Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 26 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-26.01.09 г.

Юнал Лютфи става зам.-председател на ПАСЕ

Елена Коцева

Зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи е избран за заместник-председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.

Това стана при откриването на І-та част на сесията на ПАСЕ за 2009 г. в Страсбург на 26 януари 2009 г.

Юнал Лютфи е избран в пленарна зала и ще заема поста четири години.

Той е член на българската делегация в организацията от 1991 г., а от 2001 г. е неин ръководител.

Юнал Лютфи е бил заместник-председател на ПАСЕ през 2003 г.

Основните теми в дневния ред на сесията, която ще продължи до 30 януари, са последствията от войната в Южен Кавказ, ситуацията в ивицата Газа и световната финансова криза.нюз.бг
-
Над 20 бюджетни институции в Турция не са се вместили в рамките на отпуснатия им бюджет през 2008 г.
26 януари 2009 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. . През 2008 година 21 от 50 бюджетни институции в Турция не са се вместили в определения им бюджет; останалите 29 институции са имали разходи в рамките на отпуснатите им средства, съобщи Анадолската агенция. Най-пестеливо са използвали определения им бюджет Конституционният съд, Генералният секретариат за ЕС и парламентът. При разходна част в бюджета от 3,4 милиарда турски лири /около 3,4 милиарда лева/, Главно управление на пътищата е изхарчило 8,2 милиарда турски лири. Общите разходи на Държавното водно стопанство са 1,3 пъти повече от предвидената сума в разходната част на бюджета на тази институция.

102 килограма хероин са заловени в турската провинция Битлис
26 януари 2009 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Битлис. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност заловиха 102 килограма чист хероин в провинция Битлис, Югоизточна Турция, пише вестник “Заман”. След получен сигнал, за проверка бил спрян автомобил, пътуващ по пътя Битлис-Диарбекир. Наркотикът бил открит в багажното отделение на автомобила, опакован в 200 пакета. Задържан е водачът на автомобила, срещу когото е повдигнато обвинение за “търговия с наркотични вещества”.

Износ в размер на 100 млрд. долара през 2009 г. ще се смята за успех, каза турски министър
26 януари 2009 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара.Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че ако през тази година турският износ възлезе на около 100 милиарда долара, това ще смята за голям успех, съобщи Анадолската агенция. Министърът прогнозира много лоши резултати за турския износ през месеците януари-февруари-март и предполага, че ще има известно подобрение през месеците април-май-юни. Досегашните равнища и резултатите в турски износ от 2008 г. ще може да бъдат достигнати едва през 2011-2012 г. За 2023 г. Кюршад Тюзмен прогнозира турският износ да надхвърли равнището от 500 милиарда долара.

Самолет на Турските авиолинии се приземи аварийно на летището в Истанбул
26 януари 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Самолет на Турските авиолинии се приземи аварийно на летището в Истанбул след сблъсък с ято птици, съобщават турските медии. След сблъсъка се е повредил двигателят на самолета.
На борда е имало 143 пътници, като никой от тях не е пострадал при инцидента. Самолетът е летял за Копенхаген.

Премиерът на Турция покани Барак Обама на форума на Алианса на цивилизациите в Истанбул
26 януари 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган покани президента на САЩ Барак Обама на форума на Алианса на цивилизациите, който ще се състои на 6 и 7 април в Истанбул, пише турският вестник „Йени шафак”. В поканата си турският премиер изтъква, че връзките между двете страни са особено важни за глобалния и регионалния мир. Ердоган отправя поканата в поздравителното си послание към новия американски президент. „Визитата Ви в страната ни по повод срещата за диалог на цивилизациите ще бъде много добра възможност за обсъждане на отношенията между САЩ и Турция на високо равнище”, се казва в посланието.

61,7 % от турските граждани вярват в съществуването на организация „Ергенекон”, сочи проучване
26 януари 2009 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. 61,7 % от турските граждани вярват в съществуването на организация „Ергенекон”, сочи проучване, направено във връзка с делото, пише турският вестник „Радикал”. Изследване, осъществено от агенция „A&G” в 33 провинции и представено от вестник „Милиет” за това има ли организация „Ергенекон” в Турция, даде интригуващи резултати. Резултатите от проучването показват, че 14,5 % от анкетираните са на мнение, че това дело е политическа маневра на управляващата Партията на справедливостта и развитието. 49,3 % от избирателите на зряла възраст са отговорили на въпроса „Какво е „Ергенекон?”, че това е дело, по което се съдят банди, които са извършили престъпления и превратаджии. Според 22 % от анкетираните това е предлог правителството да се разправи с опозицията и турските въоръжени сили. 32, 8 % са онези, които смятат, че всичко по делото е в рамките на закона и правовата държава, докато според 26, 9 % това е опит да се накажат и ликвидират бандите, но с някои хора се прави разправа с цел отмъщение за техните позиции.
20,3 % от анкетираните не вярват в съществуването на организация „Ергенекон”. 62 % от лицата с университетско образование вярват в съществуването на подобна организация. От онези, които днес биха гласували за Партията на справедливостта и развитието, 74, 9 % смятат, че съществува „Ергенекон”. Според онези, които биха гласували за Партията на националистическото движение 64,3 % изразяват същото мнение. От привържениците на Народнорепубликанската партия 51 % е процентът на вярващите в съществуването й. От изследването се налага изводът, че голяма част от турското общество вярва, че организация „Ергенекон” съществува. Повечето избиратели на водещите политически партии с изключение на НРП това дело е насочено срещу групи извършили престъпления и превратаджии, но се смята, че с някои лица се извършва саморазправа, пише вестникът.

Прокюрдската ПДО призова да се разследват слуховете за убити от „Ергенекон” хора, изхвърлени в петролни ями
26 януари 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Силопи. Прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция призова разследващите органи по делото „Ергенекон” да извършат разследвания в Силопи за хора, които са убити и хвърлени в петролните ями на петролната компания БОТАШ, пише турският вестник „Сабах”. Делегация на ПДО посети Силопи с цел да разследва слухове за убити от организацията „Ергенекон”. Депутатите от кюрдски произход бяха посрещнати в града от близо 2 000 души. Те обаче не получиха разрешение да направят разследвания за хвърлени трупове в петролните ями. Хасип Каплан изтъкна, че ако се иска тези банди да бъдат изкоренени, трябва да се отиде в Силопи и на други места, където се твърди, че са хвърлени трупове на хора, пише вестникът.

Министърът на енергетиката на Турция Хилми Гюлер замина за Будапеща за срещата по проекта „Набуко”
26 януари 2009 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер замина за Будапеща за срещата по проекта „Набуко”, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В срещата ще участват представители на страните, които участват в реализацията на проекта – Германия, Австрия, България, Румъния и Унгария, както и представители на Европейската комисия, САЩ, Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Ирак, Египет и Грузия.

Турция планира да изгради до 2020 г.вятърни електростанции с мощност 20 000 мегавата
26 януари 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че Турция е взела решение да използва по-активно потенциала за вятърни електроцентрали в страната и до 2020 г. ще изгради такива електроцентрали с обща мощност 20 000 мегавата, предаде Анадолската агенция. Общият потенциал за добиване на електроенергия чрез вятърни турбини в Турция се изчислява на около 48 000 мегавата. По думите на министъра съгласно новоприетия закон, за изграждането на 500-киловатови турбини вече не се иска никакво специално разрешение. Това дава възможност потребителите в същото време да са и производители на електроенергия.

„Заман”: Главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш прие председателя на делегацията за Турция на ЕК Марк Пиерини

26 януари 2009 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър на Турция и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш прие председателя на делегацията за Турция на Европейската комисия Марк Пиерини, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Срещата се състоя в сградата на Генералния секретариат на ЕС. Засега не се дава информация за водените разговори. Утре Багъш ще се срещне с посланиците на ЕС в Анкара на специален обяд под домакинството на чешката посланичка в турската столица, пише вестникът.

Споразумението с МВФ трябва да бъде финализирано преди местните избори, каза директорът на турската ЦБ
26 януари 2009 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Споразумението с Международния валутен фонд трябва да бъде финализирано преди местните избори на 29 март, заяви председателят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, пише турският вестник „Заман”. Йълмаз изтъкна, че не вижда някакво отрицателно развитие в преговорите с международната финансова институция и няма никакви пречки споразумението да бъде сключено до два месеца. Той посочи, че използването на финансовата помощ ще бъде от положително значение за частния сектор в икономиката и изрази мнение, че парите трябва да постъпят и бъдат разпределени от държавната хазна. Директорът на турската централна банка отхвърли обвиненията, че параметрите на преговорите с МВФ се крият от обществото. По повод мярката за опрощаването на данъци за фирми и физически лица, които са прехвърлили паричните си спестявания в банки в Турция, Йълмаз посочи, че 741 388 души ще бъдат изтрити от черния списък на укриващите доходи с тази мярка, пише вестникът.

В Турция се създава магистрална полиция
26 януари 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция тази година ще бъде създадена магистрална полиция, каквато има в САЩ и в европейските страни, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Магистралната полиция ще се занимава с всички пътнотранспортни произшествия по магистралите и ще извършва контрола на трафика. Съобщението за създаването на магистрална полиция в Турция е направено от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай на съвещание с директорите на областните дирекции по сигурността. На съвещанието министърът е посочил, че с увеличаването на пътните магистрали в страната нарастват и исканията от гражданите да бъдат преразгледани наложените ограничения на скоростта на движение по магистрали.

Агенция “Фокус” припомня, че сега максималната разрешена скорост на движение по магистрали в Турция е 130 км/час.

„Сабах”: Шефът на синдиката „Тюрк метал”, военни и полицаи са вкарани в затвора по делото „Ергенекон”
26 януари 2009 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. За 18 от задържаните при последната операция по делото „Ергенекон” е разпоредена мярка за неотклонение, пише турският вестник „Сабах”. Седем от тях са военни служители, 10 полицейски служители, а единият председател на синдикат. След приключване на необходимите процедури от задържаните при операцията на 22 януари в затвора са вкарани лейтенант Емре Балтаджъ, служещ в Шърнак, лейтенантите Онур Йоздемир и Джихан Арък, служещи в жандармерийските части в Тузла. Един от задържаните при операцията офицери е бил освободен от съда. След приключване на полицейския разпит в отдела за борба с организираната престъпност към полицията в Истанбул в затвора Метрис са били вкарани шефът на специалните части в Елязъг Айхан Атабек и служителят в отдела за специалните части към полицията в Анталия Сервет Кайнак, както и другите задържани полицаи. Обвинението към тях е „членуване във въоръжена терористична организация”.
След полицейския разпит задържаният шеф на синдиката „Тюрк метал” Мустафа Йозбек и изследователят Ерхан Гьоксел са били предадени на съда с искане за прилагане на мярка за неотклонение за членуване в терористична организация. Съдът е разпоредил мярка за неотклонение за Йозбек. Той е бил изпратен в затвора Метрис, а Гьоксел е бил пуснат на свобода. Пуснати са били и главният секретар на синдиката Мухаррем Аслъюдже и други задържани при операцията синдикални служители. Задържаният председател на Дружеството за човешки права в Тюркменели Саваш Авджъ е бил отведен в Сивас. От задържаните при предишните операции в затвора се намират 41 обвиняеми.

“Хюриет”: Лихвите в Турция все още са високи, каза управителят на Централната банка
26 януари 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управителят на турската Централна банка Дурмуш Йълмаз заяви, че и след неотдавнашното намаляване на лихвите с 2 пункта, е видимо, че те все още са високи за сегашната икономическа ситация в Турция, пише вестник “Хюрриет”. През тази година Турция може да има необходимост от външно финансиране в размер на 30 милиарда долара, смята Дурмуш Йълмаз с уговорката, че „това е само едно предположение”.

“Заман”, Турция: Очаква се нова вълна на икономическата криза
26 януари 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Съюза на турските палати и борси /СТТБ/ Рифат Хисарджъкооглу предупреди индустриалците в страната, че се задава нова вълна на икономическата криза, съобщи вестник “Заман”. Хисарджъкоглу посочи, че ако страната успее да задържи нивото на вътрешното си потребление, пораженията от новата вълна ще бъдат по-малки. Според него новата вълна на икономическата криза се очаква от Азия, като специалистите препоръчват по-конкретно мерки, налагащи се от намаляването на темповете на прираст на Китай и спада в износа на Япония.

„Хабертюрк”: 71 517 100 души е достигнало населението на Турция по официални данни
26 януари 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. 71 517 100 души е достигнало населението на Турция по официални данни, обяви Статистическият институт на Турция, пише електронното издание „Хабертюрк”. 17, 8 % от турските граждани живеят в Истанбул. Според изнесените данни половината от населението на Турция съставляват лицата под 28 години.

“Сабах”: Втора среща за създаване на Пакт за сигурност и сътрудничество в Кавказ
26 януари 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Втората среща за създаване на Пакт за сигурност и сътрудничество в Кавказ /ПССК/ се провежда днес в Истанбул, пише турският вестник “Сабах”. Ще се обсъжда превръщането на предложения от Турция ПССК в институционална структура. Ще бъдат направени също сондажи за среща между турския президент Абдуллах Гюл и президента на Армения Серж Саркисян без да се използва “посредничеството” на футболни срещи, отбелязва вестникът. От тази гледна точка, ако ПССК бъде институционализиран, Абдуллах Гюл и Серж Саркисян могат да се срещнат за втори път без да чакат футболен мач между националните отбори на Турция и Армения.

Агенция „Фокус” припомня, че през септември м.г. Абдуллах Гюл отиде в Ереван по покана на Серж Саркисян, за да наблюдава мача между футболните отбори на двете страни. Със срещите на двамата президенти в Ереван бе белязано началото на затопляне на двустранните отношения, а медиите заговориха за „футболна дипломация”. Предвидено е президентът на Армения тази година да отиде в Турция също за футболен мач.

“Сабах”: Победител в газовата криза ще излезе Турция, твърди украински енергиен експерт
26 януари 2009 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Анкара.Украинският енергиен експерт Александър Нарбут смята, че Турция може да бъде истинският победител в газовата криза между Русия и Украйна, предизвикала сериозен проблем в страните от ЕС и увеличила значението на проекта за газопровод НАБУКО, пише днес турският вестник “Хюриет”. Днес в столицата на Унгария Будапеща започва среща на високо равнище, на което ще се разисква пътната карта на проекта за газопровод НАБУКО. На форума Турция е представени от министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер, посочва турският всекидневник.

Турски печат: Зимният фестивал в планината Зигана се превърна в снежна трагедия
26 януари 2009 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Действията на политическите партии в Турция във връзка с предстоящите местни избори на 29 март тази година и трагедията в планината Зигана със затрупаните от лавина туристи са сред основните теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че група от 18 души, които са били излезли вчера на поход в планината Зигана между Гиресун и Трабзон, е била затрупана от лавина. В резултат на свличането на снежната маса са загинали 10 души, двама са били ранени, а шестима са се спасили по чудо. Групата, тръгнала на снежно приключение в планината Зигана, е била от клуба по тенис, планинарство и ски в Трабзон. Тя е тръгнала в 9,15 часа вчера от Гюмюшкаяк и на пътя за летовището Кадърга само 15 минути след тръгването лавина се е откъснала и я връхлетяла. Виждайки стоварващия се отгоре им сняг, туристите са се разбягали на различни страни. Докато шестима са успели да се спасят по чудо, останалите са били влачени от тоновете сняг десетки метри. Оцелелите са се опитали да извадят своите спътници изпод снежната маса и чрез мобилните си телефони са извикали на помощ спасителни екипи. Веднага са пристигнали екипи на спасителните служби от Гюмюшхане, Трабзон, Ерзурум, Ризе и Ерзинджан и са започнали операция на широка територия за издирване на евентуално оцелели под снежната маса. При операцията повече от 4 часа са били извадени живи шестима души, от които двама с наранявания са оцелели, а четирима извадени с наранявания са починали на път за болницата. Шестима от затрупаните са били извадени мъртви.
Вестник „Сабах” пише, че зимен фестивал за група от 18 планинари аматьори се е превърнала в снежна трагедия. Той посочва, че групата е тръгнала за участие в зимния фестивал в Зигана, който се устройва за трети път, и на височина 2 100 метра е претърпяла трагедия.
Вестник „Радикал” помества разкази на оцелелите, които посочват, че с голям ентусиазъм и настроение са излезли за една приятна неделна разходка в планината. При спасителната операция затрупаните са били извадени изпод 4 метра сняг.
В публикация, озаглавена „Ангелът, който взема душите, този път се облече в бяло”, вестник „Хюриет” също се спира на трагедията, сполетяла любителите на планината през зимата.

“Хюриет”: Турция и САЩ споделят общи ценности, пише Ердоган в поздравлението си до Барак Обама
26 януари 2009 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и САЩ споделят общи ценности и визия, пише турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в поздравлението до Барак Обама по случай встъпването му в длъжност като 44-ти американски президент, съобщава вестник “Хюриет”. Ердоган подчертава, че укрепването на връзките и стратегическото партньорство между Турция и САЩ е важно не само от гледна точка на националните интереси на двете страни, но има значение и от гледна точка на регионалния и световния мир и стабилност.

Турска делегация, водена от Кюршад Тюзмен, е на посещение в Иран
26 януари 2009 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Започва посещение в Иран на Държавния министър на Турция Кюршад Тюзмен, съпровождан от 160-членна турска бизнес делегация, съобщават турските медии. В Техеран Кюршад Тюзмен ще говори утре на семинар на тема развитие на търговското и икономическото сътрудничество между Турция и Иран и ще има редица двустранни срещи. На 29 януари Тюзмен и бизнес делегация ще посетят град Мешед, където също ще участват в семинар за активизиране на двустранните търговско-икономически връзки.
Посещението в Иран е част от активните усилия на Анкара за запазване на съществуващите външни пазари. За увеличаването на износа в условията на кризата Турция все повече придава тежест на двустранните споразумения, на пазарите в съседните страни и на задоволяване на интереса към турски износ, заплащан в местна валута.

„Сабах”: Опозиционната НРП в Турция може да изпадне в криза с внасянето на искания до Конституционния съд
26 януари 2009 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция ще изпадне в критична ситуация с внасянето на искания в Конституционния съд с издигането на кандидатурите на депутатите Кемал Кълъчдароглу за кмет на Истанбул и на Йозлем Черчиоглу за кмет на Айдън, пише турският вестник „Сабах”. Ако двамата спечелят изборите за местни органи на властта на 29 март 2009 година и станат кметове, броят на депутатите на НРП ще стане 96. За да може НРП да прокара свои инициативи в Конституционния съд, са необходими най-малко подписи от 110 депутати, а дори в сътрудничество с Демократичната лява партия /ДЛП/, която има 13 депутати, те ще бъдат 109. В тази ситуация НРП ще се нуждае от подкрепата на Партията на националистическото движение или на независимия депутат от Тунджели Камер Генч за искане за отмяна на приети от властта закони.

„Сабах”: Али Бабаджан обсъди в телефонен разговор с Хилари Клинтън ситуацията в Ивицата Газа
26 януари 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан разговаря по телефона с новия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън за ситуацията в Ивицата Газа, пише турският вестник „Сабах”. Бабаджан изрази становище, че постигнатото прекратяване на огъня в Газа е много нестабилно и нарушимо и поиска новият представител на САЩ за Близкия изток Джордж Митчъл да посети Анкара в рамките на близкоизточната си обиколка идната седмица. От своя страна Хилари Клинтън е дала съгласие за посещение на Митчъл в Анкара. Това турският външен министър съобщи при отпътуването си късно вчера от летището Есенбоа в Анкара за конференцията, посветена на Газа в Брюксел.
Али Бабаджан участва в конференцията за Газа, която се състоя под председателството на Чешката република като ротационна председателка на ЕС. На срещата присъстваха представители на ЕС, Турция, Египет, Йордания и Палестинската автономия. В изявление след срещата външният министър на Чехия Карел Шварценберг подчерта, че за да бъде възстановена Газа и да бъде постигнат траен мир палестинските групи трябва да се споразумеят помежду си. Шварценберг благодари на Турция за положените активни усилия за установяването на мир в Газа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2