Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 януари 2009 г.

Максимално хора да изселим,не по-малко от 200 хиляди души да изселим,да ги изпращаме с музика,да сложим ръка на къщите им

Фото:
ПЛАМЕН ТОДОРОВ
Митинг през 1990 г. пред парламента срещу преименуването.

Фото:
ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ
Жени от село Медовец се молят в памет на жертвите от възродителния процес.


Да изселим 200 хиляди ислямци. С музика!

24 Часа

Строго секретното решение на Политбюро на ЦК на БКП “За по-нататъшно сплотяване и приобщаване на българските турци към делото на социализма, към политиката на БКП” и допълнението към него, са приети на заседание на Политбюро на ЦК на БКП на 8 май 1984 г. (По-късно Александър Лилов твърди, че никъде в архивите няма документ, показващ кой е инициирал и взел решение за възродителния процес.)
На въпросното заседание вътрешният министър Димитър Стоянов обявява: “Проекторешението се основава на записката на др. Живков по въпроса за етническите групи в България от март миналата година, както и на предишни негови изказвания и постановки по тези въпроси. Проектът представлява научнообоснован документ, който изхожда от марксистко-ленински, класово-партийни позиции и ни въоръжава с верен подход.”
“Не можем и не бива да преименуваме турците, не можем да ги асимилираме, а трябва да ги приобщим”, съветва тогава Пенчо Кубадински, става ясно от стенограмата. “Не случайно американците са направили 100 черни генерали. Ние не можем ли да създадем турски офицери?”, намесва се с идеи Петър Танчев. “40 години народна власт - ако не можем, това не говори добре за нас”, възкликва Живков.
На този етап наистина се говори по-скоро за “интеграция”, като Живков дори се гневи, че никой от ЦК не ходи да се среща с това население освен Кубадински. Разказва как завел Кадафи в едно село и когато хората го наобиколили, либийският лидер му казал: “Другарю Живков, ислямците много те обичат.” “Викам: “Другарю Кадафи, освен ислямци те са български граждани.” И той млъкна. Ясно, че трябва да се срещаме и да им кажем истината”, заключава Живков тогава.
Предлага документът да се утвърди, но не и “да го превърнем сега в турска кампания”. И все пак още на това първо официално заседание по темата Живков ясно намеква, че може и да се стигне до изселване.
Да заминават,
войската
ще работи
Тодор Живков: Кое е главното? Че правилно излязохме с това изложение пред Българската телевизия и радио (бел. ред. - прословутото обръщение на Живков от 29 май 1989 г.). То създаде в страната един патриотичен, национален подем, какъвто десетилетия не сме имали.
Второ, прекратихме бунтовете сред това население. Това, че те купуват едно или друго, снабдяват се с молби, не бива да се драматизира. Трябва да видим как да го използваме, за да можем максимално хора да изселим. Ние не го оповестяваме и не бива да го оповестяваме, но трябва не по-малко от 200 хиляди души да изселим. Данните показват, че ако не направим това за няколко години, България рано или късно ще се превърне в един Кипър.
(...) Има масово снабдяване с молби, но за съжаление реализацията не е много голяма - около 12 000. Турците са отворили границата от демагогски съображения, но ще затворят. Сега, вместо да се вайкаме и да драматизираме ситуацията, трябва да създадем един нормален ход. Който желае да бъде снабден с паспорт - да бъде снабден и да заминава.
Трябва да провеждаме тази наша линия, която заявихме в изложението, че желаем Турция да отвори границата за всички българи мюсюлмани, които желаят, да отидат на посещение там временно или за постоянно. Не за изселване. Не трябва да употребяваме думата “изселване”.
На органите на МВР са дадени указания, обаче партийните комитети създават трудности. От какво изхождат другарите? От това, че се губи работна ръка, което е вярно. И тук трябва да мобилизираме своите сили. (...) Даже да се отиде към допълнителни смени, да се работи в събота и неделя и т.н. Трябва да създадем огромен трудов подем в цялата страна.
(...) Могат да се създадат трудности в някои райони по прибиране на реколтата. Трябва преждевременно да се освободят войници, които са били комбайнери и трактористи, да отиват на работа. Трудовите войски - също. Да се съкрати курсът на обучение в училищата, които готвят специалисти за селското стопанство. Направо да им се даде степен, да се изпратят да работят и да се доучат. В бъдеще
в къщите на тези,
които ще се
изселят, трябва
да настаним
българи
Безплатно да им дадем всичко.
Пенчо Кубадински: Аз мисля, че към 300 хил. ще се изселят.Това ще внесе известна криза в работната ръка. Но няма да създаваме смут.
Тодор Живков: Турция няма да се съгласи да ги приеме. (...) Ние трябва да отиваме свободно на тази работа, да ги изпращаме с музика.
Васил Цанов: По въпроса за къщите.
Тодор Живков: Да няма спекулации с къщите. Трябва да ги вземем без пари, така да се каже.
Васил Цанов: Да се купуват от обществени организации, АПК, бригади.
(От стенограма на заседание на Политбюро на ЦК на БКП, на което се разисква ситуацията в страната след изявлението на Т. Живков от 29 май 1989 г. София, 6.06.1989)
Тодор Живков: Не може да се изнасят повече от 500 лв. Продажбата на къщи да се забрани. Инвентар, който притежават, също. Ако той е повредил къщата, инвентара, няма да му се даде паспорт и ще трябва да отговаря пред съда. Къщите остават на общините. Аз смятам, че трябва да сложим ръка на тях. Ще ги раздадем на тези, които ще отидат там да работят.
Общината ще даде оценка. Ако струва 50 хиляди, ще даде 2 или 3 хиляди, а той след това като се върне, ще му дадат тези пари да отиде да си прави къща.
(От среща на Политбюро с първите секретари на ОблК на БКП, с председателя на ПП на БЗНС, секретаря на ЦК на ДКМС и министъра на вътрешните работи)
Милиционери и
магазинери
въртят спекулата
Като политически офицер от Българската народна армия, а след това като партиен работник и професионален журналист работя в Кърджалийския край близо 40 години. Не мога да посоча нито един случай, когато социално-психологическата атмосфера в този край да е достигнала такава екзалтирана екстремалност, напрежение, неизвестност, несигурност и непредсказуемост, както в дните след изявлението на председателя на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков пред Българската телевизия на 29 май.
Провокирано е открито отчуждаване и поляризация на противоположни позиции и интереси на хората с възстановени и с невъзстановени имена. Обстоятелство, което влиза в остър конфликт с хуманизма и политическия морал на българския народ, с неговата патриархална нравственост и интернационални традиции.
Сега няма семейство с възстановени имена, което да не притежава изискваните формуляри за получаване на паспорт. Разрешението да носят със себе си покъщнина, чийто обем обикновенно надхвърля товара на тежкотоварен автомобил, се възприема като неофициално решение и поръка за изселване.
Издаването на паспорти не е свързано с никакви условия или предварителни разговори за опасния риск, който безразсъдно приемат редица честни трудови хора, в това число комунисти и кадри.
Повсеместният изселнически екстаз е провокиран не толкова от експулсирането на лица и семейства, уличени в агресивен национализъм и антидържавна дейност, отколкото от принудителното изселване от органите на сигурността на лица и семейства, оклеветени незаслужено, обидени и огорчени по време на възродителния процес, без да са проявявали преди това, а и сега желание за изселване.
В процеса на този масов изселнически екстаз отново избухват престъпните рецидиви на корупцията и рушветчийството, на скъпо платеното ходатайство, на какви ли не други комерчески прояви, дестабилизиращи слухове. Продават се коли
“Лада” за
20-30 хил. лева,
а в отделни случаи и повече, цветни телевизори, хладилници и какви ли не други стоки и покъщнина на цени многократно по-високи, отколкото са в държавната магазинна мрежа. Сред населението се говори, че редица длъжностни лица от системата на МВР, на общинските народни съвети, на спестовната каса, от държавната търговска мрежа и други кадри вече са се възползвали или прикрито се възползват от този още несанкциониран бизнес. Вече се създаде убеждението, че сега най-сигурният начин да се получи бързо паспорт е чрез скъпо платена услуга и ходатайство.
(От служебна информация на областния кореспондент на в.“Работническо дело” в Кърджали Никола Кидиков)
В следващ брой
очаквайте секретното
решение на ЦК на БКП за създаване на спецотряди “за борба и неотложни действия при екстремални условия”.

След 10-годишно проучване историкът Веселин Ангелов съставя сборника “Строго поверително! Асимилаторската кампания срещу турското национално малцинство в България 1984 - 1989 г.”
Книгата, излязла от печат тази седмица, съдържа близо 200 документа - стенограми от заседания на Политбюро на ЦК на БКП, доклади на членове на тогавашното висше партийно и държавно ръководство, изказвания от съвещания в тесен кръг, от срещи с дипломати. Повечето документите се публикуват за първи път. Те дават представа как се ражда идеологическата обосновка на т. нар. възродителен процес, как са взети политическите решения, как се осъществява. Разкриват най-мрачните сценарии за събитията (за щастие неосъществени) - като например създаването на отряди извън МВР за потушаване на недоволството. Лъсва и истинският замисъл - поне 200 хил. турци да бъдат принудени да се изселят от страната, а в домовете им да бъдат заселени българи, с което да се прекрои етническата география на България. Според Ангелов ще проличи и че на фона на задълбочаващата се икономическа криза от края на 80-те години на ХХ век режимът е разчитал кампанията да предизвика сред християнското население патриотичен подем, който да закрепи властта му при предстоящите неизбежни трусове.
Сборникът се издава с подкрепата на близката до ДПС фондация “Либерална интеграция”, но Ангелов прави уговорката, че това по никакъв начин не го е обвързало, а и съдействието дошло чак след като изследването му приключило и предстояло отпечатване.
В средата на годината той ще представи и документи за турското националноосвободително движение, включително дейността на Ахмед Доган. (24 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2