Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 януари 2009 г.

АЕЦ „Козлодуй”

Рамадан Аталай: В рамките на 30 дни може да бъде пуснат един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”

23 януари 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"

София. След разговори с представители на централата в Козлодуй е станало ясно, че има възможност в рамките на 30 дни да се рестартира един от блоковете. Това каза в кулоарите на парламента председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Аталай печалбите, които ще получи България от повторния пуск са в рамките на 130 млн. лв.
„В момента сме натоварили правителството да предприеме всички онези мерки, съвместно с Европейската комисия, да седнат на масата, за да се реши в рамките на чл. 36 от Договора за присъединяване, какво е възможно да се направи във връзка със създалата се кризисна ситуация – кризата с природния газ и световната икономическа криза. Може би за пръв път имахме възможността да седнем като равноправни партньори с достатъчно самочувствие като нация, вместо да протегнем ръка за помощи, да искаме онова, което е записано в договора във връзка с чл. 36”, каза Аталай. Според него коалиционните партньори, които не подкрепиха решението не са разбрали идеята на решението, предложено от енергийната комисия. „Борбата не е днес да се застане пред шалтерите на блоковете на централата и да се вдигнат, а да седнем като равноправни партньори с ЕС”, допълни той.
Юлиан ХРИСТОВ
-------------------
Ал. Божков: Решението за 3 и 4 блок е предизборен ход с лоши последици

11:14

Тъжното е, че днешното решение на НС правителството на България да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на спрените 3-ти и 4-ти блокове в АЕЦ „Козлодуй“, всъщност не е насочено към европейските ни партньори, а към българския избирател, каза специално за БГНЕС икономистът Александър Божков, бивш министър на икономиката и главен преговарящ в Брюксел.

Божков посочи, че част от опозицията като ПП Атака и движение „Напред“ вдигна знамето да се отворят 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и позволи БСП да го яхне. Понеже се оказа, че всъщност няма никаква връзка между газовата криза и отварянето на блоковете изпаднаха в неудобна ситуация и бързат да замажат положението.

Това е предизборен ход с много лоши последици, категоричен е Божков. Вместо да се отиде в Брюксел и да се каже какво правим по всичко, за което ни критикува, ние се правим на интересни и отиваме да искаме отварянето на блоковете. /БГНЕС
---------------------------
Ами ако гръмне бойлерът в „Козлодуй”?

18 Януари 2009

е-vestnik

60 автобуса докараха вчера в София 3 хил. души да демонстрират за отварянето на блокове 3 и 4 в „Козлодуй” – основно работници на бизнесмена под гаранция Христо Ковачки. Организаторите на демонстрацията – неговата партия „Лидер”, ВМРО, един от видовете земеделци и присъединилите се „Гергьовден”, обаче твърдят, че на митинга шествие имало 12-15 хил души. Айде, да ги оставим да смятат колко души могат да возят 60 автобуса и колко са земеделците и гергьовците в София.
Не това е важното. Нито кой плаща масрафа.

Какво искат т.нар. протестиращи? Да се изежим на Европа и да си го надървим? Не, по-скоро тоя кърпеж от партии иска да събере гласове. Да се хареса на народа - ето, милее за България, за националното достойнство и т.н. Първа частна коалиция си зарибява електората.

Всичко добре, ако цялата работа не се крепеше на лъжи. Екземпляри като Каракачанов не спират да заблуждават за „Козлодуй” години наред. Често повтаряната теза, особено и от президента Първанов, е, че това са едни напълно безопасни блокове, спрени несправедливо по искане на ЕС. Това, обаче, е лъжа.

Нещото, което не казват политиците, е, че по решение на Европейската комисия постепенно бяха закрити всички ядрени реактори първо поколение в Европа - като недостатъчно безопасни. Защо някой тук си въобразява, че за България трябва да се направи изключение? Реактори от същия тип (ВВЕР 440 B230) като в “Козлодуй” бяха закрити в ГДР и Словакия (която все пак не пусна спрения блок, както се закани).

Ядреното лоби у нас лъже, че същите реактори като закритите има във Финландия, Унгария и Чехия. Но тези там са дотолкова усъвършенствани (ВВЕР 440 от модела В213), че са признати за реактори второ поколение, макар някои от тях да нямат бетонен саркофаг отгоре, който предпазва от замърсяване при авария. Това е и основната разликата между работещите блокове 5 и 6, и спрените 3 и 4 в Козлодуй. Първите имат бетонен саркофаг, вторите нямат и, ако някой гръмне, ще омърси цяла Европа. А на България жална й майка.

А признаци за това има. Проблемът не е в техниката, а в главите на хората. Преди 3 години централата криеше опасен инцидент и отричаше, че има такъв. А по-късно той беше наречен в някои доклади най-опасният в света за последните години - когато прътите, които се спускат и изключват реактора, бяха залепнали и не искаха да падат (вина на производителя “Атомстройекспорт” - никой не го коментира). Вместо тревога, тогавашният шеф на “Козлодуй” каза, че не се спускали само 22 пръта от 60 - и без тях реакторът щял да спре. Това е типично за манталитета на средния българин, който хвали старата си лада, че върви като часовник, нищо че спирачките й малко не са наред.

Та въпросът е - ако гръмне бойлерът в “Козлодуй”, къде отиват президентът Първанов и очевидно подхождащата му Първа частна коалиция “Напред”, начело с Каракачанов? Ще влязат ли в затвора за безотговорния си популизъм?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2