Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 28 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-28.11.08 г. от агенция "Фокус"

Дюня бюлтени: Турският премиер и президентът на Сирия са решили да се окаже натиск над Израел за ивицата Газа
28 ноември 2008 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Дамаск/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Сирия Башар Асад са се договорили за оказването на помощ за ивицата Газа, която се намира под блокадата на Израел, пише турското електронно издание Дюня бюлтени, като се позовава на сирийския вестник “Баас”. В телефонен разговор двамата лидери са решили да бъде оказан натиск върху Израел да вдигне блокадата на ивицата Газа. Напоследък критиките срещу блокадата на Израел нарастват, като в някои арабски страни, начело с Египет, се организират и масови протестни демонстрации, посочва изданието.

Приходите на Турция от туризма са достигнали 18,5 милиарда долара за 2007 година
28 ноември 2008 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приходите на Турция от туризма са се увеличили два пъти в сравнение с 2000 година и са достигнали 18,5 милиарда долара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според данни на Организацията за държавно планиране в Турция миналата година финансовият оборот в сектора на туризма в света е достигнал 856 милиарда долара. На първо място по приходи в този сектор е САЩ с 96, 7 милиарда долара, следвана от Испания и Франция. Турция е на 10-то място сред страните по приходи в тази област. Турция, намираща се в категорията на страните в процес на възход и разрастване, стои в по-предна позиция от съседите си, които също имат излаз на Средиземно море. Гърция има приход в областта на туризма за 2007 година 15,5 милиарда долара, Хърватия и Египет са с приход от по 9,3 милиарда долара, Тунис със 7,3 милиарда долара. От северните съседки на Турция България има приход през 2007 година 3, 1 милиарда долара, Украйна – 4,6 милиарда долара, пише вестник.

Лидерът на националистическата партия в Турция кани журналисти на работна закуска
28 ноември 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели ще се срещне на работна закуска с журналисти на 18 декември в хотел “Шератън” в Анкара, пише електронното издание Хюрхабер. В изпратената покана до ръководителите и представителите за Анкара на вестниците, телевизионните канали, списанията и агенциите, подписана от заместник-генералния председател на ПНД Тунджа Тоскай, се посочва, че традиционната годишна среща с журналисти на Девлет Бахчели е за “оценка на социалния, политическия и икономическия дневен ред на страната”.

Синдикатите организират голям митинг в Анкара за правото на труд, мир и демокрация
28 ноември 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Големите турски профсъюзни централи ДИСК и КЕСК организират утре голям протестен митинг в Анкара, пише електронното издание “Хюрхабер”. Митингът за правото на труд, мир и демокрация се провежда под лозунга “Няма ние да платим цената на кризата”. От цялата страна ще пристигнат работници с близо 500 автобуса, които ще се събират на четири различни места и след това ще преминат по улиците на турската столица. Началото на митинга е в 13 часа на централния площад Съхие. Очаква се протестът да бъде подкрепен от политически партии, професионални и неправителствени организации и представители на културата и изкуството.

Силно са намалени възможностите за външни инвестиции в Турция заради глобалната криза
28 ноември 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция обяви годишния си доклад за финансовата стабилност в страната, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В доклада Централната банка констатира, че заради глобалната криза са намалени възможностите за външни инвестиции, което ще доведе до затруднения във финансирането на бюджетния дефицит в страната. На началния етап на кризата се е наблюдавал проблем с ликвидността на задълженията на борсовите пазари. Чуждите вложители и инвеститори са се насочили към по-сигурни инвестиции в страни, които са били ударени от кризата. Кредитният пазар е претърпял трусове и все още е много неустойчив и променлив и показателите на икономиката са отрицателни. Инвестиционните посредници в Турция са претърпели сериозни загуби заради изтичането на капитали, пише вестникът.

Около 300 турци се сражават на страната на талибаните в Афганистан, пише британски вестник
28 ноември 2008 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. В Афганистан на страната на талибаните се сражават и 300 турци, пише “Индипендънт”, цитиран от турското електронно издание Хюрхабер. Статията в британския вестник е подписана от Робърт Фиск и е озаглавена “Никой не подкрепя талибаните, но хората изпитват ненавист към правителството”.
С изключение на няколко квадратни километра около центъра, цялата провинция Кандахар е под контрола на талибаните. Нови бойци от Узбекистан, Чечня и дори от Турция се присъединяват към редиците на талибаните. Предполага се, че в момента в Афганистан има около 300 бойци от Турция, повечето от които имат европейски паспорти, се казва в публикацията

Отечествената партия в Турция иска промени в наредбата за гласуване на студентите
28 ноември 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отечествената партия /ОП/ официално се обърна към Висшата избирателни комисия с искане да бъде облекчен начинът на гласуване на студентите на местните избори в Турция на 29 март 2009 г., пише електронното издание Хюрхабер. Заместник генералният председател на ОП Дженк Тунчсипер поиска да бъде направена поправка в наредбата и студентите да имат право да гласуват по местопребиваване, а не както е в момента по месторождение, където са включени в избирателните списъци. В мотивите си представителят на ОП посочва, че ако се запази сегашното положение, стотици хиляди студенти няма да гласуват, макар че по закон имат това право.

В Турция ще се изплатят по-рано заплатите и се увеличават почивните дни за Курбан байрама
28 ноември 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството излезе с две радостни новини във връзка с религиозния празник Курбан байрам – работещите в обществения сектор ще получат по-рано заплатите, а неработните дни се увеличават и стават девет, пише електронното издание Дюня Бюлтени. Макар че все още не е обявено официално, почивката по време на Курбан байрама заедно със съботите и неделите става девет дни.
Заплатите по правило трябва да се изплатят на 15 декември, но по решение на министерството на финансите тази година това ще стане на 2 декември. По този начин работещите ще могат да посрещнат нуждите си преди началото на Курбан байрама на 8 декември. Годишно разходите за заплати на заетите в обществения сектор в Турция надвишават 40 милиарда турски лири /около 40 милиарда лева/, посочва изданието.

Турция е доволна от спогодбата за изтегляне на американските войски от Ирак
28 ноември 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Турция е доволна от утвърдената от иракския парламент спогодба за изтегляне на американските войски от Ирак, пише турското електронно издание Хабер 1. Одобрената от парламента на Ирак спогодба, която се очаква да бъде утвърдена и от Президентския съвет и да влезе в сила от 1 декември 2008 г. и предвижда поетапно изтегляне на американските войски до 2011 г., създава условия иракското правителство да поеме осъществяването на пълния суверенитет на територията на цялата страна, се казва в съобщение на турското външно министерство. Спогодбата се окачествява като “повратна точка”, която ще съдейства за установяване на мир, сигурност и стабилност в Ирак.

В Турция беше открит първият Конфуциански център
28 ноември 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция беше открит първият Конфуциански център, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На специална церемония в Техническия университет “Орта Догу” в Анкара ректорът на университета проф. д-р Ахмет Аджар изтъкна, че хората от различните култури се намират в обмен на стоки, знания, технологии, дейности и така осъществяват междукултурното общуване на времето си. Аджар изтъкна, че Турция и Китай имат богати традиционни култури, които играят голяма роля за възпитанието на следващите поколения. Той подчерта, че е особено важно в глобалния свят младите да се запознават с различните култури и цивилизации и в тази насока техният университет прави доста и поредната стъпка е откриването на центъра “Конфуций”. Центърът се открива чрез сътрудничеството с университета Ксиамен в Китай и е стъпка в разширяване на сътрудничеството между Турция и Китай. Той ще обезпечава възможност за изучаване на китайския език, китайската култура, история и цивилизация, китайската политика и икономика. Председателят на управителния съвет на университета “Ксиамен” в Китай Зху Зхивен посочи при откриването, че центърът ще помогне да се представят учението на Конфуций за хармонията и да убедят хората и света колко хармонията е необходима за съвременния човек и свят, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че Конфуций е китайски мислител и философ, живял между 551 - 479 пр.н.е. Неговото учение – конфуцианство е повлияло много върху културата и начина на живот на хората от Далечния Изток. Според концепцията на Конфуций за държавата тя е едно голямо сплотено семейство и членовете й са свързани здраво и многостранно чрез уважение, преданост, доверие и отговорност един към друг.


Дюня Бюлтени: Операция на турската армия в Северен Ирак
28 ноември 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия е започнала операция в Северен Ирак по две отделни направления, пише електронното издание Дюня Бюлтени. Още веднъж е осъществена въздушна операция срещу обекти на ПКК в Северен Ирак. Бойни самолети, излетели от Диарбекир, са бомбардирали снощи планинска местност в района на Сидекан. Едновременно с масираната бомбардировка на самолетите същият район е бил обстрелван с артилерия от войсковите части, разположени в околиите Юксекова и Шемдинли на провинция Хаккяри и в околия Улудере на провинция Шърнак. Турските бойни самолети са бомбардирали и районите на Хакурт, Зап и Метина, намиращи се източно от Сидекан.

Освободен е и третият турски заложник в хотел “Трайдънт-Оберон” в индийския град Мумбай
28 ноември 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Освободен е и третият турски заложник в хотел “Трайдънт-Оберон” в град Мумбай, Индия, пише електронното издание “Хабертюрк”. След като 41 часа беше блокирана в резултат на терористичното нападение срещу луксозния хотел Ясемин Ерден каза, че се е върнала от смъртта и в момента индийските командоси са още при нея. Посланикът на Турция в Делхи Левент Билман посочи също, че са в непрекъсната телефонна връзка с Ерден. Семейството на потърпевшата турска гражданка каза чрез телефонна връзка, че са силно обезпокоени и притеснени за дъщеря си и очакват час по-скоро тя да се завърне в Турция.

Недоволен работник е изразил скандално недоволството си пред централата на Работническата партия в Анкара
28 ноември 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Едно лице е било задържано пред централата на Работническата партия в Турция в Анкара за това, че е нарушило обществения ред и е влязло в скандал със служителите от охраната, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според получената информация Карани К. е дошъл пред централата на партията и е започнал да вика, че е без работа, че търси работа и да се разправя с охраната. След като тя е известила полицията, полицаи са дошли на мястото на инцидента и са задържалия Карани К., посочва телевизията.

“Дюня”: Фабриката на “Мерцедес Бенц” за камиони в Аксарай и тази година ще постави производствен рекорд
28 ноември 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Аксарай. Директорът на фабриката за камиони на “Мерцедес Бенц Тюрк” в Аксарай Ханс Улрих Маик каза, че икономическата криза е на вратата, но въпреки това тази година фабриката ще отбележи за пореден път производствен рекорд, пише турският вестник “Дюня”. Маик представи актуалното състояние на фабриката за камиони на специална програма пред валията на Аксарай Себати Буйуран, депутатите Али Риза Алабоюн, Илкнур Инджейоз, председателя на търговско-промишлената палата в Аксарай Сюлейман Бадилли и други представители на политиката, държавната администрация и бизнеса. Той изтъкна, че откакто от 22 години развиват производство в Турция всяка година отбелязват нарастване на производството и през пролетта на тази година са произвели 100 хилядния камион. Директорът на “Мерцедес Бенц Тюрк” в Аксарай посочи, че в Турция са успели да преодолеят кризите от 1994, 1999 и 2001 година и се надяват да видят и дори вече виждат светлина в тунела на сегашната криза. Той каза, че камионите, произведени в Турция по качество не се различават от тези, произведени в Германия и че фабриката в Турция държи първенство в производството на 9-тонни и над 9-тонни камиони. Той посочи, че поставената цел за производство на 17 хиляди камиони тази година съвсем скоро ще бъде постигната и надмината, пише вестникът.

“Милиет”: Турция нямаше да има нужда от толкова армия, ако беше в ЕС, каза Мехмет Шимшек

28 ноември 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако Турция беше член на ЕС, нямаше да има нужда от толкова голяма армия, каза държавният министър Мехмет Шимшек в отговор на питане на евродепутата от Кипър Мариос Мацакис, пише турският вестник “Милиет”. Държавният министър Шимшек отговаря вчера на въпроси на членовете на Смесената комисия ЕС-Турция. Мацакис критикува Турция, че минава през труден период, а прави големи разходи за отбрана и попита Шимшек възнамерява ли Турция да направи съкращения в разходите за отбрана. Той посочи, че и присъствието на турски войници в Кипър се плаща също от турските граждани. Шимшек каза, че преди разходите за отбрана са били на първо място в бюджета на Турция, но сега вече са на трета позиция и ако членуваха в ЕС, те щяха да бъдат още по-малко, пише вестникът.

“Хюриет”: Шестима души загинаха при катастрофа между ТИР и минибус в Газиантеп, Югоизточна Турция
28 ноември 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Шестима души загинаха при катастрофа между ТИР и минибус в Газиантеп, Югоизточна Турция, пише турският вестник “Хюриет”. На 15-ия километър на пътя Газиантеп-Низип са се сблъскали ТИР и минибус. Регистрационните номера на двете транспортно-превозни средства и шофьорите им са все още неустановени. По първоначални данни при сблъсъка са загинали 6 души, има много ранени. На мястото на произшествието са пристигнали много линейки и катафалки, пише вестникът.

Турски печат: Още няма окончателно разбирателство по детайлите на споразумението с МВФ, каза турският премиер
28 ноември 2008 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Една от основните теми на турските вестници днес е изявлението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с преговорите с Международния валутен фонд за отпускане на заем на страната за преодоляване на последиците от глобалната криза. Вестник “Дюня” цитира думите на турския премиер, че преговорите все още не са приключили и параметрите по споразумението не са уточнени. На въпрос на журналист на пресконференцията след срещата с унгарския премиер Ференц Дюрчани каква е сумата, за която преговаря Турция с МВФ, Ердоган посочи, че все още няма постигнато разбирателство по принципите и параметрите на споразумението. “Паричната страна на въпроса е най-лесната от него”, каза Ердоган. Вестникът се спира и на благодарността, която турският премиер изразява към Унгария и лично към премиера Дюрчани за изразената подкрепа за присъединяване на Турция към ЕС.
Вестник “Сабах” също се спира на казаното от Ердоган, че не е окончателно готово споразумението с МВФ по детайлите. По думите му продължава и работата по икономическия пакет от антикризисните мерки на правителството. Вестник “Хюриет” обръща внимание на думите на държавния министър Мехмет Шимшек, че продължават техническите преговори с МВФ и все още не може да се каже кога ще приключат. Той посочва, че ситуацията в обществения сектор е в много добро състояние, а проблеми има само на финансовия пазар.
Вестник “Радикал” пише, че работата на правителството върху новия икономически пакет и очакваното споразумение с МВФ са станали причина за увеличаване на цените на финансовите пазари.

“Сабах”: Докладчикът на ЕП за Турция изрази задоволство от започването на процеса срещу “Ергенекон”
28 ноември 2008 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. В доклада на Европейския парламент, изготвен от докладчика за Турция Риа Оомен-Рюитен, се изразява задоволство от започването на съдебния процес срещу подсъдимите по делото “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Рюитен призова разследването да продължи докато бъдат разкрити разклонения на организацията до всички държавни институции. Тя изрази също загриженост за забавянето на реформите през последните три години. В доклада се констатира, че се наблюдава голяма поляризация в турското общество и политическото пространство, което се отразява негативно на реформения процес, пише вестникът.

“Хюриет”: Агенти журналисти в България
28 ноември 2008 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. В България беше оповестено, че 37 известни журналисти в БНТ са били агенти на политическата полиция по време на комунистическия режим, пише днес вестник “Хюриет”. В официалното решение на комисията, създадена от парламента и разследваща миналото на работещи в различни сектори, се посочва, че са били проверени общо 484 служители на БНТ. За 37 от журналистите в БНТ е установено, че са сътрудничели на политическата полиция, известна преди 1989 г. като Държавна сигурност. Комисията оповести, че от бившите агенти Иван Гранитски, Огнян Сапарев, Хачо Бояаджиев и Иван Токачиев са били в миналото генерални директори на БНТ. Комисията ще оповести и имената на бившите агенти в БНР. В оповестения списък на агентите в БНТ фигурират имената на известни журналисти и водещи като Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов и Димитрий Иванов, което предизвика истински шок в българската преса, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Йост Лагендейк отправени предупреждения към Турция
28 ноември 2008 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предупреждения към Турция бяха отправени на 60-то заседание на Смесената парламентарна комисия Турция-ЕС, пише турският вестник “Сабах”. На заседанието заместник-председателят на Народнорепубликанската партия /НРП/ Онур Оймен и съпредседателят на комисията Йост Лагендейк влязоха в словесен дуел. Оймен разкритикува Лагендейк, че не поставят на дневен ред подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието за делото “Ергенекон” и въпроса за свободата на печата и акредитациите на журналистите. От своя страна Лагендейк защити позицията на комисията и каза, че не е лесен изборът на въпросите, по които да бъдат изложени позициите. Той предупреди Турция, че в скоро време може да не останат преговорни глави за отваряне. На заседанието депутатите от Партията на демократичното общество поискаха за местните избори да бъдат изпратени европейски наблюдатели в провинциите, тъй като има проблеми в достъпа на депутати от ПДО в тях, пише вестникът.

Турското семейство в хотел “Трайдънт-Оберой” в Мумбай е освободено, другият турски гражданин още е заложник
28 ноември 2008 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Мумбай/Анкара. Сейфи и Мелтем Мюеззиноглу, син и снаха на бившия финансов министър на Турция и пенсиониран посланик Зия Мюеззиноглу, часове наред стояха като заложници в хотел “Трайдънт-Оберой” в индийския град Мумбай, пише турският вестник “Милиет”. Сейфи Мюеззиноглу, който е член на състезателния клуб “Открито море” в Турция, а съпругата му Мелтем е директор на фабрика за лекарства, са отишли в Мумбай във вторник за панаира на химията. След като хотелът е бил нападнат от терористите и те са били взети като заложници заедно с останалите гости там. Но след като успели да кажат, че са мюсюлмани нападателите ги изпратили в стаята им, където те стояли часове при заключена врата. След часове индийската полиция е успяла да ги освободи и те са били изпратени в Турция. По думите на посланика на Турция в Индия Левент Билман другият турски заложник все още остава блокиран в хотела. Продължават усилията за освобождаването му.

Управляващата партия в Турция започва тридневно изнесено съвещание
28 ноември 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от днес до 30 ноември ще има изнесено съвещание в района на курорта Къзълждахамам край Анкара, съобщават турските медии. Това е 13-то изнесено съвещание на ПСР. Представители на медиите ще бъдат допуснати само при произнасянето на встъпителните и заключителните слова. В съвещанието, което ще се председателства от лидера на партията и премиер Реджеп Тайип Ердоган, участват всички депутати от ПСР, членовете на Централния изпълнителен комитет и учредителите на партията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2