Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 декември 2008 г.

Новините-от и за турция,14.12.08 г.

Оръдие от Османската империя е открито на дъното на Черно море в териториалните води на Турция
14 декември 2008 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Оръдие останало от Османската империя е било открито на дъното на Черно море в района на село Кефкен в околия Кандъра на провинция Коджаели, Западна Турция, съобщава “Заман”. Водолазни екипи на местния музей в Коджаели са намерили ценната находка, която е разделена на две части. Предполага се, че оръдието е било монтирано на разузнавателен кораб или на патрулен катер. Затворният механизъм на оръдието е много добре запазен. През близките дни оръдието ще бъде извадено от морето и след реставрация ще бъде изложено в музея в Коджаели.

Специално обучено куче помага за залавянето на наркотици на ГКПП Капъкуле
14 декември 2008 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Одрин. През последните 11 месеца на ГКПП Капъкуле са били заловени 2,115 тона хероин с помощта на специално обученото куче с име Бак, пише днес вестник “Хюриет”. Кучето е закупено от Унгария през 2004 г. за 1 850 евро. Преминало е специален курс на подготовка в полицейския център в Гьолбашъ край Анкара. Там се е представило най-добре измежду общо обучаваните 14 полицейски кучета и през 2005 г. е изпратено в ГКПП Капъкуле.

Турция иска да развие търговията си с арабските страни и тюркските републики
14 декември 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Първата цел на турската търговия е увеличаване на оборота с арабските страни и тюркските републики, заяви председателят на Дружеството на турските бизнесмени в арабските страни /ТУРАБ/ със седалище в град Мерсин - Доган Нарин, съобщава “Хюриет”. Доган Нарин очаква сегашният дял на тези страни от 13,5% в общата външна търговия на Турция да нарасне на 20% през 2009 г. ТУРАБ полага усилия да развие социалните, културните и икономическите връзки с 22 арабски страни и 7 тюркски републики на турските провинции, в които има изградени структури, както и на цяла Турция, като има определени успехи в това отношение през последните 5 години. През 2007 г. от общия турски износ в обем от 107 милиарда долара, 17 милиарда долара са били за арабските страни и тюркските републики, във вноса това съотношение е 170 милиарда долара към 10 милиарда долара. През първите 9 месеца на 2008 г. от общ износ за 105 милиарда долара, 22 милиарда долара са били към тези страни; от общия внос за 163 милиарда долара, 13 милиарда долара са били от тези страни. Това означава 13,5% от цялата външна търговия на Турция, а целта за 2009 г. е този показател да се покачи на 20%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2