Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 декември 2008 г.

Ким Мехмети

Ким Мехмети: Ако се случи нещо в Косово, то би се отразило най-тежко на Македония
14 декември 2008 | 16:00 | Агенция "Фокус"

Македонският писател от албански произход Ким Мехмети беше в София за представяне на романа си “Нишане”. Той бе любезен да отговори на въпроси на Агенция “Фокус”

Фокус: Какво се промени за Вас от 2001г., когато бе подписан Охридският рамков договор?
Ким Мехмети: За мен нищо не се промени, но много неща в Македония се промениха. Аз все още съм същият човек – още от 2001г. вярвах, че Македония върви по лош път и ако продължава да върви по този път, ще стигне до някоя конфликтна ситуация. По природа аз съм такъв човек, че когато се случи някое нещастие, трябва да се извлече някоя поука от него. Надявам се, че Македония е извлякла такава поука, въпреки че през последните години нямам достатъчно доказателства да вярвам на това. Но все пак човек трябва да се надява. Какво друго му остава? А ние балканците и особено в страната, от която аз идвам, сме луди от „третото щастие", никога не вярваме на „второто щастие", а аз се надявам, че ние в Македония няма да пробваме от „третото щастие".
Фокус: В интервю посочвате, че евентуалната подялба на Косово ще се отрази на Македония и че това е сръбско-руски заговор...
Ким Мехмети: Смятам, че ако има страната на Балканите, която трябва да подкрепя независимостта на Косово, това е Македония. Македония трябва да осъзнае, че ако се променят границите на Косово заради 3% сърби, тогава какво са 30% албанци в Македония? Какво става тогава? Статисти ли се очаква да бъдем в някоя държава? Да се разберем едно нещо – аз не представям мои желания, не искам да бъда такъв идиот, който смята, че ако някъде на Балканите се скъсат границите. В този контекст аз все още вярвам, че ако се случи нещо в Косово, то най-тежко би се отразило на Босна и Херцеговина и на Македония.
Фокус: Може ли Македония да запази границите, ако сега с ЕУЛЕКС в Косово се предизвика ефектът на доминото?
Ким Мехмети: Не искам да бъда сеизмолог. За да бъдеш сеизмолог на Балканите, трябва да си или идиот над средното ниво, или умен над средното. Не искам да съм нито едното, нито другото. Но има едно нещо, което е факт и това е, че и сега македонските граници трудно се запазват и ги пазят международните институции. Не трябва да сме слепи и да не виждаме това, но трябва да бъдем добре информирани оптимисти и по-малко песимисти и да смятаме, че ще оцелеем. Не е трудна формулата за това как Македония може да оцелее – само ако се вземе политическо решение да бъде членка на обединена Европа и на НАТО. Иначе, тя никога няма да изпълни условията, но с едно политическо решение тази държава може да се спаси. Все пак в държавата се развиват два паралелни свята – етнически македонци, които се наричат македонци и албанци. Как ще се развие тази приказка аз наистина не знам. Наистина не искам да има повече промени в границите.
Кремена ЙОРДАНОВА

Ким Мехмети е двуезичен писател и пише книгите си, както на македонски, така и на албански език. Той има издадени над 10 книги, между които сборниците с разкази „Отложена рапсодия”, „Лунен свят”, „Село без гробница”, „Събирачи на увехнали цветя” и романите „Седем нощи тъга” и „Селото на прокълнатите деца”. Ким Мехмети превежда от албански на македонски и обратно. Той има особен принос за сближаването на двете култури с превода си на „Каноните на Лек Дукадини” на македонски език. Авторът е познат и като публицист и есеист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2