Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 януари 2009 г.

На море в Турция-Бехрамкале (Асос)

ASSOS - Aegean Paradise
SUN, SEA and ANTIQUITY

20 км (12 мили) югоизточно от Гюлпънар по крайбрежния път.

Високите руини на Бехрамкале,известен в древността като Асос,осигуряват панорамен изглед над егейско море.Когатол се приближавате,пътят се разделя на две:единият води до древното селище на върха на хълма,а другият се извива надолу към малкото модерно пристанище (то се охранява през нощта,така че трябва да пристигнете преди това).Пристанището е чудо,притиснато към отвесните канари.Има няколко малки хотела,построени от вулканични скали,които изглеждат много по-стари,отколкото са,флота от рибарски лодки ималък,скалист плаж.Тълпата в този нескъп курорт е интересна смесица от турски елит,художници и интелектуалци.

Руините на Асос,не са много големи като размери,лежат на върха на хълма.Основан около 1000 г. пр.Хр. от еолийски гърци,градът е управляван от лидийци,персийци,пергамонци,римляни,византийци,докато султан Орхан Гази (1288-1360) го превзема за османците през 1330 г.Твърди се,че Аристотел е прекарал известно време тук през IV в.пр. Хр.,а Св.Павел е спрял в града по пътя си за Милет,където посетил старейшините на църквата около 55 г.сл.Хр.Старото каменно село,точно под руините,се е променило малко през последния век,въпреки че продавачите на килими и дрънкулки са станали по-агресивни напоследък.Оставете колата си на някоя от по-големите улици и поемете пътя нагоре по стръмните павирани улици към върха на акропола,където ще бъдете възнаграден с великолепната гледка на крайбрежната линия и на гръцкия остров Лесбос,чиито граждани са първите заселници на Асос.

В Асос има има гимназия,театър,агора и изсечен в планинския склон под върха на Акропола Храм на Атина (около 530 г. пр.Хр.),който има разкошен морски изглед и е бил рекоструиран.По-модерно допълнение е Murad Hudavendigar Cami (Мурад Хюдавендигар Джами),джамия построена в края на XIV в.Джамията е много семпла,куполът е квадрат,с малко украса.Гръцките кръстове,издялани в трегера над вратата,показват,че османците са използвали строителен материал от по-ранна черква,вероятно на същото място.Надолу по склона,по пътя към пристанището,има паркинг за некропола и градските стени,простиращи се на 3 км (2 мили).Асос е известен със своите саркофази,направени от местен варовик,които са превозвани с кораби из целия гръцки свят.За нещастие,повечето гробници тук са разрушени.

Ресторанти и хотели:

Assos Kervansaray (Ассос Кервансарай).Най-добре разположеният от трите хотели на Асос в най-далечния край на пристанището "Кервансарая" има антична атмосфера,вероятно заради сивия камък от лава,от който е построен преди няколко години.

Hotel Assos (Хотел Ассос).Този хотел,заемащ цялата пряка между "Кервансарая" и "Бехрам" примамва множество международни туристи.

Hotel Behram (Хотел Бехрам).Това е първият хотел на Асос,до който ще стигнете,шофирайки навътре в града.

На море в Турция-Портал Турция

ASSOS - Aegean Paradise
SUN, SEA and ANTIQUITY

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2