генералният Секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер, чиито мандат изтича през месец юли. Вестникът предава, че изявлението на Външният министър Али Бабаджан, че новият генерален секретар трябва да е личност възприела духа на Алианса и да е спечелила доверието на всички страни членки, е било изтълкувано като вето на Анкара на Расмусен, който не издържа изпита във връзка с кризата с карикатурите на пророка Мохамед и въпроса с медийния орган на терористичната организация ПКК.

Вестник Хюрриет пише, че американският автомобилен гигант General Motors е заплашил с фалит, ако не успее да получи допълнителен заем от американската хазна, което е повлияло отрицателно върху пазарите в редица страни и главно в САЩ. В новината се отбелязва, че европейските борси са закрили деня с драстичен спад, акциите на Истанбулската фондова борса са отбелязали спад от 4 %, а цента на долара е достигнала най-високата си стойност от месец март 2003та година насам.

Вестник Ватан съобщава, че Европейската централна банка е понижила лихвите на 1,5 %, което е най-ниската стойност от последните 10 години насам.

Вестник Сабах предава, че операцията проведена срещу държавната компания за природен газ на Украйна Нефтогаз се дължи на спор между Държавния глава Виктор Юшченко и Премиера Юлия Тимошченко. Вестникът отбелязва, че завчера в „Нефтогаз” е била осъществена голяма операция и че въоръжени полицаи са конфискували документите на компанията, задържани са голям брой високопоставени служители, и че вчера срещу дъщерната фирма на Нафтогаз-Трансфаз също е била проведена подобна операция. В новината пише, че след въпросните операции напрежението между Държавния глава и Премиера на Украйна е нарастнало, което е предизвикало безпокойство в Европа, която получава руския природен газ през територията на Украйна”.TRT
-
Хилари Клинтън пристига на посещение в Турция...

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще пристигне тази вечер на делово посещение в Турция...

Posted 06.03.2009 11:16:03 UTC

Updated 06.03.2009 11:16:03 UTC

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще пристигне тази вечер на делово посещение в Турция.

След визитите в Израел и Палестина, Хилари Клинтън участва в проведеното в Брюксел заседание на външните министри на страните членки на НАТО. След разговора тази вечер в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, Хилари Клинтън ще пристигне на посещение в Турция. В събота сутринта Клинтън ще разговаря най-напред с премиера Ердоган, след което ще посети мавзолея на Ататюрк. След посещението в мавзолея на Ататюрк, Хилари Клинтън ще разговаря с министъра на външните работи Али Бабаджан, след което в сградата на министерството на външните работи ще бъде организиран официален обяд.

Очаква се Хилари Клинтън да бъде приета и от президента Гюл в резиденция Чанкая. След участие в някои телевизионни програми Клинтън ще напусне Анкара.

Основни теми, които ще се обсъдят по време на визитата на Хилари Клинтън в Турция са Близкоизточният умиротворителен процес, турско-американските отношения, арменския проекто-закон който се очаква да бъде внесен в американския конгрес и изтеглянето на американските сили от Ирак.ТРТ
-
Среща Бабаджан-Ливни в Брюксел...

Министрите на външните работи на Турция и Израел се срещнаха в Брюксел..

Posted 06.03.2009 11:27:26 UTC

Updated 06.03.2009 11:27:26 UTC

Министрите на външните работи на Турция и Израел се срещнаха в Брюксел, в рамките на срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

По време на срещата Бабаджан-Ливни, състояла се в постоянното представителство на Турция в НАТО, при затворени за пресата врати, са били обсъдени двустранни и регионални въпроси. Отбелязано бе, че Ливни и Бабаджан са обсъдили стъпките които трябва да бъдат предприети за постигането на мира в Близкия Изток.

По време на срещата е била постигната съгласуваност за продължаване на двустранните консултации и контакти и е била потвърдено стратегическото значение, което двете страни отдават на двустранните връзки.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2