Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-25.01.09 г.

АФП: Американският пратеник за Близкия изток ще посети Турция следващата седмица
25 януари 2009 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият американски пратеник на Близкия изток, бившият сенатор Джордж Мичъл ще посети Турция следващата седмица, предаде АФП, цитирайки Анадолската агенция. “Проведох телефонен разговор с американския държавен секретар Хилъри Клинтън вчера и тя ми каза, че изпраща Джордж Мичъл в региона и че е важно да се срещнем”, заяви външният министър Али Бабакан.

РИА Новости: Десет души загинаха при падане на лавина в северната част на Турция
25 януари 2009 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. По официални данни, десет души са загинали в резултат на падане на лавина в планината Зигана в северната част на Турция, съобщи пред журналисти представител на администрацията на провинция Гюмюшхане, където е произтекъл инцидентът, предаде РИА Новости.
От департамента за извънредни ситуации, на свой ред, казаха, че седем души са спасени и хоспитализирани.
Валията на провинция Гюмюшхане съобщи, че лавината е паднала в около 11:00 часа местно време на височина около два километра.
Към мястото на инцидента веднага са били изпратени спасителен екип, подразделение на жандармерията и военен хеликоптер.
В момента на падането на лавината в планината са се намирали между 15 и 20 души.
Валията също уточни, че всичките скиори са местни жители, членове на клуба на алпинистите на град Трабзон.

Си Ен Ен Тюрк: Жертвите на лавината в Турция вече са осем, седем души все още са затрупани
25 януари 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на загиналите турски планинари от лавината в Източна Турция достигна осем, а шест или седем души все още не са извадени, каза валията на провинция Гюмюмшхане Енвер Салихоглу за телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк. По-рано валията на провинция Трабзон Нури Окутан каза, че 16 души от групата са били под снежната маса, като осем са били извадени, като петима от тях били живи, а трима – мъртви, съобщи Анадолската агенция.
Очевидци казали за Си Ен Ен Тюрк, че точно преди да падне лавината се чули два гърмежа.

Шестима души са загинали, след като са били затрупани от лавина в Турция
25 януари 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шестима души са загинали, след като са били затрупани от лавина в Турция, предаде АФП. Спасителните екипи продължават да издирват още седем души.
Група от 16-17 катерачи е била застигната от лавина около 11.00 часа местно време в планината Зигана в турската провинция Гюмюшхане.
Четирима души са спасени и са настанени в болница.
По-рано се съобщаваше за двама загинали. На мястото на инцидента работят 50 спасители, като се очаква да пристигнат подкрепления от съседните провинции.
Загиналите са членове на планинарски клуб от град Трабзон, които често са организирали експедиции в планината.

РИА Новости: Двама души са загинали, след като са били затрупани от лавина в Северна Турция
25 януари 2009 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама души са загинали, след като са били затрупани от лавина в Северна Турция, предаде РИА Новости. Инцидентът е станал около 11.00 местно време в планината Зигана. Лавината е затрупала над 15 души, като петима от тях са спасени.
За мястото на инцидента са заминали спасителни екипи, подразделение на жандармерията. Изпратен е и военен хеликоптер.
Загиналите са членове на алпинистки клуб в град Трабзон. Планината Зигана се намира в провинция Гюмюшхане в Северна Турция.

ДХА: Двама души загинаха от лавина в Турция, десет са затрупани
25 януари 2009 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама души загинаха, а най-малко 10 са затрупани от лавина в планината Зигана в турската провинция Гюмюшхане, край Черно море, съобщава Догу хабер ажансъ /ДХА/. Групата от около 20 планинари била в региона за зимен фестивал. По думите на Севги Гювтекин, участник в групата, лавината затрупала най-малко десет души под метри лед и сняг. Спасителите не успели да върнат към живот двамата, които засега са извадени изпод лавината. Спасителни екипи и жандармерийски части работят трескаво, за да измъкнат другите затрупани, отбелязва агенцията.

Съд в Истанбул повдигна обвинения срещу девет полицаи по случая „Ергенекон”

25 януари 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съд в Истанбул повдигна днес обвинения „в членуване в терористична организация” срещу девет полицейски служители в рамките на разследването по случая „Ергенекон”, предаде Анадолската агенция. Съдът постанови да останат в ареста. И деветимата обвинени са служители в специалните части, включително началник на местната служба в град Елязъг, Източна Турция. Те са между арестуваните в четвъртък 26 души при акции в цялата страна. Така броят на служителите за сигурност с постановена мярка арест достигна 16.

Турският премиер подкрепи идеята за участие на “Хамас” в процеса за решаване на палестинския въпрос
25 януари 2009 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган подкрепи идеята за участие на палестинското радикално движение “Хамас” в политическия процес за решаване на палестинския въпрос. Ердоган изрази увереност, че западните страни ще преразгледат своята позиция по отношение на последните събития в Ивицата Газа, а САЩ под ръководството на Барак Обама ще застанат на страната на “лишаваните и угнетените” и ще възстановят своя авторитет на световната арена, предаде РИА Новости.
В интервю, дадено в Анкара за вестник “Ал Хаят”, публикувано днес, турският премиер каза, че “движението “Хамас” трябва да продължи да бъде политически играч и част от процеса на цивилизованото и демократично съперничество”. ““Хамас” трябва да знае своето място в политическия демократичен процес в палестинските земи”, подчерта той и отбеляза “необходимостта от уважаване на волята на палестинския народ”.
Ердоган призова за изработването на “план за политическо решаване на палестинския проблем с участието на всичките палестински страни, включително и “Хамас””.
Турският премиер осъди “провокирането на движението” от страна на Израел и агресивните действия на израелската страна в Ивицата Газа, които, по неговите думи, “са нанесли дълбока рана на съвестта на човечеството”. Подлагайки на критики позицията на западните страни по въпроса за събитията в Ивицата Газа, той изрази надежда, че те “след отминаването на кризата ще преразгледат своята позиция по въпроса”, съобщава “Ал Хаят” .
“Идването на Обама на власт стана причина за големи очаквания на много страни по света. Пожелавам му да ги оправдае, взаимодействайки си с всичките страни, без да гледа на националността, вероизповеданието и културните традиции, на базата на общите интереси и взаимното уважение”, казва Ердоган, цитиран от изданието.
Турският правителствен ръководител също изрази надежда, че действайки на базата на диалога и сътрудничеството с всичките сили в света, “САЩ ще възстановят своя авторитет на световната арена, ще застанат на страната на лишаваните и угнетените и ще бъдат глас на онези, които го нямат”, пише “Ал Хаят”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2