Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 15 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-15.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




15.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




15.02.2009
Преглед на турския печат 15.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 15 февруари 2009 година.

Posted 15.02.2009 11:47:58 UTC

Updated 15.02.2009 11:47:58 UTC

Bестник Миллиет в новината със заглавие „Турция даде дипломатическа нота на Израел” съобщава, че изявлението на Командващия сухопътните войски на Израел Ави Мизрахи, което не отговаря на историческата истина е довело до криза между двете страни. Вестникът предава, че в изявлението направено от Външното министерство на Турция по въпроса се казва „Думите на генерал майор Ави Мезрахи съдържат неприемливи твърдения и безсмислици, насочени срещу нашия премиер и нашата страна.”

Вестник Йенишафак предава, че Генералния Щаб на Турция е дал остър отговор на Командващия сухопътните войски на Израел. Вестникът пише, че в изявлението направено от Генералния щаб се казва, че казаното от израелския командващ, може да навреди на двустранните отношения и се иска от Генералния Щаб на Израел да изясни въпроса.

Вестник Хюрриет на свой ред съобщава, че говорител на Израелската армия е отбелязал, че изявленията на командващия сухопътните войски на Израел Ави Мирзахи изразяват неговото лично становище, а не позицията на израелските военни сили.

Вестник Заман се спира на контактите на Президента на Турция Абдуллах Гюл в Татарската автономна република. Вестникът отбелязва, че Президентът Гюл е бил посрещнат на летището в Казан на най-високо ниво и че това е първото посещение от Турция в Татарската автономна република на ниво президент.

Във вестник Ватан внимание привлича новината със заглавие „Турция е една от трите най-устойчиви на кризата страни в света”. Вестникът пише, че британското списание “RealBusiness” е включило Турция сред страните „най-устойчиви на глобалната финансова криза и осъществяващи бърз икономически ръст”. В новината се отбелязва, че списанието е акцентувало, че Турция предоставя важни възможности за британските инвеститори и се прогнозира, че до 2050та година Турция ще стане една от десетте най-големи икономики в света.

Вестник Акшам пише, че след Камарата на представителите и Американският Сенат е одобрил пакета за стимулиране на американската икономика на стойност 787 милиарда долара, който бе представен от Президента на САЩ Барак Обама. Вестникът предава, че с пакета се цели да бъде предоставена работна заетост за 4 милиона души и да бъде сложен край на застоя в икономиката на страната.

Встник Джумхуриет съобщава, че по време на двудневното заседание на министрите на икономиката и финансите на страните от групата Г-7 в Рим са били приети важни решение. Вестникът сочи, че в общата декларация публикувана след заседанието се отбелязва, че страните от групата Г-7 са взели решение да правят всичко което е по силите им за да не позволяват нарушаването на принципите за свободна търговия.ТРТ
-
Гюл е на посещение в Казан...

Президентът Гюл продължава контактите си в столицата на Татарстан Казан...

Posted 15.02.2009 11:13:08 UTC

Updated 15.02.2009 11:13:08 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че разгръщането на отношенията с Татарстан ще допринесе за укрепването на сътрудничеството с Руската Федерация.

Президентът Гюл продължава контактите си в столицата на Татарстан Казан.

Президентът Гюл и президентът на Татарстан Минтимер Шаймиев проведоха среща при затворени за пресата врати в Татарския Кремъл, резиденцията на президентите на Татарската автономна република.

След преговорите между делегациите на двете страни бе организирана съвместна пресконференция на която президентът Гюл каза, че отношенията между турския и татарския народ спомагат за разгръщането на сътрудничеството и с Руската Федерация. Той каза, че Труция е открила първото си генерално консулство на територията на Руската Федерация в Казан и че това е доказателство за значението което се отдава на отношенията с тази република.

Президентът на Татарстан Шаймиев от своя страна каза, че посещението на президента Гюл е с историческо значение и че ще позволи да бъдат разгърнати двустранните връзки на сътрудничество.

Той отбеляза, че езикът, историческото минало, културата и традициите са обединяващи елементи между двата народа и поиска да бъдат взаимно открити културни центрове.

Президентът Абдуллах Гюл ще посети днес Казанския университет след което ще се завърне в Турция.ТРТ
-
Турция връчи на Израел протестна нота...

Изявленията на командващия израелските сухопътни сили Ави Мизрахи във връзка с историята на Турция предизвикаха тежка криза между двете страни...

Posted 15.02.2009 11:04:44 UTC

Updated 15.02.2009 11:04:44 UTC

Изявленията на командващия израелските сухопътни сили Ави Мизрахи във връзка с историята на Турция предизвикаха тежка криза между двете страни.

Министерството на външните работи на Турция връчи на Израел протестна нота, а турският генерален щаб изрази много остра реакция и подчерта, че очакват обяснение от израелския генерален щаб.

В изявлението на министерството на външните работи се заявява, че на Израел е била връчена протестна нота поради "изявлението в тон несъответстващ на дипломатическата етика и изопачаващ историческата действителност а също и поради грозните обвинения и клевети по адрес на премиера на Турция".

Министерството на външните работи поиска от израелските власти незабавен отговор във връзка с това неприемливо изявление.

Турският генерален щаб отправи много остра реакция по повод изявлението на командващия израелските сухопътни сили и подчерта, че изявлението е неприемливо, грозно и е надхвърлило всички допустими етически норми. В изявлението се заявява, че думите на израелския генерал се окачествяват като клеветнически, несответстващи на лице заемащо подобен отговорен пост и навреждащи на взаимните интереси на двете страни.ТРТ
-
Израелската армия не споделя становището на генерал Ави Мирзахи...

Говорител на израелската армия оповести, че изявленията на командващия израелските сухопътни сили генерал Ави Мизрахи във връзка с Турция не обвързват Израелските въоръжени сили и не отразяват становището и позициите на израелската армия...

Posted 15.02.2009 11:07:48 UTC

Updated 15.02.2009 11:07:48 UTC

Говорител на израелската армия оповести, че изявленията на командващия израелските сухопътни сили генерал Ави Мизрахи във връзка с Турция не обвързват Израелските въоръжени сили и не отразяват становището и позициите на израелската армия.

Говорителят подчерта, че това е личното становище на израелския генерал Ави Мизрахи.

Същевременно изралеският вестник Хаарец писа, че посланникът на Израел в Анкара Габи Левни, който бе призован в турското външно министерство, също е подчертал, че изявленията на генерал Ави Мизрахи са отражение на неговото лично становище и не отразяват официалната позиция на Израел.ТРТ
-
Турция осъжда нападенията в Ирак...

Турция оповести, че е сериозно обезпокоена от нарастващите след изборите за представители в провинциалните парламенти в Ирак терористични нападения...

Posted 15.02.2009 11:19:00 UTC

Updated 15.02.2009 11:19:00 UTC

Турция оповести, че е сериозно обезпокоена от нарастващите след изборите за представители в провинциалните парламенти в Ирак терористични нападения.

В изявлението на турското министерсдтво се изразява дълбоко съжаление поради смъртта на 40 и раняването на 80 души по време на станалото преди два дена бомбено нападение в район южно от столицата Багдат.

В изявлението се заявява, че Турция осъжда подобни нападения и се надява мирът и стабилитетът в Ирак да бъдат установени в най-кратък срок.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2