Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-24.01.09 г.

Националистическата партия в Турция обяви кандидатите си за кметове в градове Югоизточен Анадол
24 януари 2009 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение /ПНД/ оповести кандидатите са кметове на още два областни града в Югоизточен Анадол, пише днес вестник “Заман”. В Битлис кандидат за кмет на ПНД е Ихсан Гюлтекин, а в град Батман – Ихсан Ероглу. ПНД вече оповести кандидатите си за кметове в други два областни града в Югоизточна Турция - Шърнак и Сиирт, а също и в Айдън, Съвас, Ван и Дюздже.

Турция призова ЕС да премахне политическите препятствия в преговорите за членство
24 януари 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Али Бабаджан призова Европейския съюз да премахне политическата бариера и да ускори процеса по приемането на страната в европейската общност, предаде АФП.
Въпреки че Турция започна преговорите си за присъединяване към ЕС през октомври 2005 г., до момента е отворила само 10 от 35-те преговорни глави, които страните-кандидати за членство трябва успешно да затворят. Сред основните пречки в преговорите са търговският спор около Кипър и съпротивата на страни-членки на ЕС.
„За съжаление почти половината от преговорните глави не са напреднали поради изкуственото свързване с Кипър и местните политически притеснения в някои страни”, каза Бабаджан, откривайки среща на високо равнище в Анкара, посветена на присъединяването на Турция към ЕС.
„Това, което постигна Турция през последните няколко години, ни позволява да разбираме, колко плавно би могъл да протича преговорният процес, ако политическите проблеми бъдат отстранени”, добави той.
В центъра на бавния напредък е отказът на Турция да отвори своите пристанища за Кипър - страната-членка на ЕС - въз основа на митническото споразумение с ЕС, което принуди блока през 2006 г. да замрази преговорите по осем глави.

Танкер с природен газ затвори за 7 часа движението през пролива Чанаккале
24 януари 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Затворен за движение в продължение на 7 часа бе проливът Чанаккале поради преминаване на огромен танкер с втечнен природен газ, съобщи Ихляс хабер ажансъ /ИХА/. Плаващият под алжирски флаг танкер “Мурад Дииуш” е дълъг 274 метра, има водоизместимост 81 250 бруто регистър тона и превозва 50 000 тона втечнен газ от Алжир за пристанище Мармара Ереглиси на Мраморно море. Проливът бе затворен в 5 ч. Танкерът е преминал през най-тесния участък на пролива в 10.05 ч. Три шлепа са съпровождали танкера с цел да не се допуснат никакви аварии.

“Милиет”: Гърците са шокирани от признанията на актьора Атила Олгач, че е убил 10 души в Кипър
24 януари 2009 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Никозия/Анкара. Признанията на театралния актьор Атила Олгач, че по време на турския военен десант в Кипър през 1974 г. е убил 10 души, от които единия – военнопленник, предизвика ефекта от истинско земетресение в гръцката част на остров Кипър и в Гърция, пише днес турският вестник “Милиет”. Централните страници на всички медии са изпълнени с думите на Атила Олгач. Говорителят на правителството на Република Кипър Стефанос Стефану заяви, че тези признания “разкриват престъпленията, които са извършвали варварските турци” и показват, че са били вършени военни престъпления, като въпросът ще бъде отнесен до международната общност.
Лидерът на основната опозиционна партия на кипърските гърци ДИСИ - Никос Анастасиадис, изтъкна, че е необходимо ”да бъдат извадени пред обществеността извършените ужасяващи престъпления”.
Излизащите в Северен Кипър вестници също отделят широко място на признанията на Олгач. Някои вестници използват информацията като основна тема, без да правят коментар. Неназован официален представител на Север Кипър заявява, че “случаят ще навреди на кипърските турци”.

Абдуллах Гюл утвърди промени в турския закон за дружествата, засягащи дейността на Червения полумесец
24 януари 2009 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Анкара. Президентът Абдуллах Гюл утвърди извършените промени в закона за дружествата в Турция, съобщи Анадолската агенция. Промените засягат дейността на Червения полумесец. Дружеството на Червения полумесец в бъдеще ще създава на централно равнище Общо събрание, Управителен съвет и Контролен съвет съгласно посочените форми в международните споразумения, а в своите клонове - Общо събрание и Управителен съвет; ще се изгражда и ръководи въз основа на приети устройствени правилници. Съгласно промените в закона за дружествата Червеният полумесец ще развива дейност и ще има правомощия, определени в законите, устава на дружеството и приетите правилници от Управителния съвет.

“Хюриет”: Разбита е престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици
24 януари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Екипи на жандармерията в провинция Газиантеп разбиха престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. При едновременни операции в Газиантеп, Килис, Хатай и Мерсин са задържани 16 души. Първоначално в Мерсин е заловен ръководителят на престъпната група, у кого са намерени 400 грама хероин. След това операцията е разширена и са задържани още 15 души. При обиски в техните жилища и работни места са намерени 1,270 килограма хероин, 30 грама други наркотици и една прецизна везна, която се използва при изготвянето на наркотични вещества. Установено е, че наркотиците са били осигурявани от източните турски провинции и са продавани на наркозависими лица.

14 души са ранени при преобръщане на пътнически микробус в Северна Турция
24 януари 2009 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Кастамону. При преобръщане на пътя на пътнически микробус в провинция Кастамону, Северна Турция, са ранени 14 души, предава Анадолската агенция. Микробусът пътувал от околия Айвъджък на провинция Синоп към Кастамону. Водачът изгубил контрол над управлението и микробусът се преобърнал близо до моста Гьокчеагач. Дванайсет от ранените са настанени на лечение в държавната болница в Кастамону, а другите двама души с по-леки наранявания са получили медицинска помощ и са освободени.

“Заман”: Прокюрдската партия поиска парламентарно разследване на жандармерийското разузнаване
24 януари 2009 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ внесе в деловодството на парламента искане за парламентарно разследване на организацията за разузнаване и борба с тероризма /ЖИТЕМ/ на жандармерията, чието име все по-често излиза на дневен ред в хода на разследването на аферата “Ергенекон”, пише днес вестник “Заман”. В мотивите си ПДО посочва, че под наименованието ЖИТЕМ в жандармерията все още действа организация, която е създадена, за да координира ръководството и действията на специалните екипи в Югоизточен Анадол. Настоява се за пълно разследване на дейността на ЖИТЕМ и за осветяване на многобройните престъпления с неизвестен извършител в Югоизточен Анадол. Твърди се, че ЖИТЕМ е създадена в околия Силопи и е базирана в сгради на държавната петролопроводна компания БОТАШ. Посочва се, че досега съществуването на ЖИТЕМ не се приема от официалните власти, но постоянно обществото става свидетел на различни престъпления с неизвестен извършител в района на Югоизточен Анадол.

“Хюриет”: Едрият бизнес настоява правителството да вземе спешни мерки срещу икономическата криза
24 януари 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на Висшия съвещателен съвет на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Мустафа Коч предупреди правителството, че е необходимо да вземе спешни и адекватни мерки срещу последиците от глобалната криза, съобщи вестник “Хюриет”. В изказването си на 39-то общо събрание на ТЮСИАД Мустафа Коч поиска правителството да не изчаква местните избори, а още отсега да вземе адекватно отношение в момент, когато “целият свят е изправен пред фалит”. “В противен случай ще претърпим загуби, които в последствие няма да могат да бъдат компенсирани”, предупреди Мустафа Коч.

Анадолска агенция: Али Бабаджан се срещна с иракския външен министър Хошияр Зебари
24 януари 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан се срещна с намиращия се на посещение в Анкара министър на външните работи на Ирак Хошиар Зебари, предаде Анадолската агенция. След срещата беше оповестено, че създаденият между Турция и Ирак Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище ще проведе първото си заседание след 4-5 седмици в Истанбул. Решението за създаването на този съвет е взето миналата година в Багдад, като двете страни са представени в него на ниво министри.
Хошиsр Зебари заяви, че в рамките на тристранния механизъм за борба с тероризма между Турция, Ирак и САЩ в северноиракския град Ербил ще бъде формиран команден център, който ще се занимава с въпроси в областта на политиката, дипломацията и сигурността. Според дипломатически източници основната задача на командния център, който се очаква да бъде създаден “в най-близко време” в град Ербил, ще бъде координация на размяната на разузнавателна информация, посочва агенцията.

„Ватан”: Турция, Ирак и САЩ ще имат център за борба с ПКК в град Ербил
24 януари 2009 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иракският външен министър Хошияр Зебари заяви, че Турция, Ирак и САЩ планират да формират в град Ербил, Северен Ирак, команден център за действята срещу терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/,пише днес турският вестник „Ватана”. Служители от разузнаването на трите страни ще работят съвместно в центъра за поддържане на сигурността по границата и за премахване на заплахата от ПКК, отбелязва всекидневникът.

“Хюриет”: Абдуллах Гюл даде указания на валиите да не позволяват саботиране на местните избори
24 януари 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл предупреди валиите да бъдат внимателни при организацията и провеждането на местните избори в Турция на 29 март, съобщи вестник “Хюриет”. Абдуллах Гюл даде работен обяд на валиите, на който подчерта, че е необходимо още отсега да се вземат всички необходими мерки за спокойното и сигурно протичане на изборите. Турският президент даде указания на областните управители да бъдат в постоянна бдителност и да не дават никаква възможност на онези, които искат да опорочат и да саботират изборите, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Управляващата в Турция партия издигна кандидати за кметове на Диарбекир и Измир
24 януари 2009 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турският пример Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Кубеттин Арзу е кандидат за кмет на град Диарбекир, който се смята за крепост на прокюрдската Партия на демократичното общество, съобщи турският вестник “Сабах”. Кандидат за кмет на ПСР в град Измир, който пък е крепостта на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, е депутатът на управляващата партия от провинция Измир Таха Аксой. До сега ПСР е издигнала двама депутати за кандидати за кметове на големи областни градове.

“Сабах”: Кандидатът на НРП за кмет на Истанбул е Кемал Кълъчдароглу
24 януари 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал оповести кандидата на партията за кмет на Истанбул – заместник-председателят на парламентарната група на НРП и депутат от Истанбул Кемал Кълъчдароглу, съобщава турският вестник “Сабах”. На събрание за представяне на кандидатите на НРП за местните избори Дениз Байкал официално оповести и представи и петте жени, които са номинирани за кандидати на партията за кметове на големи областни градове. Това са градовете Айдън, Бурса, Антакия, Ерзинджан и Кастамону. Дениз Байкал представи Гюрсел Текин като кандидат на НРП за председател на Общинския съвет в Истанбул, а проф. д-р Алпер Юнлю – за генерален секретар на Голяма община Истанбул.

Анадолска агенция: Абдуллах Гюл разговаря по телефона с Махмуд Аббас
24 януари 2009 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турският президент Абдуллах Гюл е провел телефонен разговор с президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас, предаде Анадолската агенция. Инициативата за разговора е била на Аббас, се уточнява в съобщение на турското президентство. По време на разговора двамата са изразили единомислие, че интересът, демонстриран към региона още с встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама и назначаването на негов специален представител, представлява важна възможност, която трябва да се използва. Махмуд Аббас е изразил вижданията си за възстановяването на Ивицата Газа и е поискал Турция да продължи своята активна роля в района.

“Хюриет”: Нова система за сигурност в турския парламент
24 януари 2009 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент вече има нова система за сигурност, базирана на камери, съобщи турският вестник “Хюриет”. Системата беше открита с тържествена церемония, на която присъстваха председателят на парламента Кьоксал Топтан, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм и генералният директор на Тюрк Телеком Пол Дони.
Системата е дарена безвъзмездно от Тюрк Телеком. Тя се състои от разположени на различни места 246 камери, които следят движението на хора и автомобили. С модул за “автоматично разпознаване на регистрационния номер на автомобила”, който работи интегрирано с цялата система, се осигурява контролът при влизането на автомобили в района на парламента. С друг модул за съмнителни пакети пък се обезпечава общата сигурност на района.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2