Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 11 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-11.11.08

Анадолска агенция: Почина последният жив герой от националноосвободителната война на Турция начело с Ататюрк
11 ноември 2008 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул почина последният участник в Националноосвободителната война на Турция срещу западните сили начело с Мустафа Кемал Ататюрк, довели до създаването на турската република, предаде Анадолската агенция. Мустафа Шекип Биргьол беше последният жив герой от войната. Той е роден в Истанбул през 1903 година в семейство на баща и дядо морски офицери. Завършил е военните училища в Бурса и Одрин и като пехотен офицер взема участие в освободителната война. Той се пенсионира от военна служба на 13 септември 1952 година.

Турски професори лекари повдигнаха обвинение срещу автора на филма за Ататюрк Джан Дюндар
11 ноември 2008 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обвинение за престъпление повдигнаха срещу журналиста и автори Джан Дюндар за филма му за Мустафа Кемал Ататюрк председателят на Дружеството за борба с цигарите проф. д-р Ахмет Ерджан и почетният председател на Фондацията за борба с тютюнопушенето и цигарите проф. д-р Орхан Курал, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Филмът, който от няколко дни насам разбуни духовете в Турция, представя живота на Мустафа Кемал Ататюрк в нетрадиционен личен план. В мотивите на повдигнатото обвинение се посочва, че съдържанието на филма и интерпретацията на въпросите, които за засегнати, прекрачват границата на уважението към републиката и Ататюрк. Двамата професори изтъкват, че освен че се засяга уважението към създателя на турската република, той Ататюрк е показан като пушещ непрекъснато цигари и употребяващ алкохол. Според тях така се снижава уважението към Ататюрк и се убива един духовен образец за турската младеж. Наред с това филмът е най-голямата реклама на цигари в турската история, която се прави чрез образа на Ататюрк, изтъкват професорите Ерджан и Курал, пише вестникът.

Турският премиер Ердоган заминава за САЩ за събранието на Г-20
11 ноември 2008 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава утре за САЩ за събранието на Г-20, на което ще бъдат обсъдени мерките срещу глобалната финансова и икономическа криза, предаде Анадолската агенция. По време на посещението си Ердоган ще даде специална вечеря в Ню Йорк за постоянните представители на ООН по случай избирането на Турция за непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН. Във Вашингтон турският премиер ще присъства на работната вечеря, която ще даде действащият президент Джордж Буш. Ердоган ще бъде съпровождан от държавните министри Назъм Екрен и Мехмет Шимшек и представители на икономическия сектор. Икономическият екип ще има срещи с представители на Световната банка и Международния валутен фонд, посочва агенцията.

Лидерът на прокюрдската ПДО в Турция призова да се спре икономиката на “войната”
11 ноември 2008 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция Ахмет Тюрк заяви, че ако финансите, които се даваха за военни операции и военни разходи, за хвърляне на бомби, се даваха за неща, които биха се отразили на социалното положение на гражданите на Турция, сега нещата щяха да бъдат съвсем различни, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. На заседание на парламентарната група на ПДО Тюрк каза във връзка с годишнината от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк, че той е имал проекти за решаване на кюрдския въпрос. По повод избора на нов президент на САЩ Тюрк посочи, че избирането на Барак Обама не е победа на черните или белите, а победа на демокрацията. Той изтъкна, че етническият национализъм е враг на народите и каза във връзка с изказванията на премиера Реджеп Тайип Ердоган от миналата седмица, че е поискал от него да гарантират идентичността на кюрдите в Турция. Кюрдският политически лидер изтъкна, че приемат, че всички за обвързани с гражданската идентичност на Турция, но са против общество от един тип. Той призова да се сложи край на “икономиката на войната”, а да се инвестира в съхраняването на културните различия и образованието, пише вестникът.

Продължават операциите на турската армия срещу ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
11 ноември 2008 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Операциите на турските въоръжени сили в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, за ликвидирането на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ продължават, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Операциите са насочени срещу групи в планините Като, Кюпели, Джуди и района Бестлер Дерелер. Продължават и претърсванията за заложени мини по пътищата в провинцията. Тази сутрин е бил претърсен с детектори участък от 10 километра в планинската част на околия Силопи, пише вестникът.

Турско-иранският комитет за сигурност заседава в град Ван, Източна Турция
11 ноември 2008 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Ван. Заседание на турско-иранския комитет за сигурност започна в турския град Ван, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На заседанието във Ван вземат участие валиите на иранските градове Салмас и Хой Гуламхюсеин Амари и Ибрахим Мохамедлу, директорът на политическия отдел на валийството в Салмас Ибрахим Ахенгари и други ирански представители. Валията на Хой Ибрахим Мохамедлу изтъкна на откриването на заседанието, че връзките между двете страни трябва да бъдат активизирани. Валията на Ван Йоздемир Чакаджак от своя страна посочи, че инцидентите по границата трябва да бъдат намалени до минимум. Чакаджак каза, че целта подобни заседания е да засилят степента на сигурност между двете страни, да подобрят състоянието на търговските връзки и да гарантират тяхната сигурност.

“Филипс” затваря фабриката си за монтаж на арматура в турския град Гебзе
11 ноември 2008 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Гебзе. Компанията “Филипс” затваря фабриката си за монтаж на арматура в турския град Гебзе, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Ръководството на фабриката е уведомило работещите, че се прекратяват трудовите им договори и ги е посъветвало да си търсят друга работа. Фабриката на Филипс за арматурен монтаж е открита през 1993 година първо в Халкалъ, а през 2006 година е преместена в Гебзе. Според управителния съвет, за да бъде фабриката печеливша, трябва да бъдат направени 40 милиона евро инвестиции, докато сега този обем е 24 милиона евро. Също от ръководството посочват, че пречка за размера на печалбите е географското положение на фабриката. Производството на фабриката ще бъде прекратено окончателно на 31 декември 2008 година, пише вестникът.

ДЖИХАН: Баку-Тбилиси-Джейхан е успешен проект, каза бивш външен министър на Армения
11 ноември 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Бос Анжелис. Бившият министър на външните работи на Армения Вардан Оскаян заяви, че петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан между Азербайджан, Грузия и Турция е успешен проект, предава информационната агенция ДЖИХАН. На среща с представители на арменската диасапора в Лос Анжелис Вардан Оскаян посочи, че благодарение на подобни регионални проекти участващите в тях държави засилват сътрудничеството си и “се обединяват като в един юмрук”. Същевременно бившият арменски министър изрази загриженост от развитието на турско-азербайджански отношения и засилването на подкрепата в политическата, икономическата и военната област, която Анкара оказва на Баку, посочва агенцията.

Бившият партиен лидер Мехмет Агар не се яви в съда в Анкара по дело в рамките на “скандала Сусурлук”
11 ноември 2008 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият лидер на Партията на верния път и бивш министър на вътрешните работи Мехмет Агар не се яви в съда по воденето срещу него дело в рамките на "скандала Сусурлук,”, предава телевизионният канал НТВ. Делото се гледа от 3-ти състав на съда за тежки престъпления в Анкара. Преди началото на съдебното заседание адвокатите на Агар връчиха на съда молба от техния довереник, придружена с петдневно медицинско свидетелство. След избухването на скандала, през 1979 г. срещу Мехмет Агар беше заведено дело, но поради избирането му за депутат на общите избори на 18 април 1999 г. гледането на делото беше прекратено. Сега, след 9,5 години, делото се възобновява, след като на последните общи избори на 22 юли 2007 г. Мехмет Агар не успя да влезе в парламента, посочва телевизията.

Премиерите на Турция и Италия ще се срещнат утре в Измир
11 ноември 2008 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Измир. Среща между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и италианския премиер Силвио Берлускони ще се състои утре в турския град Измир, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Срещата е в рамите на подписания между турското и италианското правителство стратегически документ за сътрудничество. Силвио Берлускони ще пристигне в Измир със специален самолет в 17.00 ч. Първоначално двамата премиери ще разговарят насаме, след което ще се състоят преговори между двете правителствени делегации, в които влизат министрите на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на транспорта, на промишлеността и търговията и на енергетиката. Министрите на външните работи ще подпишат спогодба за създаване на турско-италиански университет в Турция. Предвидена е съвместна пресконференция на двамата премиери. Късно вечерта Берлускони ще отпътува от Турция. По същото време Ердоган ще замине за САЩ.

Швейцарският президент дари на Турция масата, на която е подписан Лозанският договор през 1923 година
11 ноември 2008 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Швейцария Паскал Кушпен подари на Турция масата, на която е подписан Лозанският мирен договор, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На церемонията по случай 80-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Турция и Швейцария в Анкара високопоставеният швейцарски гост направи жест към турските си домакини. Той подари на Турция историческа реликва – масата, на която е подписан Лозанският мирен договор на 24 юли 1923 година, който признава новата турска държава като равноправна международна единица. В швейцарския град Лозана се провежда конференцията с участието на Великобритания, Франция, Италия, Япония, Югославия, Румъния, Гърция и Турция, продължила 8 месеца, която завършва с дипломатическа победа за Турция. На преговорите Турция е представлявана от Исмет Иньоню, близък съратник на Мустафа Кемал Ататюрк и втори президент на Турция. На церемонията в Музея за изобразително и приложно изкуство в Анкара Абдуллах Гюл сърдечно благодари на швейцарската страна и специално на своя гост и каза, че тази историческа маса няма да стои в музейното депо, а ще бъде експонирана по най-добър начин, за да напомня за епохата и значението на събитието, пише вестникът.

Републиката не е нещо статично, каза турският президент по повод годишнината от смъртта на Ататюрк
11 ноември 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че републиката не е нещо замръзнало и статично. Държавният глава каза това по повод 70-та годишнина от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, която беше отбелязана широко вчера на територията на цяла Турция, предава Анадолската агенция. Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган участваха в конференция, посветена на паметта на Ататюрк и организирана от Висшия комитет за култура, език и история “Ататюрк”.
В изказването си турският президент подчерта, че още приживе Ататюрк лично е предвиждал, че републиката ще се променя и именно поради това е създал такава държавна структура, която да може да се обновява.
Премиерът Ердоган от своя страна посочи, че в момента Турция се е фокусирала върху най-различни дискусии за основните принципи на републиката и без да ги противопоставя един на друг върви напред към набелязаните цели в условията на единство, единение и споделяне на общите ценности.

Осем терористи от ПКК са се предали на силите за сигурност в Югоизточна Турция
11 ноември 2008 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Осем терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са се предали на силите за сигурност в околия Силопи, провинция Шърнак, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Терористите са избягали от лагери на ПКК в Северен Ирак вчера и онзи ден. По думите им в организацията имало много вътрешни сблъсъци и тя била пред разпад, а много много членове в лагерите в Северен Ирак искали да избягат от организацията. Осмината терористи ще бъдат предадени на съда, пише вестникът.

Бизнес средите в Европа трябва да подкрепят членството на Турция в ЕС, смята британски експерт
11 ноември 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Директорът на Центъра за външна политика в Лондон, председателстван от Тони Блеър – Адам Хуг призова индустриалния и бизнес свят в Европа да подкрепи присъединяването на Турция към ЕС, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Хуг изтъкна, че една от най-големите стратегически грешки на ЕС ще бъде ако на Турция не бъде даден статут на членка на Съюза. Британският външнополитически експерт посочи, че влизането на Турция в ЕС ще бъде полезно както за благоденствието на ЕС, така и на Турция и ще допринесе стратегически и за двете страни. Той подчерта, че бизнес средите в ЕС трябва да бъдат лидери в подкрепата за членството на Турция и призова европейските компании, които развиват бизнес в Турция, да инвестират в обучението и подготовката на персонала и трябва да бъдат изключително активни в подобряването на условията на труд, които ще спрат икономическата миграция.

Управляващата партия в Турция започна кампанията за издигане на кандидати за местните избори
11 ноември 2008 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ вчера започна кампанията за издигане на кандидати за местните избори, насрочени за пролетта на 2009 г., пише вестник “Сабах”. На съвещание на лидерите на областните организации на партията днес под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган ще бъде начертана пътната карта, която ще бъде следвана в кампанията. Уточнен е и размерът на таксите, които ще плащат кандидатите за кметове. За големите областни градове е 7 500 турски лири /около 7 500 лева/, за околийските градове с население около 200 000 души – 3 000 турски лири, за околийските градове с население около 100 000 души – 2 250 турски лири и за по-малките общини – 1 000 турски лири. Таксата за инвалидите е една четвърт, а за жените – две трети от определените суми.

Питейната вода в Истанбул ще поскъпне
11 ноември 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Управлението за водопровод и канализация на Истанбул е изготвило предложение за увеличаване на цената на питейната вода в града с 4,22%, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Предложението е изпратено за съгласуване и приемане от Общинския съвет на сесията през ноември. Сегашните цени на питейната вода в Истанбул са валидни от 15 август тази година. Предложено е увеличението с 4,22% да влезе в сила от 1 януари 2009 г.

“Милиет”: Становищата на Барак Обама по арменския и кюрдския въпрос са притеснителни, каза Девлет Бахчели
11 ноември 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Становищата на новоизбрания американски президент Барак Обама по арменския и кюрдския въпрос са притеснителни и турското правителство трябва да бъде особено внимателно в отношенията си с новото ръководство на САЩ, заяви лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели, пише турският вестник “Милиет”. На заседание на парламентарната група на ПНД Бахчели каза, че Ататюрк е възродил чувството за колективност и националното усещане у турския народ и е начертал историческото бъдеще на нацията и страната. Бахчели посочи, че ПНД е следила отблизо президентските избори в САЩ и резултатите за нея не са били изненада. “Победата на Обама е израз на поражението на историческия расизъм, който се е прилагал векове в тази страна. Затова тази победа е предизвикала голяма радост в различни среди”, каза политическият лидер. Според Бахчели обаче тази победа трябва да се оцени трезво и да не се надценява. Той изтъкна, че турската република никога не е провеждала политика та разделение и расизъм и моделите на съжителство и прегръщане на всички групи не трябва да се търсят навън, пише вестникът.

“Заман”: Започна изслушване на защитата по делото срещу организация “Ергенекон” в Турция
11 ноември 2008 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Силиври. Днес се състои 12-то заседание по делото срещу организация “Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Заседанието започна с изчитане на имената на всички подсъдими и техните адвокати и с проверка дали се намират в залата. Председатeлят на съдебния състав Кьоксал Шенгюн посочи, че на предишното заседание по делото е приключило четенето на обвинителния акт и се преминава към изслушване на защитата на подсъдимите. Четенето на обвинителния акт приключи на вчерашното заседание по делото, което се гледа в заседателната зала на затвора в Силиври, където се намират задържаните подсъдими. На днешното заседание са присъствали всички задържни подсъдими без Аднан Акфърат. На заседанието са присъствали и подсъдими по делото, които ще бъдат съдени без да са задържани. След откриване на заседанието се пристъпи към защита на един от задържаните подсъдими Мехмет Демирташ.
Мехмет Демирташ беше задържан на 12 юни 2007 година, след като в неговия дом в квартал Умрание беше открито оръжие. На заседанието адвокатът на един от главните обвиняеми Кемал Керинчсиз Толга Акалън отправи искания по начина на водене на заседанието. Той поиска при разпита на всеки подсъдим да се представят обвиненията срещу него. Съдебният състав обаче отхвърли тези искания. Заседанието продължава, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на скандалната организация “Ергенекон” беше разкрито през юни 2007 година след откриване на склад с оръжие в квартал Умрание в Истанбул. Организацията обединява националистически настроени лица от различни среди – турските въоръжени сили, медиите, граждански сдружения и правни среди. Според разкритията тя е готвила убийства срещу известни свободомислещи интелектуалци като Орхан Памук и други, както и военен преврат. Според разследването тя е замесена и в убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк.

ДХА: Забравена чанта предизвика паника в самолет на турските авиолинии
11 ноември 2008 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Даламан. Забравена чанта в пътнически самолет, излетял от Истанбул и кацнал на летище Даламан в провинция Мугла, Югозападна Турция, предизвика паника за поставена бомба, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Пристигналите на място специалисти по обезвреждане на взривове от дирекцията по сигурността установили, че в чантата има преносим компютър. Самолетът тип Боинг 737 е излетял тази сутрин от Истанбул и е кацнал на летище Даламан в 08.20 часа, посочва агенцията.

“Сабах”: Има някои възражения по доклада на ЕС за напредъка на Турция, каза вицепремиерът Джемил Чичек
11 ноември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът Джемил Чичек заяви, че има някои възражения по доклада на ЕС за напредъка на Турция и те ще бъдат съобщени на Брюксел, пише днес вестник “Сабах”. На правителственото заседание вчера под ръководството на премиера Реджеп Тайип Ердоган е бил обсъден докладът на ЕС за напредъка на Турция и как новият период в управлението на САЩ ще се отрази на турско-американските отношения. Джемил Чичек оповести, че проучването на доклада на ЕС продължава, но първото впечатление е, че в сравнение с миналогодишния доклад той е по-балансиран, макар че има неща, по които Турция не е съгласна и ще възрази. На журналистически въпрос за впечатлението за забягване на реформите, турският вицепремиер отговори, че няма промяна в политическата решителност на Турция за продължаване на процеса на реформи.

Турски печат: Лавина от обич към Ататюрк
11 ноември 2008 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мащабното и внушително отбелязване на 70-годишнината от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” обобщава, че животът в цяла Турция е замрял вчера в 09.05 часа и 70 милиона души са изразили почитта си към Ататюрк в часа на неговата смърт на 10 ноември 1938 г. Цялото висше държавно ръководство се поклони и поднесе венци в мавзолея на Ататюрк “Анъткабир” в Анкара, а общо броят на посетителите само за едни ден достигна 232 177 души, посочва всекидневникът.
“Сабах” също информира, че държавният елит е почел паметта на Ататюрк на тържествената церемония в мавзолея “Анъткабир”. Абдуллах Гюл се подписа в почетната книга и под воя на сирените присъстващите застанаха в стойка мирно и в продължение на 2 минути почетоха паметта на Ататюрк, пише вестникът.
“Заман” обръща внимание на ударението върху националния суверенитет по време на отбелязването на 70-та годишнина от смъртта на Ататюрк. В изказванията си Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган са обърнали внимание именно върху демокрацията и националния суверенитет.
“Радикал” извежда на централно място възхвалите на премиера Ердоган към Ататюрк за неговата “етническа” политика. В изказването си на научната конференция в памет на Ататюрк Ердоган подчертава, че по време на националноосвободителната борба основателят на съвременната турска държава е успял да привлече и обедини в единен фронт всички етнически групи в страната.
“Милиет” съобщава, че от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в тържествената церемоня в мавзолея “Анъткабир” е участвал само един депутат, което е предизвикало остро недоволство и критики.

Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер беше регистрирано в Турция
11 ноември 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Кайсери Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер е регистрирано снощи в провинция Кайсери, Централна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. По данни на Сеизмологичната обсерватория към университета в Коджаели, епицентърът на земния трус е бил в района на община Гюнешли на околия Коджасинан.
Няма пострадали от земетресението, не са нанесени материални щети.

Приключва посещението на президента на Швейцария в Турция
11 ноември 2008 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Анкара.Приключва посещението на президента на Швейцария Паскал Кушпен в Турция, съобщават медиите. Това е първата визита на държавен глава на Швейцария в Турция 80 години след установяваното на дипломатически отношения между двете страни. По време на разговорите на Паскал Кушпен с турския президент Абдуллах Гюл с другите негови турски събеседници се обсъждат политическите, икономическите, търговските и културните отношения, възможностите за разширяване на сътрудничеството, както и регионални и международни въпроси, представляващи взаимен интерес.
Визитата приключва днес.

Продължава посещението на македонския външен министър в Турция

11 ноември 2008 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължава посещението на македонския външен министър в Турция, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие. Програмата на визитата, която ще продължи до 12 октомври включва срещи с турския външен министър Али Бабаджан, с президента Абдуллах Гюл и с председателя на парламента Кьоксал Топтан, се казва в съобщение на македонското МВнР.
Теми на разговорите на Милошоски с турските му събеседници ще бъдат по-нататъшното развитие на приятелските отношения между двете страни, задълбочаването на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, стремежът на двете страни за интеграция в ЕС и подкрепата на Турция за членството на Македония в НАТО.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2