Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 януари 2009 г.

И братът на Орхан Памук - мишена

Шевкет Памук – братът на Нобеловия лауреат Орхан Памук, вероятно е щял да бъде убит от „Ергенекон“ – терористична организация от подземния свят, която планира да свали правителството. Това сочат последни данни, събрани от органи, разследващи дейността на организацията.

Преди време бе разкрито, че Орхан Памук е сред потенциалните мишени в списъците на „Ергенекон“. Ето че дойде редът и на проф. Шевкет Памук да се превърне в обект на вдъхновение на извършители на пъклени убийства.

Шевкет Памук преподава в Лондонското училище по икономика и в университета "Богазичи" в Истанбул. (През 2006 Българската народна банка издаде на английски език книгата „Монетарна и фискална политика в Югоизточна Европа: историческа и сравнителна перспектива“ със съавтори Шевкет Памук и Румен Аврамов – бел. ред.)

Важната информация за планираното убийство се появява със задържането на Ибрахим Шахин, бивш шеф на отдел „Национална полиция“ в управлението за специални операции. При ареста, станал в средата на януари, са иззети множество документи, както и девет пушки. Освен това в дома на Шахин е намерена карта, благодарение на която в квартал Гьолбаши в Анкара са открити заровени оръжия, амуниции и бомби. Органите на реда попадат и на черен списък, в който, освен братята Памук, фигурират и други публични личности.

Според анализатори причината Шевкет Памук да попадне в списъка е свързана с факта, че неговият брат се е превърнал в трудна мишена, тъй като е с полицейска охрана от момента, в който се разбира, че „Ергенекон“ планира убийството му.

Освен това става ясно, че в последно време Шевкет Памук е затегнал примката около шията си с изказвания, отнасящи се до основателя на турската република – Мустафа Кемал Ататюрк. Според Шевкет, който е специалист по османска и модерна европейска история, митът „Ататюрк“ пречи да се създаде обстановка, в която спокойно да се обсъждат всякакви теми, свързани с Турция. Пред испанския всекидневник „Ел Паис“ Шевкет Памук признава, че е бил изненадан от дискусиите в Турция, посветени на „Мустафа“ (наскоро появил се биографичен документ, в който са описани малко известни страни от живота на Ататюрк).

„Ататюрк е историческа личност и човешко същество. В същото време се правеха опити неговият образ да се превърне в култ, за да може след смъртта му правителството да управлява Турция така, както сметне за добре. А Ататюрк, като всеки човек, е допускал и грешки. Около него обаче бе създадена митология, за да не се допуска обсъждане на редица политически казуси, включително на кюрдския и арменския въпрос. Още в началното училище ни се внушаваше, че Ататюрк е бил свръхчовек,“ отбелязва Шевкет Памук в интервюто пред „Ел Паис“.

Наскоро и брат му - Орхан Памук, направи изявление – този път конкретно посветено на терористичната организация „Ергенекон“. В него той признава, че е бил информиран за плановете, целящи неговото убийство, преди още те да се появят в публичното пространство. „Някои хора се опитват да омаловажат значението на разследванията по случая „Ергенекон“. Не обичам да говоря за политика, но тези хора са убивали и възнамеряват да убиват. Няма съмнение, че такава организация съществува,“ категоричен е писателят.

Todays Zaman, януари 2009

В."Култура",Брой 3 (2530), 22 януари 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2