Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 декември 2008 г.

Kircaalihaber:

НОСТАЛГИЯ ПО БАЙРАМИТЕ

До към 70-те години на миналия век в Източните Родопи най-големия акцент на Рамазан и Курбан Байрам бяха моминските певчески групи.
Момите по села и махали още от първия ден на байрама, облечени в празнични носии излизаха да пеят на определените от тях места и така започваше празнуването на байрамите. Песните им бяха от местния фолклор. В зависимост от създалата се ситуация, те от своя страна творяха манета. Жените и младите булки се събираха около и покрай тях и се радваха на празничното им настроение.
От друга страна ергените от всички махали и села тръгваха за да посетят тези надпявания и да изберат своя любима. На ден обикаляха няколко момински сбирки и на набелязаната от тях мома подаряваха подаръче.
Тези прояви продължаваха от една седмица до 10 дни.

НА СНИМКАТА : момент от надпяванията през 60 години на миналия век по време на Курбан байрам в с. Млечино.
От дясно : Емине Хашим, Нурсен Мюмюн, Хазел Салим, Хабибе Хайрула и Фирдес Зекерие.

Мустафа БАЙРАМАЛИ

Снимка: От личния архив на Мустафа Байрамали
---------------------------------------------------------------
[2008-12-02]

ЮНАЦИТЕ ОТ АРДИНО ПРЕМАЗАХА „ЗДРАВЕЦ” СЪС 7:2

Възпитаниците на Ферди Велиев направиха гол- шоу в слънчевия неделен ден, като разгромиха със 7:2 тима на „Здравец” от момчилградското село Груево в последната среща от есенния полусезон на областното първенство по футбол за мъже. В герой на мача се превърна нападателят на домакините Гюрай Бекир, който отбеляза пет от седемте попадения.
Гостите от Груево излязоха по-амбицирани и още в първата си сериозна атака поведоха в 3-ата минута с попадение на играещият старши треньор Али Сюлейман, след центриране от фал на Юмит Халил – 0:1.
В 10-ата минута юнаците от Ардино се добраха до равенство – след разбъркване в наказателното поле на гостите. Танер Бекир бе на точното място, за да се разпише с хубав изстрел за 1:1.
В 31-ата минута отново Танер Бекир вкара топката в мрежата на Кадир Исмаил, този път – нападателят отбелаза уникален гол, направо от корнер 2:1.
Три минути по-късно, след брилятно подаване на Севдалин Игнатов, централният нападател на „Юнак 2000” Гюрай Бекир удвои резултата с точен завършващ удар 3:1.
В 35-ата минута домакините от Ардино останаха с човек по-малко на терена, след като вратарят Ерджан Сабриев игра с ръка извън наказателното поле и получи директен червен картон от главния съдия на мача Владимир Годуманов от Кърджали. За голяма изненада на феновете стражът на „Юнак 2000” отиде до рефера и го поздрави за показания му червен картон и напусна терена.
В 37-ата минута Алкан Акиф от „Здравец” намали резултата на 3:2 след силен удар от фаул от 25 метра.
В края на полувремето Гюрай Бекир вкара втория си гол, след като се възползва от грешка на вратаря на гостите Кадир Исмаил – 4:2.
След почивката футболистите на „Юнак 2000”, въпреки че играха с десет души отново бяха по-дейният състав и още в 47-ата минута , най-добрият на терена Гюрай Бекир направи резултата 5:2, засичайки центриране на Ахмед Солак.
Защитата на „Здравец” продължи да се представя трагично и така се стигна до ново попадение във вратата на гостите от Груево, дело отново на Гюрай Бекир – 6:2, след великолепно подаване на Ахмед Солак.
Крайното 7:2 оформи голмайсторът на срещата в 85-ата минута и така завърши великолепния слънчев неделен следобед за привържениците на „Юнак 2000”, сред които бе и президентът на клуба Джейлан Муталибов.
Старши треньорът на „Юнак 2000” Ферди Велиев беше доволен от играта на своите възпитаници.
„Стана един интересен двубой. Освен че се радвам за трите точки, изиграхме един перфектен мач през всичките 90 минути”, каза той.
Играещият наставник на гостите от „Здравец” Али Сюлейман сподели за „Арда нюз”, че неговите момчета са изиграли добро първо полувреме, но през втората част се изморили и показали едно по-различно лице.
„Теренът бе лош и мачът се обърна в една битка без особени футболни достойнства. Въпреки всичко искам да поздравя моите футболисти за битката, която показаха и за първи път от доста време насам аз видях бойци на терена, независимо, че загубихме двубоя”, коментира той.
Голмайсторът на „Юнак 2000” Гюрай Бекир заяви след срещата, че неговият отбор спокойно може да завърши сезона в шестицата.
„Отбелязох пет гола, но по- важното е, че показахме една добра игра. Смятам, че през пролетния полусезон ще играем много по-добре и с този потенциал, който имаме, спокойно ще останем в шестицата”, сподели голмайсторът на юнаците Гюрай Бекир.
Останалите срещи от кръга:
„Родопи 1935” – „Перперикон” 3:1
„Джебел” – „Арда 1924” 0:1
„Мост” – „Байкал” 0:2
„Родопски сокол” – „Орел” 6:2
Отборите на „Искра” и „Граничар” почиваха
Временно класиране след 13-ия кръг:
1. „Родопи 1935” 42-6 29
2. „Искра” 39-18 27
3. „Арда 1924” 32-7 22
4. „Граничар” 37-18 22
5. „Перперикон” 33-16 21
6. „Родопски сокол” 21-19 16
7. „Юнак 2000” 24-27 16
8. „Байкал” 33-31 15
9. „Джебел” 19-22 12
10. „Мост” 12-31 6
11. „Здравец” 16-45 3
12. „Орел” 12-80 0


Гюнер ШЮКРИ
Снимкa:Авторът
--------------------
[2008-12-01]

ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА МЛАДЕЖКО ДПС В КЪРДЖАЛИ

В Кърджали се проведе заседание на Националния съвет на Младежко ДПС. Всички области бяха представени от своите областни и общински лидери. Тук присъстваха и председателите на академични дружества в МДПС, както и младежи от общините от област Кърджали. Общо 140 младежи и девойки имаха възможност да обсъждат свободно и откровено състоянието и дейността на техните организации, трудностите пред младите политици и ролята на младите в бъдещото развитие на партията, регионите и страната като цяло.
Бяха взети решения за изготвяне на детаелен анализ на общото състояние на организацията с цел развитие и укрепване на ресурсите на МДПС в навечерието на предизборна кампания 2009. Общо бе мнението, че най-добрият отговор, който младите политици могат да дадат на активната анти ДПС кампания в медиите е засилване на работата с младите хора по общини и привличането и нагажирането на повече членове и симпатизанти в обществено полезни дейности и кампании. Бе декларирана готовност и силна воля за поемане по-големи отговорности както отпор рещу опитите за оклеветяване и външно капсулиране на ДПС.
Младите активисти на ДПС имаха възможност да чуят от един от доайените на Движението проф Ибрахим Татарлъ интересни факти за възникването, развитието и ролята на ДПС, като фактор за стабилност, сътрудничество и в общественополитическия живот на страната и региона като цяло. Той не само прикова вниманието на аудиторията с разказа си за събитията и личностите, учредили и развили ДПС през последния четвърт век, а отправи призив за духовно развитие и усъвършенстване на младите хора, като движеща сила на световната цивилизация. Евродепутатът от АЛДЕ-ДПС Мариела Баева поднесе информация за мерките, които се обсъждат в Европейския парламент за преодоляване на негативните ефекти върху икономиките на европейските страни от последиците от глобалната финансова криза. Тя говори и за евентуалното отражение на кризата върху сектори на икономиката в България и общите дейстия на страните от ЕС.
Живата връзка между поколенията действащи политици на младежка възраст и бъдещите професионалисти бе осъществена чрез включването в дискусията на депутати от ПГ на ДПС.
Особено ценно за младите хора бе възможността да се запознаят на място с обекти, осъществени в рамките на управлението на ДПС от местната власт за развитието на Кърджали. С любезното домакинство на кмета на Кърджали Хасан Азис те бяха на обновения пазар в града, който би бил гордост за всеки европейски град. Като продължения на националната кампания под наслов „Запази разума – съхрани природата” участниците засадиха 65 дръвчета в претърпялия пожар зелен парк на града.
Мероприятието приключи с посещение на Регионалния исторически музей и запознаване с историческите забележителности в Татул и Перперикон.

Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2