Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-23.01.09 г.

Бензинът в Турция поскъпна
23 януари 2009 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цената на безоловния бензин А-95 в Турция е увеличена с 6 куруша /около 6 стотинки/, съобщи вестник “Хюриет”. След увеличението цената на литър бензин А-95 в Анкара и Измир се променя от 2,80 на 2,86 турски лири. В Истанбул цената на безоловния бензин А-95 скача от 2,81 на 2,87 турски лири на литър.

Централната банка на Турция очкава инфлация от 7,55%
23 януари 2009 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията на турската Централна банка за размера на инфлацията в страната към края на годината спаднаха на 7,55%, съобщи Анадолската агенция. Централната банка оповести резултатите от проведената анкета през втория период на януари. Съгласно тях, очакванията за инфлацията в Турция към края на годината на база потребителски цени се намаляват от предишните 7,84% на 7,55%.

Дарителска кампания за Газа в турския парламент
23 януари 2009 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. В турския парламент продължава дарителката кампания за пострадалите от израелските нападения палестинци в Ивицата Газа, съобщи вестник “Сабах”. Вчера председателят на парламента Кьоксал Топтан, депутати и служители в администрацията на парламента участваха в кампания за кръводаряване. Преди това Кьоксал Топтан връчи на председателя на Червения полумесец Текин Кючюкали чек за 500 000 турски лири /около 500 000 лева/, дарени от турски депутати за палестинците в Газа, като изрази увереност, че те ще бъдат използвани по предназначение.

ДХА: Терористи се предадоха на силите за сигурност в провинция Шърнак, Турция
23 януари 2009 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Двама терористи, избягали от лагерите на ПКК в Северен Ирак, се предадоха на силите за сигурност в околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Х.А. с кодовото име “Агири” и Ф.А. с кодовото име “Агир” развивали дейност в лагерите на ПКК в Северен Ирак и сами са се предали на силите за сигурност на ГКПП Хабур на турско-иракската граница. Първоначално са откарани в жандармерийския участък “Веремли” в Силопи, където е установено, че са заемали високопоставени длъжности в терористичната организация ПКК, след което са изпратени във вилаетското командване на жандармерията в Диарбекир.

Анадолска агенция: Кемал Кълъчдароглу е кандидатът на основната опозиционна партия за кмет на Истанбул
23 януари 2009 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заместник председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу е кандидатът на партията за кмет на Истанбул на местните избори на 29 март, съобщи Анадолската агенция. Това стана известно на продължаващата от известно време процедура в централата на НРП за номиниране и утвърждаване на кандидатите на партията за местните избори. Очаква се днес лидерът на НРП Дениз Байкал да оповести официално на пресконференция в 11.00 ч. кандидатите на партията за кмет на Голяма община Истанбул и на районните общини в Истанбул.

75 души са задържани в Ескишехир, Северозападна Турция, за разпространение на дрога
23 януари 2009 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Петима души, задържани при операция в град Ескишехир, Северозападна Турция, за залавяне на дрога, са вкарани в затвора, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Ескишехир са организирали операция по следене след получено сведение за разпространение на дрога. В рамките на операция с кодовото име „Домино” са били задържани 75 души и заловени 16 кг 418 грама дрога. След разпита 54 от задържаните са били освободени, 16 предадени на съда. При операциите е било заловено и оръжие – 2 пистолета, 1 пушка и патрони.

„Хюриет”: 27 души са задържани в Анкара за търговия с наркотици
23 януари 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. 27 души са били задържани в Анкара за търговия с наркотици, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Анкара са подложили на следене в продължение на 6 месеца група, за която е имало съмнение, че се занимава с трафик на дрога. С разпореждане на Републиканската прокуратура в околийския център Хаймана екипи за борба с наркотиците са предприели операция за задържане на наркотрафикантите. В рамките на операцията е била претърсена и обществена сграда. Задържани са били 27 души, сред които трима обществени служители. След полицейския разпит 6 от задържаните са били вкарани в затвора, а двама от задържаните обществени служители са били задържани след разпита. Операциите продължават, пише вестникът.

Новият главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш ще се срещне в Анкара с посланиците на страните от ЕС
23 януари 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш ще се срещне в Анкара с посланиците на страните от ЕС, пише турският вестник „Сабах”. След контактите си в Брюксел след встъпването на новия пост Багъш ще даде работен обяд на посланиците на ЕС в Анкара идния вторник, 27 януари. Работният обяд ще бъде под домакинството на чешката посланичка Ева Филипи. На срещата Багъш ще представи последните стъпки, които са направени по пътя към ЕС и стъпките, които ще бъдат предприети в следващите месеци. Сред обсъжданите теми ще бъдат Националната програма по пътя към ЕС, обнародвана в „Държавен вестник” и стартирането на канала на кюрдски език. Егемен Багъш съпровождаше премиера Реджеп Тайип Ердоган при визитата му в Брюксел миналата седмица и имаше двустранни срещи с членовете на Европейската комисия и еврокомисаря по разширяването Оли Рен, пише вестникът.

Догу Перинчек използва методи да подбуда към въоръжените сили в защитата си по делото „Ергенекон”
23 януари 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един от главните обвиняеми по делото „Ергенекон” и считан за един от лидерите на едноименната организация Догу Перинчек използва методи на подбуда към турските въоръжени сили на вчерашното заседание в съда, пише турският вестник „Заман”. На вчерашното 40-то съдебно заседание по делото в заседателния салон на затвора в Силиври изложи своята защита лидерът на Работническата партия Догу Перинчек. Перинчек засегна самоубийството на един от бившите шефове на жандармерийските специални части и герой в борбата срещу тероризма Абдюлкерим Кърджа и заяви, че държава, която убива героите си, няма да остане на крака. Той каза, че ситуацията е стигнала дотам, че всеки ден турските въоръжени сили понасят удари като футболна топка. Перинчек посочи, че няма правова държава. „Ние не казваме на турските въоръжени сили ела, направи преврат. В психологическата война турският народ и турската армия сами трябва да се защитават”, посочи подсъдимият. Той отхвърли обвинението, присъстващо и в обвинителния акт, че е от основателите и вторият лидер на ПКК. По думите му с това дело се води война срещу турските въоръжени сили, пише вестникът.

„Заман”: Турция е на трето място след Русия и Германия в сектора на международните транспортни превози
23 януари 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на трето място след Русия и Германия в сектора на международните транспортни превози и се стреми към лидерство, пише турският вестник „Заман”. Високопоставеният служител в министерството на транспорта Суат Хайри Ака посочи, че Конференцията на министрите на транспорта в Европа планира да приложи нови мерки за либерализация на транспортните превози между страните членки на организацията. В областта на транспортните превози Турция има проблеми с някои страни, сред които на първо място България. В тази връзка Конференцията е подготвила нов пакет от документи, които ще уреждат международните превози. Според новата система близо 1600 фирми от Турция ще получат многостранна квота, което ще намали както административните проблеми по уреждането на документи, така и финансовите разноски по преминаването през страните, пише вестникът.

Еврейски организации в САЩ изразиха безпокойство за изявленията на турските представители относно Израел
23 януари 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Американски еврейски организации изразиха силно безпокойство от тежките обвинения и коментари на турските държавни представители за Израел и от нарастващите антиеврейски настроения в Турция в писмо до премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Еврейски организации в САЩ отговориха в писмо на острите критики и коментари на Ердоган и други турски представители относно израелската операция в Газа. В писмото, подписано от председателите на 5 големи еврейски организации, се посочва, че обвиненията, които се отправят към Израел са твърде тежки и в Турция се е засилила враждебността към евреите. Като пример за антиеврейски настроения се посочват нападенията срещу консулството на Израел в Истанбул, синагога в Измир и нападението срещу турски гражданин от еврейски произход в Истанбул. В писмото се казва, че днес приятелите на евреите в Турция са се затворили и се намират под заплаха. Според авторите на писмото турските представители отправят атаки към Израел до степен да възпламеняват отношенията и зависимостта между това и антисемитизма на различни групи е очевидна.

-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 23
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 23, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 23

HURRIYET
-- METAL WAVE
Turkish police have detained 35 people, including a union leader, military and police officers, in 15 provinces under the Ergenekon probe. Police searched the Turkish Metal Union and the Eurasia TV (ART) buildings. Turkish Metal Union chairman and ART Executive Board president Mustafa Ozbek were among the detainees. Ozbek labeled the investigation as “illegal”.

-- KUCUK RELEASED
The High Criminal Court in Istanbul has decided to release writer Professor Yalcin Kucuk and Independent Republican Party (BCP) Deputy Chairman Engin Aydin as it ruled that documents collected from his house did not include any evidence. Kucuk and Aydin were detained during the 10th wave of the Ergenekon probe on Jan. 7.

-- OH GOD, WE ARE LUCKILY ALIVE
People have narrowly escaped disasters in Ankara and Istanbul. A six-story construction site collapsed in Ankara due to negligence. Six people were injured, but fortunately no one was killed. In Istanbul, a massive window pain fell from the fifth floor on people on the street below. Six people were injured in the accident, with one 19-year-old university student in a life-threatening condition.Hurriyet

-
„Сабах”: Турският премиер възложи на валиите да обезпечат сигурност и ред на местните избори
23 януари 2009 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган възложи валиите да се грижат за сигурността и реда на предстоящите избори за местни органи на властта през март тази година, пише турският вестник „Сабах”. На среща в Анкара с валиите на 81 провинциални центрове в Турция Ердоган изтъкна, че ролята на служителите в гражданските отдели за обезпечаване на ред и сигурност по време на изборите ще бъде голяма. Премиерът изтъкна, че не трябва да допускат атмосфера на страх на изборите. „Тази страна има разузнавателна организация. Вие ще изявявате волята си, ще взимате информацията, която идва от тази организация и ще действате съобразно това, ако е необходима намеса”, изтъкна турският премиер.

„Сабах”: Социалистите в Европейския парламент изразиха пълната си подкрепа за членството на Турция в ЕС
23 януари 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Групата на социалистите в Европейския парламент изрази пълната си подкрепа за членството на Турция в ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Делегация на европейските социалисти, водени от председателя на групата в европарламента Мартин Шулц, която е на посещение в Анкара, се срещна вчера с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и с лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Дениз Байкал. При срещата си с Абдуллах Гюл Шулц заяви, че целта за Турция е пълноправно членство в Евросъюза, без каквото и да е колебание в тази връзка. Той посочи, че тяхното поколение социалисти не изпитва колебанието на предишното поколение за това дали мястото на Турция е в Европа, пише вестникът.

Турски печат: Единадесетата вълна от арести по делото „Ергенекон” беше насочена срещу специалните части
23 януари 2009 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вчерашната единадесета вълна от арести по делото „Ергенекон” е основната политическа тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че в 15 провинциални центъра са били организирани операции, при които са били задържани 35 души, сред които председателят и ръководителите на синдиката „Тюрк метал”, военни, сред които полковник, лейтенант, старши лейтенант, началник на полицейска дирекция, много полицаи от специалните части, журналист, както и главният секретар на Комисията по акредитация в Турция, директорът на телевизия АРТ, която е яростна опозиция на правителството. В рамките на няколкочасовите операции, започнали в 7 часа сутринта вчера, са били претърсени офисите на синдиката „Тюрк метал”, студията на телевизия АРТ, домовете на много от задържаните. Били са иззети много документи. Вестникът цитира изявленията на ключовите задържани. Според шефа на телевизия АРТ Мустафа Йозбек всичко това се случва по заповед на САЩ.
Вестник „Радикал” пише, че 11-та вълна на арестите по „Ергенекон” е била насочена основно срещу специалните части, ръководени от задържания вече Ибрахим Шахин. Много от задържаните полицаи са от специалните части, които са участвали в операции срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/.
Вестник „Сабах” пише, че сред задържаните 38 души има 8 военни и 13 полицаи. Операцията е била организирана след проучване на документ S-1 от иззетите документи от архива на Ибрахим Шахин, бивш шеф на специалните части за борба с тероризма. Вестникът изброява поименно задържаните.
Вестник „Милиет” пише, че документ, намерен у бившия шеф на специалните части Ибрахим Шахин, е довел до нови арести по делото. Мотивът за задържането на военните и полицаите е, че са имали връзка с Ибрахим Шахин и са били готвени за извършване на покушения срещу някои публични лица в Турция.
Редица публикации по темата има във вестник „Заман”. Според задържания Йозбек случващото се показва, че Турция не е правова държава и сегашните управляващи не работят за страната си, а предизвикват хаос.

Министърът на правосъдието на Турция е на посещение в Хага

23 януари 2009 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Хага. Продължава посещението на министъра на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин в Хага, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с министъра на правосъдието на Кралство Нидерландия Ернст Хирш Балин, с министъра на вътрешните работи Гус дер Хорст и с председателя на правната комисия на холандския парламент.

Започва посещение на министъра на външните работи на Ирак в Турция
23 януари 2009 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започва посещение на министъра на външните работи на Ирак Хошиар Зебари в Турция, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи на най-високо турско държавно ниво - с министъра на външните работи на Али Бабаджан, с президента Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган. По време на разговорите ще бъдат разгледани всички въпроси, представляващи интерес за двете страни, включително борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ и дейността на тристранния механизъм между Турция, Ирак и САЩ за борба с тероризма. Ще бъде отделено внимание и на сегашната обстановка в района на Близкия изток и разменени мнения във връзка с кризата и последното състояние на обстановката в Газа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2