Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 6 март 2009 г.

Новините от и за Турция-06.03.09 г.

Опозиционна партия обвинява кмета на Истанбул в незаконни действия в предизборната му кампания
06 март 2009 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кандидатът за кмет на Истанбул от Партията на благополучието /продължение на закритата Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан – бел. на “Фокус”/ проф. д-р Мехмет Бекяроглу сезира за втори път прокуратурата за незаконни действия на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който е избран с листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи вестник “Заман”. Бекяроглу твърди, че Кадир Топбаш използва държавните възможности за да води предизборна пропаганда, включително за това, че със средства на общината е отпечатал пропагандна книга за кампанията си, за която са платени 2,5 милиона турски лири /около 2,3 милиона лева/.

Турските университети изостават в световната класация на висшите училища
06 март 2009 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава започналата след последния военен преврат от 12 септември 1980 г. тенденция за изоставане на турските университети в световната класация на най-добрите университети, пише днес вестник “Хюриет”. През миналата година турските университети като цяло заемат 30-о място, а тази година са класирани с едно място по-назад - на 31-о място, по данни към януари 2009 г.
В първите 500 най-добри университета в света през януари 2009 г. влизат само три турски университета:Средноизточният технически университет – на 428-о място; университетът “Билкент” – на 430-о място и Босфорският университет – на 489-о място. Тези три университета са били сред 500-те най-добри университета в света и през 2008 г., като тогава са заемали съответно 390-о, 455-о и 480-о място.
Сред първите 1000 най-добри университета в света влизат още 4 турски университета: Анкарският университет, класиран на 733-о място; Истанбулският технически университет – на 812-о място; университетът “Хаджътепе” – на 852-о място и Егейският университет – на 960-о място.

Турция е сред 17-те страни, които ще стигнат до дъното на икономическа криза, пише сп. „Икономист”
06 март 2009 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Британското списание “Икономист” нарежда Турция сред 17-те най-силно застрашени страни в света, които ще стигнат до дъното на икономическа криза, съобщи турският вестник “Хюриет”. Публикацията в “Икономист” е озаглавена “Теорията на доминото” и в нея се задава въпросът “къде ще се разпространи най-силно болестта”. В анализа се прави сравнение на текущия дефицит през 2009 г. спрямо националния доход; на краткосрочните задължения спрямо резервите; на размера на кредитите спрямо наличностите. Сред най-рисковите 17 страни в света Турция е наредена на 8-о място. Първите пет най-рискови страни са Южна Африка, Унгария, Полша, Южна Корея и Мексико. Следват Пакистан, Бразилия и Турция; а след тях - Русия, Аржентина, Венецуела, Индонезия, Тайланд, Индия, Тайван и Малайзия. В дъното на тази класация е Китай.
Конкретно за Турция през 2009 г. се предвижда съотношение на дефицита по текущата сметка към брутния вътрешен продукт 2,3%; на краткосрочните задължения към резервите - 70%; на банковите кредити към наличностите - 83%.

Валията на Тунджели се разследва за нарушения на изборния закон в Турция
06 март 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Тунджели.Върховната касационна прокуратура /ВКП/ започна разследване срещу валията на провинция Тунджели Мустафа Яман заради нарушения на закона за изборите, Ако се наложи ВКП може директно да заведе дело срещу валията, пише днес вестник “Сабах”. Предварителната прокурорска проверка е заради неизпълнение на разпореждането на Висшата избирателна комисия да бъде преустановено безплатното раздаване на бяла техника на населението, което се възприема като форма на купуване на гласове за местните избори на 29 март. По принцип за завеждане на дело срещу валия е необходимо предварителното разрешение на министерството на вътрешните работи, но съгласно член 174 от закона за изборите при извършени нарушения на изборното законодателство от държавни служители не се изисква никакво предварително разрешение, независимо от заеманата от тях длъжност. Ако бъде подведен под отговорност, валията на Тунджели ще бъде съден от 4-то наказателно отделение на Върховния касационен съд.

Турция съсредоточава нови войски по границата с Ирак с борба с ПКК
06 март 2009 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските въоръжени сили засилват съсредоточаването на войски по границата с Ирак с настъпването на пролетта, за да предотвратят очакваното проникване през границата на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Танковият батальон в Шърнак провежда учение в района на прохода Касрик за съгласуване на действията на подразделенията при евентуална мащабна операция срещу терористите. От Кайсери и Болу в района ще бъдат прехвърлени допълнителни части тип “Командос”. В района се доставят и боеприпаси от военните складове в околия Силопи на провинция Шърнак. С железопътни композиции се изпращат нови танкове и оръдия. Междувременно продължават рутинните операции на турската армия срещу терористите в Източен и Югоизточен Анадол. Все още не ясно кога ще бъде голямата операция срещу терористите, но прави впечатление, че голяма част от силите и средствата се съсредоточават в района на планината Джуди, посочва агенцията.

Премиерът на Турция призна, че са подслушвани телефони на холдинга „Доган”
06 март 2009 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призна за подслушването на телефоните в страната, пише вестник „Радикал”. Ердоган каза, че телефонните разговори между вицепрезидента на медийния холдинг “Доган” Сонер Гедик и председателя на държавната администрация по приходите Мехмет Акиф Улусой са били обект на “техническо проследяване” и определи това като “изпълнение на задълженията на държавните органи”. Въпросното подслушване на телефонните разговори е станало със знанието на министъра на финансите Кемал Унакътан.

Агенция “Фокус” припомня, че още от септември 2008 г. премиерът Ердоган е в остър конфликт с медийния холдинг “Доган”, след като бяха тиражирани информации за незаконно финансиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

“Милиет”: Първи контакт на високо равнище между Турция и Израел след дипломатическия скандал в Давос
06 март 2009 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се състоя първият контакт на високо равнище между Турция и Израел след дипломатическия скандал на Световния икономически форум в Давос, където турският премиер Реджеп Тайип Ердоган влезе в остра дискусия с израелския президент Шимон Перес, пише днес турският вестник “Милиет”. По време на неформалната среща на външните министри на страните-членки на НАТО министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се срещна с министъра на външните работи на Израел Ципи Ливни. Твърди се, че Ципи Ливни е отишла Брюксел специално за да се срещне с Али Бабаджан за “да намали напрежението в отношенията с Турция”, още повече, че Израел не е член на НАТО, пише вестникът.
В разговора Бабаджан-Ливни според „Милиет” има сигнали за постигнато съгласие за продължаване на контактите и е потвърдено стратегическото значение на връзките между двете страни. Бабаджан и Ливни са обменили мнения за обстановката в района и за мерките, които трябва да се вземат за осигуряването на мира в Близкия изток.

АНКА: Лазите искат да им бъде гарантирано правото да говорят на майчин език в Турция
06 март 2009 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група турски граждани, които по произход са лази и живеят постоянно в Германия, са изпратили открито писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в което искат в Турция на лазите да бъдат гарантирани правата да говорят на майчиния си език, съобщи информационната агенция АНКА. “Вземаното под конституционна закрила на правото да се използва и развива майчинияj език на различните групи от населението, което е едно от основните човешки права, ще бъде ясен сигнал за демократизацията на страната. Езикът на лазите и другите малцинствени езици, използвани в Анадола, трябва по подходящ начин съгласно световно приетите норми да се изравнят по статут с основния език в страната”, се казва в откритото писмо на лазите от Германия до турския премиер.

В Турция се изпълняват проект за увеличаване на сигурността на полицейските центрове
06 март 2009 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полицейските центрове в Турция, които са общо около 1 300, ще бъдат оборудвани със системи с бронирани прозорци и врати, пише електронното издание на вестник “Заман”. Министерството на вътрешните работи обяви 2009-а за “година на полицейските центрове” и даде указания да започне изпълнението на проекта за увеличаване на тяхната сигурност. На първо време в шест провинции с новата система ще бъдат оборудвани “примерни полицейски центрове с повишена степен на защита”, посочва изданието.

Турция ще реформира иракската армия
06 март 2009 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще окаже помощ на Ирак в реформирането на националните въоръжени сили на арабската страна, съответното споразумение ще бъде подписано в най-скоро време, предаде РИА Новости, позовавайки се на турски медии.
На въпросите на подготовката на споразумението ще бъде посветена визитата в Ирак на първия заместник-началник на турския Генерален щаб Хасан Ъгсъз, пише вестник “Радикал”.
Молбата за оказване на помощ в реформирането на министерството на отбраната и армия на Ирак бе отправена от Багдад. Иракската страна на първо място е заинтересована в помощта на турската страна по въпросите на обучението на военнослужещите и снабдяването, отбелязва изданието, позовавайки се на високопоставени източници от турския Генерален щаб.
В края на март Ирак ще посети президентът на Турция Абдуллах Гюл. Засега не е известно, дали споразумението ще бъде готово до визитата, отбелязва изданието.
Във връзка с решението на президента на САЩ Барак Обама да изтегли значителна част от американския военен контингент от Ирак в течение на една година, турските власти тази седмица ясно заявиха, че могат да разрешат на Вашингтон да използва турските морски и въздушни бази за изтеглянето на своите войски.
“Ако постъпи съответната молба, ние ще я разгледаме, като цяло нашето отношение към този въпрос е положително”, каза в сряда пред журналисти турският външен министър Али Бабаджан.

Турски печат: Важната визита на Хилари Клинтън в Анкара
06 март 2009 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Визитата в Турция на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, напрежението между премиера Реджеп Тайип Ердоган и медиите и местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” извежда на централно място започващата днес визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Турция, като последна спирка на нейната обиколка в района на Близкия изток и Европа. Посещението на Хилари Клинтън в Анкара се оценява като критично и това се определя от основния дневен ред на предстоящите разговори: подкрепа на ролята на Турция в района за осигуряването на мира в Близкия изток; евентуални искания от страна на САЩ в рамките на изтеглянето на американските войски от Ирак; развитието на сътрудничеството между двете страни в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/; изпращането на допълнителни турския войски в Афганистан; диалогът, който се предвижда да започне между САЩ и Иран и мястото на Турция в него. Освен това ще бъде разговаряно по позицията на администрацията на Барак Обама за приемането на проектозакона за арменския геноцид в САЩ и за последното състояние на турско-арменските отношения.
“Сабах” информира за позицията на премиера Ердоган за начина на изтегляне на американските войски от Ирак, изразено в навечерието на визитата на Хилари Клинтън. Ердоган дава положителни сигнали за изтеглянето на личния състав на американските военни части, на има резерви по отношение на преминаването през турска територия на техните оръжия, средства, оборудване и боеприпаси.
“Радикал” пише, че напрежението между премиера Ердоган и турските медии е отразено в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в Турция през 2008 г. Общата констатация в доклада е, че правителството проявява уважение към спазването на човешките права, но в някои области има сериозни проблеми. На преден план се извежда по-специално напрежението напоследък между правителството и медиите и се прави заключението, че “журналистите се опасяват да не загубят работното си място, ако пишат информации, критикуващи правителството”.
“Заман” информира за решението на Висшата избирателна комисия времето за гласуване на местните избори на 29 март да бъде от 07.00 до 16.00 ч. в 32 от провинциите в източната част на страната. В останалите провинции гласуването ще бъде от 08.00 до 17.00 ч.

Командващият ВМС на Италия е на посещение в Турция

06 март 2009 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението в Турция на командващия ВМС на Италия адмирал Паола Ла Роса, съобщават медиите. Визитата е по покана на командващия ВМС на Турция армейски адмирал Метин Атач.

Държавният секретар на САЩ пристига на посещение в Турция
06 март 2009 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първото посещение на високо равнище в Турция на представител на новата администрация на САЩ започва днес, когато в Анкара пристига държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, съобщават медиите.
Хилари Клинтън ще се срещне утре с президента Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган и ще участва в телевизионна програма по случай Международния ден на жената 8 март.
Очаква се по време на разговорите пред американската страна да бъде изразена готовността на Анкара за “съвместни действия” със САЩ и успоредно с това да се изтъкне турската “чувствителност” по въпросите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и арменската тематика.
Визитата на Хилари Клинтън е в рамите на нейната обиколка в района на Близкия изток и в Европа в периода 1-7 март, включваща последователно Египет, Израел, Палестинската автономия, Белгия, Швейцария и Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2